– Mads Nørgaard Kristensen har helt klart knækket koden til de store knuder oppe i Sverige, hvor han har fanget flere store knuder på de sidste ture. – Knudefiskeriet er bedst kendt herhjemme i Danmark som et fiskeri der foregår i en lille å om natten om vinteren med død agn liggende på bunden, med et forfang der er spækket med perler, spinneblade, knæklys osv, siger han. – Det samme har været min tanke, når jeg fiskede knuder heroppe i elvene. Jeg fiskede dem om vinteren med død agn på bunden og diverse takler, jeg havde lavet med både blinklys, selvlysende perler, gummiben, spinneblade og meget andet for at tiltrække knudens opmærksomhed. Det gik som regel fint, men det var meget sjældent vi fangede knuder over kiloet, og det var ofte kun nogle få fisk vi fik i løbet af natten.

– Jeg var så ude med en, der viste mig, hvordan man kunne fiske knuder fra båd om dagen, her i foråret, og det fangede min interesse ret hurtigt, da jeg ledte efter et fiskeri, som ikke var efter gedderne nu efter legen, hvor jeg syntes de skal have fred, indtil vandet er koldt igen og fiskene er i god form.

– På den første tur fik jeg selv kun gedder som bifangst, imens min kammerat fik tre knuder omkring de 2-3 kilo, et par gedder og en sandart. Jeg tog så selv ud et par dage efter med min klassekammerat, hvor vi skulle prøve at fiske knuder. Denne gang havde jeg dog ændret lidt i grejet og teknikken for at forsøge og få færre bifangster  og større knuder. Vi afsøgte bunden med ekkoloddet, og jeg fandt et lille hul med ren sandbund på knap 7 meters dybde. Her kunne jeg se, at der var lidt agnfisk i området, så vi fiskede over bunden, og efter en halv times søgen, fik jeg det første hug.

 

Madses 5,6 kilos svenske knude, som du også ser ovenfor, var ikke helt tynd...

Madses 5,6 kilos svenske knude, som du også ser ovenfor, var ikke helt tynd…

 

– Knuderne tager meget forskelligt, og denne tog utroligt forsigtigt, så jeg valgte at lave en langsom indspinning, og da jeg mærkede modstanden øgedes, satte jeg krogen hårdt, hvorefter en ret udramatisk fight begyndte. For at fiskene kan udligne trykket, lader vi dem lige kæmpe lidt midt i vandet, før vi tager dem op til nettet. Da vi så knuden, var der ingen tvivl om, at det er den største knude, jeg endnu har set, og efter lidt billeder vejede vi fisken til at være 5.6 kilo og på den gode side af 80cm.

– De store knuder er utroligt stærke og tæt på umulige at tage gode billeder af samt måle, så den præcise længde ved vi ikke. I løbet af dagen fik jeg på to over 4 kilo og 13 knuder totalt med 8 fisk over 3 kilo. Min makker fik desværre kun en knude og en sandart. Selve fiskeriet foregår vertikalt. Vi bruger et ekkolod til at se bundforholdene og dybden, men knuderne går så tæt på bunden, at man ikke kan se dem på loddet. Det er vigtigt ikke at løfte agnfisken fra bunden, da knuderne ikke vi stige efter agnen. Til gengæld er der mange bifangster lige over bunden som gedder og sandart.

– Jeg bruger et 30 grams jighoved eller mit favorit set-up med et 35 grams lod med 5 centimeter line til en Ahrex XO774 Universal Curved str 2/0 krog med en halv frisk agnfisk. Forfanget jeg bruger er 0.45 – 0.60mm fluorocarbon. Stangen er SavageGear SG4 Vertical Specialist Trigger 6.6 fod, 30-65 gr og 0,10 mm fletline, da det er lettere have følingen med agnen med de tynde liner. En kort sensitiv og hurtig vertikalstang er næsten et must for at kunne sætte krogen, når fisken tager. Mange fisk tager kun en gang og spytter agnen, hvis man ikke er hurtig, slutter Mads, der studerer på Forshaga Akademin.

 

Friluftsland

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This