Jens Bursell opfandt de første release-takler til gedder i 2007. I dag – mere end 10 år efter, er det nu dokumenteret på videnskabeligt niveau i det amerikanske tidsskrift PeerJ, at taklet, der muliggør brugen af betydeligt mindre kroge – ikke blot giver en højre landingsrate, men også kortere afkrogningstid samt mindre krogsår og blødninger

Fisk & Fri´s chefredaktør Jens Bursell har i mere end ti år arbejdet på at udvikle release-takler, der muliggør brugen af langt mindre kroge, som giver en betydeligt højre landingsrate – samt skader fiskene mindre. Nu er funktionaliteten dokumenteret som proof-of-concept i det videnskabelige amerikanske tidsskrift PeerJ.

Jens Bursell har i samarbejde med professor Robert Arlinghaus – en af de førende forskere inden for gedder, catch & release samt forvaltning af lystfiskeri – netop publiceret en videnskabelig artikel i det amerikanske tidsskrift PeerJ.

Artiklen dokumenterer en signifikant forøgelse af landingraten fra 45 til 85 % på både hard- og softbaits, når den normale montage med store trekroge erstattes af betydeligt mindre trekroge monteret på et release-takel.

Endvidere er det eftervist, at release-takler med mindre kroge giver signifikant kortere afkrogningtid (faktor 3) samt både mindre krogsår og blødninger end de traditionelt fiskede hard- og softbaits med normale store kroge.

Artiklen bygger på et datasæt på 768 brakvandsgedder, og præcis samme tendens viser sig i andet  upubliceret større datasæt for ferskvandsgedder. Resultatet er ikke overraskende, da en næsten identisk signifikant effektivitetsforøgelse også er eftervist med datasæt på over 6000 havørred og 750 regnbueørred. Artiklen, der udkom i går, kan du læse her: https://peerj.com/articles/4744/

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This