Red Tag Bastard er tydeligvis en krydsning og videreudvikling af de to Klassikere Red Tag og Big Hole Demon. Fra venstre til højre ses Big Hole Demon og Red Tag efterfulgt af bastarden i anden og første version.
Den kendte flue Red Tag har gennem mange år bevist sit værd som ørredstorfanger. Men – der er mange fede varianter over konceptet, og her får du en af dem.
AF BJØRN BIEDENWEG
GENERATIONER af fluebindere har med deres skaben af imitations- og provokationsfluer søgt den ”Hellige Gral”; – fluen, der altid fanger fisk. Og denne søgen fortsætter. Fluemønstre opstår, de fleste går i glemmebogen, andre overlever og enkelte fluer bliver videreudviklet. En brøkdel af dem bliver kendt og fisket med verden over.
Inden for evolutionsteorien kaldes evnen for en arts overlevelse ”survival of the fittest”. Det vil sige, at det individ og den art med de bedste tilpasningsevner, har størst chance for at overleve. Overført på fiskefluer, må det betyde, at de fluer, der fanger bedst OG får mest omtale, vil blive husket og fisket med. Det kan ligeledes være fluens lækre udseende, der ”snører” fiskeren og dermed gør mønstret populært. God markedsføring øger selvfølgelig ligeledes chancen for fluens eksistens.
EN ”NY” ART – Kystfluen Red Tag Bastard er et af mine egne bud på en effektiv flue. Den skal både imitere små krebsdyr og fiskeyngel og kan samtidig med sin fluorescerende hale provokere fisken til hug.

Denne grønlænder blev taget på den nye version af Red Tag Bastard.
Red Tag Bastard – en stilfuld flue
Fluen er, i mine øjne, ganske stilfuld og flot med sit klassiske islæt. Mønstret er tænkt som en krydsning af de klassiske fluer Red Tag og Big Hole Demon. Lige som Turboflammen, Pattegrisen og Polar Magnus – oprindeligt Flammen, Øland Spey Shrimp og Magnus – er Red Tag Bastard altså en videreudvikling. Fluen har indtil videre overlevet i en lille niche i min flueboks i mere end 20 år og er i fortsat udvikling – og måske kommer den nu til at udbrede sig til andre fluebokse?
En hybrid mellem Red Tag og Big Hole Demon
Navnet Red Tag Bastard skyldes krydsningen af Red Tag og Big Hole Demon, der begge var populære kystfluer i ´80erne. Dengang var fluefiskeri på kysten endnu ungt, og danske kystfiskere brugte gerne kendte ørredfluer, der kunne efterligne kystens fødedyr. Jan Grünwald har med sin bogklassiker ”Havørred – spin og flue i saltvand” haft stor indflydelse på kystfluers udvikling i Danmark. Red Tag og Big Hole Demon bliver begge præsenteret i bogen og får omtale som effektive havørredfluer.
Red Tag er måske verdens mest kendte og fiskede flue. Mønstret er opstået i 1850´ernes England, og var oprindeligt en tørflue tiltænkt de hjemlige stallinger. Kort efter fulgte en vådflue og en palmerhacklet version. Og – mon ikke ophavsmanden til den kendte svenske lakseflue ”Uldsokken” har haft Red Tag i baghovedet, da han for første gang bandt sin uforglemmelige lakseflue.
Big Hole Demon er en amerikansk flue fra 1964. Den er ung i forhold til Red Tag og er ikke helt så kendt, men har dog erobret mange fluefiskeres hjerte verden over. Dens slanke facon giver fluen en vis elegance og lethed. Den var beregnet til at overliste de store ørreder i Big Hole floden, når der var lav vandføring. Sidenhen blev den flittig brugt i Argentina under havørredfiskeriet og fandt så vej-en over Atlanten til Europa.

Forår, vind og klart vand er perfekte forhold til brugen af Red Tag Bastard. Her er et stykke sønderjysk sølvtøj, der faldt for fluen på en blæsende forårsdag.
Da Red Tag Bastard blev født
Red Tag Bastard bliver født, da jeg i 1989 flyttede fra Flensborg til Haderslev, hvor jeg ret hurtigt kom kontakt med lystfiskere, der fiskede på kysten efter havørred med flue. Jeg fiskede mest med spin, men blev fascineret af kystfluefiskeriet. Udvalget af købefluer var begrænset, så jeg blev fluebinder. I starten var det en nødvendighed med fluemønstre, der var nemme at binde, og som så ”pæne” ud.
Red Tag og Big Hole Demon var nogen af de første mønstre, jeg bandt. Med tiden fangede jeg havørreder på dem og i flere år havde de en fast plads i min flueboks. Dette gælder fortsat for Red Tag. En vinteraften i midten af 90´erne ønskede jeg at kombinere de gode egenskaber fra de to gamle ”travere”. Den flotte krop af påfuglherl og den provokerende røde hale fra Red Tag blev kombineret med Big Hole Demons slanke, sølvfarvede bagkrop. Samme aften blev fluen dog udstyret med en kobberfarvet bagkrop, hvilket gav fluen et mere harmonisk udseende.
Denne udgave var den første af bastarden, og den er præsenteret i Thomas Vinges flotte værk ”Havørred på kysten”, 2. del.
De første ændringer på Red Tag Bastard
Godt og vel 10 år senere var det tid til at give fluen et lille løft. Halen, der bestod af rød uldtråd, blev udskiftet med røde kaninhår og lidt Angelhair Flash for at give fluen lidt mere liv. Forkroppens påfugleherl blev erstattet med Ice Dubbing i farven peacock, der betyder påfugl. I konkurrencen mod moderne kystfluer som Pattegrisen, Kobberbassen og Turboflammen, fik bastarden dog efterhånden et liv i skyggetilværelsen. Den var fortsat i fluenboksen, men blev sjældent fisket.
Dette ændrede sig dog for et par år siden, hvor jeg genfandt glæden ved at bruge mere klassiske bindematerialer, der i århundreder har vist deres værd. Den oversete flue blev taget op af boksen til nærmere eftersyn, og det var tid til et nyt facelift. Ice dubbingen blev igen udskiftet med den klassiske påfugleherl, som har et vidunderligt farvespil, som kun naturen kan skabe. Bastarden skulle dog samtidig være mere synlig under vand. Netop i de senere år fokuseres der en del på agnens synlighed – og flour-scerende farver bliver brugt som aldrig før. Den oprindelig mørkerøde hale består derfor nu af et bundt fluorescerende rød antron yarn, og bagkroppens kobbertinsel er dækket af et let transparent miragetinsel for at give et indtryk af fiskeyngels iriserende sider.
Dette er Red Tag Bastard anno 2019 – en flue med klassisk udseende, der forbinder det gamle med det moderne. Hvis arten ikke uddør, fortsætter udviklingen måske. Bastarden er et godt eksempel på, at fiskefluer også er underlagt evolutionsmekanismen…
Red Tag Bastards styrke
På grund af sin slanke facon og lille størrelse lig ger fluens styrke i at blive fisket i klart vand og forholdsvis stille vejr. Udseendet minder både om fiskeyngel og krebsdyr, og den fluorescerende røde hale udgør et meget synligt hugpunkt.
Fluen kan dermed bruges som en helgardering, der fisker godt, når ørreden foretrækker mindre fødeemner. Jeg har haft størst succes med fluen i sommerhalvåret. Min største regnbueørred på 4 kilo tog jeg på fluen, – dog med den første version. Jeg fisker både med egne fluer samt med velkendte mønstre, og bastarden behøver bestemt ikke gemme sig bag Kobberbassen, Fyggi og Co.!
Det er dog mere det stilfulde og klassiske udseende, der får mig til at vælge fluen frem for andre gode fluer. Så længe jeg dyrker fluefiskeriet på kysten, vil Red Tag Bastard i hvert fald overleve…
Lær hvordan du bruger vejrudsigten på fcoo.dk til at optimere dine chancer for fangst i denne video på Fisk & Fris Youtube, hvor du kan abonnnere gratis.

Sådan binder du Red Tag Bastard.