Lige nu vælter det med tun i Øresund. Bogstavligt talt. Nogle steder kan man se dem fra land – men skal man have størst chance for at se dem, er det optimale at tage ud i en båd og under så stille forhold som muligt. I går var der utallige rapporter om tunobservationer i Øresund – en af dem fra familien Petersen, der var taget ud for at spotte tun i familiens egen båd:

– De fleste fisk fandt vi nord for Hälsingborg, hvor de især gik tæt op overfladen over skrænten ud imod dybt vand ved Pålsjöhullerne og Trapperne. Man så dem konstant jage hornfisk og makreller i overfladen, hvilket var en kæmpe oplevelse – selv når man ikke havde fiskestænger med, fortæller de. På turen tog Susanne en lille video, hvorfra fotoet ovenfor er et screendump.

Video af Susanne Petersen – dyrk lige dette fantastiske spring i slow motion:

 

Thomas Ratzlaff fra Ålsgårde var også ude med familien, og han fandt fiskene midtsunds i linjen mellem Ålagårde og slottet Sofiero et godt stykke sydøst syd for Kullen i Skåne. – Der var masser af fisk, som brød overfladen – og på et tidspunkt havde vi simultant springende tun i alle fire verdenshjørner rundt om os. Det var for vildt.

Skal man se Øresunds tun fra land, så er oplagte steder Kronborgpynten og måske især Lange Bro ved Ålsgårde – og man er helt klart bedst stillet med en god kikkert eller et teleskop, da fiskene godt kan være langt fra land. Men da de er så store – og plasker så vildt, når de springer – er det helt klart muligt at se dem – også med det blotte øje, slutter Thomas.

Tager du ud i egen småbåd skal man naturligvis tage højde for, at Sundet er stærkt trafikeret – og respektere søfartsreglerne samt holde godt øje med andre både i området.

Langt de fleste tun er set i det nordlige Øresund, men der er efter sigende spottet tun så langt ned som ved langelinie midt i København i går.

Øresundsakvariet afholder også organiseret tunsafarier, for dem som ikke selv har båd. Læs mere her.

 

Springende tun i Øresund: (Video af Thomas Ratzlaff)

 

Grejxperten

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This