discorger-2-new

En af de primære årsager til, at release-takler med én krog anbefales er, at det er muligt at bruge mindre og ikke så skadelige kroge – samt afkroge fisken 100% under vand med en disgorger – selv ved dybe krogninger.

Kort inden jul vedtog Skjern Å Sammenslutningen (SÅS) et forbud mod trekroge i åen, men på baggrund af protester – samt et åbent brev fra Fisk & Fri, der stillede spørgsmålstegn ved validiteten af beslutningsgrundlaget, har SÅS nu besluttet at ændre kurs: På deres hjemmeside hedder det følgende: “På baggrund af en række henvendelser omkring vedtagelsen om obligatorisk brug af enkeltkroge, indkaldte SÅS d. 5. januar til et formandsmøde, hvor en fælles drøftelse fandt sted. Der er enighed om at stille forslag om at trække vedtagelsen af obligatorisk brug af enkeltkroge tilbage, på en ekstraordinær generalforsamling d. 6. februar.

Der er enighed om, at lave en kampagne, der skal få lystfiskere til frivilligt at bruge skånsomme redskaber. Især når kvoten på de store laks er brugt op. DTU har anbefalet at der ikke anvendes større enkeltkroge end størrelse 2, dobbeltkroge større end str. 10 og trekroge større end str. 8. Ved C&R anbefales det, at der anvendes de såkaldte release-tackler. Der er stor enighed om, at lystfiskerne skal anvende disse tackler for at tilgodese laksens tarv og derved undgå dybe krogninger. Lystfiskere skal oplyses, vejledes og undervises i brug af skånsomt fiskeri. Lystfiskerne skal gå forrest for at beskytte fiskebestandende på alle måder. Vil vi praktisere C&R-fiskeri på en acceptabel måde, som den brede offentlighed kan forstå, må vi kigge indad og gøre vores bedste. SÅS vil invitere de laksefiskere, som har været dygtige til at fange mange laks, til at lave testfiskeri med release-tackler. Desuden vil man i løbet af året undersøge, hvorvidt lystfiskerne følger anbefalingerne.”

Det bliver spændende at følge udviklingen. Med “release-takler” antager Fisk & Fri, at SÅS hentyder til de af DTU Aqua anbefalede metoder, der giver betydeligt mindre krogsår, samt muliggør 100% afkrogning under vand eller afklipning af krog – nemlig småkrogstakler som fx helikopter-rigs og release-takler samt gennemløbsspinnere og blink med mindre kroge. Det er især i en spinne-sammenhæng, at de nye metoder er særligt interessante med catch & release briller, efter som disgorger (afkrognings redskabet, der muliggør 100 % afkrogning under vand) – kan anvendes til alle mindre fluer. Anbefalingerne af nye teknikker er derfor primært aktuelt for spinnefiskere – selvom der også kan være særlige C & R fordele ved småkrogstakler til fluer – eksempelvis mindre krogsår og en lettere håndtering af disgorgeren.

Du kan læse mere om de relevante nye metoder på www.fiskogfri.dk samt i bogen “Havørred – Refleksioner på kysten”

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This