Der er massevis af tun i Øresund lige nu. Som i massevis. I morges blev redaktionen kontaktet af en cyklist, der var kommet kørende på strandvejen på sin cykel. Pludselig var en kæmpetun sprunget fri af vandet, få hundrede meter fra land, så han var lige ved at få morgenkaffen galt i halsen. Så de er altså nået et pænt stykke ned i selve Øresund. Det fleste springende tun ses dog i den nordlige del af sundet:

– Spontant opstod idéen om en tunspotnings tur til det nordlige Øresund, fortæller Christian Sundfisker på Sundfiskerne. – Sammen med mine gode bådnaboer Frank og Michael, sejlede vi mod det nordlige Øresund I Michaels fine båd Team Bibs. Vejret var perfekt til formålet. Vinden var svag og vandet roligt uden bølger. Lidt nord for Helsingør-Helsingborg, i den nordgående sejlrende, lagde vi os og spejdede over vandet. Vi var ikke i tvivl om, at tunfiskene var her. De seneste dage var der spottet masser af springende tun i området. Selv fra Helsingør – Helsingborg færgen havde man kunne se de enorme plask i vandet. Det var nu ingen garanti for at spotte dem. For ville byttefiskene lade sig presse op i de øverste vandlag og få tunene op af vandet?

Se honrnfiskene springe for livet her:

 

– Efter fem minutter så vi de første plask et godt stykke mod nord. Vi sejlede nærmere og så lå vi pludselig i det mest spektakulære skue, du kan forestille dig i dansk fiskevand. Her var enorme blåfinnede tun, der sprang fri af vandet. Høje plask og begejstrede råb fra os selv og 3 – 4 andre både, som lå i området. “Wow så du den? ” “Jävlar vad stor den var!”.

– Senere, da vi blev lidt bedre til at dæmpe begejstringen og nyde fænomenet, blev havet endnu mere stille. Vi kunne høre vandet plaske let, før tunfiskene sprang. Det var byttefiskene, der brød vandoverfladen, mens de sprang for livet. Kort efter brød tunfiskene vandet som en opretgående torpedo. Selv om det skete flere hundrede meter fra båden, kunne vi let høre det, for nu var der stort set vindstille. Pludseligt kom jagten helt tæt på båden. Cirka 10 meter fra båden flygtede hornfiskene, og en tun sprang fri af vandet. Et fuldstændig fantastisk skue at overvære på første række. I de to timer frem til solnedgangen så vi adskillige hundrede tunfisk springe. De tætteste var et par meter fra båden.

– Dagen igennem har der været massevis af observationer. Der er set tun springe syd for færgelinjen. Bl.a. ved kobberværket og længere mod syd i sundet. At se tunfiskene springe i Øresund har været den mest spektakulære naturoplevelse jeg har haft i Danmark. Hvis du selv har fået lyst til at prøve, anbefales det at tage med Øresundsakvariet, som tilbyder tunsafarier på deres båd fra Helsingør.

Fotos: Christian Sundfisker

 

https://www.friluftsland.dk/

 

Springende tun i Øresund. Foto: Christian Sundfisker.

Springende tun i Øresund. Fotos: Christian Sundfisker.

 

Springende tun i Øresund. Foto: Christian Sundfisker

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This