Odense Fjord er i den grad garant for natur og fiskeoplevelser ud over det sædvanlige. Her findes et væld af suveræne havørredpladser, som hvert år leverer mange flotte fangster. Simon Gad har fingeren på pulsen i Odense Fjord, og giver dig her en stribe af de hotteste pladser.
Af Simon Gad
DEN STORE FJORD er cirka 13 kilometer lang fra udløbet af Odense Å til udmundingen ved det strømfyldte sund, Gabet mellem Lodhuse og Enebærodde. Fjorden er forholdsvis lavvandet. De fleste steder er der kun mellem 1-3 meter dybt bortset fra sejlrenderne, som fører små og store skibe sikkert gennem fjorden. Her ligger oplevelser og venter for alle og enhver. Er man til kajakfiskeri, så gør vanddybden sammenholdt med det at fjorden er godt beskyttet mod stærk vind, at den er ideel til dette fiskeri. Fjordens størrelse gør samtidig at man med en kajak virkelig kan udforske nogle sjældent besøgte områder blandt småøer og holme. Odense Fjord byder desuden på et rigt fugleliv, hvor alt fra diverse svømme og dykænder til den majestætiske havørn nyder godt af fjordens rige fødeudvalg.
Generelt kan man sige om fiskeriet i Odense Fjord, at det topper i forårs og efterårsmånederne, i forbindelse med de store gydetræk ind og ud af de produktive vandløb, der udmunder i fjorden. Odense Å, Vejrup Å, Lunde Å, Geels Å og Stavis åen er blot nogle af de gode havørredåer, der udmunder i Odense Fjord området. Med alle disse lækre åer skal man selvfølgelig være opmærksom på de forskellige fredninger og regler, der er i fjorden, inden man bevæger sig af sted. Sommermånederne kan give rigtig gode fangster på særlige pladser med strøm og vinterfiskeriet kan være virkelig godt efter grønlændere i de lavvandede vige og bugter, der varmes op på solrige vinterdage. De første pladser jeg beskriver ligger inderst i fjorden og er med i fredningen fra 1. oktober til 1. marts, mens de sidste pladser i guiden kan fiskes året rundt. Så pak rygsækken og nyd nogle skønne dage ved noget af Danmarks bedste havørredvand.
LOSSEPLADSEN er den første plads, der skal fremhæves – og måske også den mest kendte. Lossepladsen finder man lettest ved at køre mod Odense Havn og herefter drejer ind på Ejbygade. For enden af Ejbygade drejes der nu til højre af Havnegade, som følges hele vejen ud til Fynsværket og herfra fortsættes der videre ud af vejen cirka 500 meter. Her kan du parkere på højre side af vejen og følge stier ned til vandet. Sandsynligheden for, at du har strækningen for dig selv er næsten lig nul, så hvis du ikke er til selskab på dine kystture, er det ikke pladsen for dig. Der er selvfølgelig også en grund til, at der tit er mange medfiskere på pladsen – der bliver nemlig fanget rigtig mange havørreder.
Pladsen ligger på den østlige side af Stige Ø, og er det første stræk som havørreden kommer til, når den har været inde og gyde i Odense Å. Det er også derfor, at pladsen er fredet fra 1. oktober til 1. marts, men når fiskeriet skydes i gang den 1. marts, er der tale om et sandt tilløbsstykke for de mange lystfiskere, som sjældent går forgæves. Odense Å sammenslutningen arrangerer hvert år en premierekonkurrence den første weekend i marts i samarbejde med grejbutikken Go-fishing, hvilket gennem årene har udviklet sig til en folkefest på Fyn.
Bundforholdene er karakteriseret ved en del mudder med småsten og områder med småvegetation. Det ser ved første øjekast meget kedeligt ud, men du skal ikke lade sig snyde. Den mudrede bund er prima habitat for store bestande af børsteorm, og når de sværmer, så er det med at være på pletten. Rejer findes der også godt af på denne plads og de tiltager i mængde drastisk i takt med, at vandet bliver lunere. Endelig finder du en del småfisk som fx hundestejler og kutlinger. De første uger efter fredningens ophør er det nedgængere, der dominerer fangstrapporterne fra Lossepladsen, og vil man gerne spise de fisk, man fanger, skal man generelt være lidt kritisk med fisk, man vælger at hjemtage herfra. En udleget havørred med blegt, slattent kød er ingen spisefisk. Senere på foråret er fiskene kommet til kræfter og præsenterer sig fra deres smukkeste side med knaldrødt, saftigt og fast kød.
Der kan fiskes både med spin og flue på pladsen og først på sæsonen er det farverne hvid og pink, der giver de fleste kontakter. I ugerne efter fredningen er havørreden ikke så kræsen med, hvad den kaster sig over, og man oplever generelt flere kontakter. Ofte tager havørreden hårdt og kontant, og man behøver blot at fiske sin agn i et jævnt tempo. Senere på foråret er det de mere naturtro agn og farver der skal til, og havørreden er mere kritisk og svær at få til at hugge.
På denne plads hugger fiskene tit helt inde under land, så man skal gerne være ekstra opmærksom de sidste fem meter, inden agnen er oppe af vandet. Et spinstop eller en hurtig opspeedning af agnen kan ofte udløse hugget. Generelt skal man variere sin indtagning lidt mere, her senere på sæsonen for at opnå succes. Der er næsten uanede muligheder i grejjunglen, men gode sikre agn er blinkene Stripperen, Snapper og Boss, samt woblerne Salty og Goby. Fluerne Pattegrisen, STf-rejen og diverse børsteormsimitationer er også leveringsdygtige.
STENHOVEDET er en lækker lille plads, der ligger på Stige Ø lidt nord for Lossepladsen. Der er ligesom ved Lossepladsen fredet for fiskeri i perioden 1.oktober til 1. marts. Du finder herud ved at man fra Fynsværket kører ud på Stige Ø, og fortsætter ud til en lille fiskehyttekoloni kaldet for Sortehusene. Her skal man parkere bilen og fortsætte til fods videre nord på til spidsen af Stige Ø. Her ligger Stenhovedet, som egentlig er en halvø, der ligger mellem Odense Kanal og den dybe rende ind mod Odense Å. Der løber som regel en god strøm i området og særligt fiskeriet i vandskiftet og en time efter kan være helt forrygende. For enden af halvøen ligger et lille rev, hvor strømmen kan gå ekstra kraftigt. Revet er et oplagt besøgsmål i den lyse sommernat, hvor man med streamende fluer eller højtgående woblere kan overliste sølvblanke trofæfisk, der er på deres højeste i kondition.
Selvfølgelig kan der også fanges fisk på andre årstider, og fiskeri på halvøens vestlige side ind mod Odense Kanal kan være rigtig godt i forårs og efterårsmånederne, hvor fiskene har trækrute til og fra Stavis åen. Generelt kan man sige, at der ikke er nogen grund til at dyrke det store vadefiskeri, da strømrenden løber tæt under land og man skræmmer fiskene, hvis man bevæger sig for meget rundt i havstokken. Et lille tip er, at der indimellem kommer stimer af småsild ind i Odense Kanal, og de skal gerne forbi strækket ved Stenhovedet. De store sildeædere følger i hælene på stimerne og et lille hvidt stripper blink eller det klassiske Toby blink i sølv gør det begge ud for en lille sild og kan med lidt held være lige det der skal til.
KLINTEBJERG. Endnu længere mod nord på fjordens vestlige side ligger denne idylliske plads. Også her er der fredet i perioden 1. oktober til 1. marts. Man finder til pladsen fra Odense, ved at køre mod Otterup. På et tidspunkt kommer der en vej til højre mod Østrup og Klintebjerg, og man fortsætter nu af denne vej, til man kommer til den lille havn, hvor man kan parkere.
Der er tale om to pladser, pladsen til højre for havnen og pladsen til venstre for. Mod højre kan der fiskes ned i den lille bugt, hvor Lunde Å har sit udløb. Respekter det 500 meter brede fredningsbælte året rundt, hvilket i praksis vil sige, at der ikke kan fiskes mere end 50 meter mod højre før fredningen træder i kraft. Det betyder samtidig, at det ikke er en plads, der kan holde mange fiskere.
Der kastes ud over en meget mudret bund med enkelte småsten og ålegræsformationer. Dybden er moderat. Er man spinnefisker bør man derfor ikke anvende dybtgående agn. Det mest effektive på denne plads er efter min mening bombarda og flue. Den lyserøde Pattegris, en Glimmerreje eller en børsteormsflue er alle gode remedier til de forårskåde havørreder. De sidste uger af marts og de første uger af april er de fleste år gode på Klintebjerg. Som ved de foregående pladser er fiskeriet meget koncentreret omkring vandskiftene, så det er derfor en god ide at tjekke dmi.dk, inden man tager af sted.
Fiskeriet topper tit i forbindelse med disse vandskift, men der kan dog sagtens fanges fisk på andre tidspunkter. En anden mulighed er at fiske lige til venstre for havnen. Her kan man komme tættere på sejlrenden og det dybe vand, hvilket indimellem kan være det, der skal til. Man kan vade ud umiddelbart efter havnen og fiske rundt om pynten. I første omgang kaster man over mod Vigelsø og ud over sejlrenden. Her er bunden præget af en del sand, men der er også vegetation samt store og små sten på pladsen. Desuden er der en del strøm i sejlrenden, og det tiltrækker tit havørreden.
Når man kommer rundt om pynten, kan man vadefiske et godt stykke fra land inde i den lille vig, der strækker sig mod venstre. Herinde er der ofte et forrygende fiskeri i den sene vinter og det tidlige forår. Der er lavvandet og på solrige dage bliver vandet varmet lidt hurtigere op, hvilket får smådyr som fx rejer, børsteorme og kutlinger til at vågne op og tiltrække havørreder. Der kan fiskes hele vejen hen til den lille ø, der ligger cirka 500 meter til venstre. Ud fra den lille ø kan der også fiskes ud mod sejlrenden.
EGENSE DYBET er en plads, der ikke er en del af fredningen frem til 1. marts, så her kan der fiskes året rundt. Man skal bare være opmærksom på fredningszonen ved Otterup Lystbådehavn, hvor fiskeriet først kan begyndes 500 meter til højre for havnen. Der er tale om en lavvandet plads, hvor man skal vade et stykke ud for at komme tæt på sejlrenden. Her er er en del store sten i området som sagtens kan holde på fiskene, men ellers består bunden som i det meste af fjorde mest af sand og mudret bund med formationer af tang og ålegræs. Strækket holder i det sene forår også på store stimer af hornfisk, så hvis man er til det fiskeri så er dette en oplagt plads.
BREGNØR FISKERLEJE. På den østlige side af fjorden findes der nogle fine pladser. Den første plads ligger ved Bregnør Havn. Man finder herud ved at køre fra Odense ud mod Kerteminde af rute 165. Ved Munkebo kører man til venstre mod Fynshoved og Mesinge. Efter cirka en halv kilometer drejer man til venstre ad Bregnør Bygade og herefter til højre ned mod havnen, hvor man kan parkere.
Fiskeriet begynder umiddelbart til venstre for havnen. Lige ved havnen er det rimelig dybt, men ellers er det forholdsvis lavvandet ud mod Bregnør Hage. Pladsen er præget at en sandet og gruset bund, men i det tidlige forår, hvor denne plads fisker bedst, er det også denne type bund, der vågner først. Ud for Bregnør Hage strækker et rev sig et stykke ud i fjorden og det kan tit holde på en fisk eller to. Affisk revkanterne på begge sider og fisk så ellers ud i fjorden fra revet.
VESTERMAEN. Et stort lavvandet område i den østlige side af fjorden. Man finder pladsen ved at køre fra Odense ud mod Kerteminde. I Munkebo køres der til venstre mod Fynshoved. På et tidspunkt kommer fjorden på venstre side ind i en bugt, Her kan man parkere i vejkanten, og man kan gå gennem den lille plantage inden fjorden. Der ligger en lille ø små 200 meter ude i fjorden. Vad ud på denne og fisk både mod højre og venstre. Små blink med ophænger, bombarda og flue virker godt. Det lille blink Snapper er min favoritagn på denne plads.
Fredningszoner
Der er mange fredningzoner i fjorden, som det er en god ide at sætte sig ind i, inden man besøger fjorden. Følgende link giver et godt overblik over de forskellige fredninger der skal følges. www.7days.dk/fishing/kystfiskeri/odensefjord/fredning.htm