– Det er fredag den 17 september og familien sendt ud af døren på arbejde og i skole, fortæller Jonas Erbs. – Vejret er faktisk perfekt laksevejr, let til frisk vind og skiftende skydække. Men i stedet for at sadle op med tohåndsstangen, en synke 2/3 og små lette fluer – så falder mit valg på det helt lette spinne grej og så en tur op gennem Holsted Å, som på denne årstid huser rigtig mange store fisk, som trækker op til gydebankerne langt, langt oppe i systemet.

– Grejvalget falder på min Edge Dynamic i 8 fod, et lille Shimano hjul str. 1000, 0,08 mm fletline og spinnere str. 2 og 3. Vel ankommet til det første sted, som jeg vil give en chance – går jeg ned til åen i næsten krybende stilling, da jeg har den lyse himmel i ryggen, og det giver skygger ned i åen, som kun er 30-50 cm dyb de fleste steder lige her. Jeg ser ikke umiddelbart efter 10 minutter nogle fisk, der evt. presser hinanden eller kæmper om de få standpladser, der er lige her, som typisk er små huller på 1 meter vand, omgivet af udhængende grene og rødder samt almindelig beplantning i vandet, som giver et godt tagdække for specielt havørreden.

– Jeg sætter min allermest trofaste spinner på, nemlig en Mepps Comet med sølvblad og blå prikker. Den er i min optik verdens bedste havørredspinner, men den er næsten umulig at skaffe i Europa mere. Heldigvis har jeg købt et mindre lager… Kaster 8-10 gange opstrøms og fisker et lille blødt sving af. Her ser jeg noget bevægelse i overfladen, og ved at jeg enten har skræmt en fisk eller vækket dens territoriale væsen. Jeg kaster nogle flere gange på tværs og opstrøms i den 40 cm dybe å med en bredde på 2,5 meter, men der sker intet. Herefter går jeg i knæ og sniger mig gennem det skulder høje græs og siv de mange sig opstrøms små 5 meter – og her giver et lille hul foran et træ en chance.

– Her SKAL der bare stå en fisk, men ak nej… Nå – jeg fortsætter oprejst 10 meter videre til en for åen relativt stor pool i et sving, hvor der nok er 1,5 meter vand og en diameter af hølet på fire meter – HER MÅ DER SKU VÆRE FISK TÆNKER JEG… Jeg kaster en gang på tværs i bunden af poolen, for at få strømmen til og trække den lille spinner over mod modsat brink og ind under et træ. Efter tre kast mere, kan jeg på de 20-30 cm vand over helt sandet bund lige nå og se en mørk skygge.

Friluftsland

– Jeg får et forsigtigt nap i spinneren. En bækker tænker jeg med det samme, men de er nemme at skræmme – så jeg tænker, pyt pyt. Men – jeg giver den sgu´ lige ét kast mere og BANG… Så er der fast fisk, der eksploderer i overfladen, og min lille 8 fods stang står i flex ned til korkhåndtaget og bremsen på mit lille 1000 hjul spiller den sødeste lystfisker musik…weeeeee weeeee weeeee.

– Med det samme kan jeg mærke, at der er tale om en pæn fisk, men den er svær at anslå størrelsen på. Der er en stor rod mit i åen, som den forsøger at skjule sig under, og desværre får den viklet min fletline rundt om et rod stykke. Heldigvis vælger ørreden at stille sig bomstille bag roden og forsøge at spytte den modhageløse krog ud af kæften. Jeg lister jeg min stangspids ned til roden og får lige kørt spidsen rundt om roden for at fjerne løkken, alt i mens fisken står stille og kæmper med min spinner i flaben.

– Jeg strammer linen igen og så tager vi lige en dans mere frem og tilbage i det lille å løb. Får fundet mit net frem, hopper ned i den tilsandede å på min side, og får så helt smertefrit og nænsomt fisken i nettet. Og her står jeg så med en puls, der minder om en travhest efter et løb og beundrer den ufattelig smukke hun havørred i den flotteste gyde dragt. Spinneren spytter hun selv flot ud, og jeg ser ikke skyggen af hver blod eller iturevne gæller eller mund, Den sad simpelthen hare med krogen lige i kæben. Jeg presser håndtaget til mit net ind under en stor frem, så fisken kan stå i nettet i vandet og sunde sig lidt, mens jeg finder min mobil frem, for mit actionkamera gik tom for batteri. Jeg får taget en håndfuld billeder af fisken nede i vandet og i nettet. Sætter mobilen op af lidt græs og starter min video optagelse, så jeg kan filme, når denne smukke fisk skulle have sin frihed igen, så den kan videre give sine gener til de kommende sæsoners fiskeri i denne skønne vestjyske å.

– Jeg nåede selvfølgelig løst at få målt fisken uden på nettet nede i vandet og det stoppede på 72 cm, men var nok mere de 75-76 cm, men hellere angive lidt mindre end noget man tror – fordi fisken ikke var helt udstrakt.

– Og som om denne tur ikke var slut endnu, så får jeg tilkæmpet mig en af de allerstørste bækørreder i åen, som er ny PR for mig. Her stoppede måle båndet på hele 52 cm. Dog var jeg så meget i tvivl, om det nu også var en bækørred, men efter og have konfereret med flere kyndige personer og med tydelige røde pletter på både siden og halen, kunne der ikke være tvivl – det er en bækørred. Alt i alt en super fed dag ved åen, på nogle stykker, som jeg aldrig har fisket på før. Det er dog bestemt noget, der skal prøves af næste år. Det skal dog være med skumbillefiskeri på klasse 2, da åen ikke er større, og der er svært tilkommeligt, så her kommer de små flydende biller til sin ret.

 

Hvidovre Sport

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This