Det har været kendt nogle år, at erhvervsfiskernes trawl – ud over bådens brændstof – også bidrager til CO2 udledning på andre måder, fordi det kulstof, der er på bunden af havet, frigøres af trawlet til vandet, hvorefter det til sidst ender i atmosfæren som CO2. Nu er problemstillingen for første gang kvantificeret i et nyt videnskabeligt studie, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Marine Science.

Med matematiske modeller og avancerede simuleringer af stofkredsløbet kommer forskerne frem til, at CO2-emissionerne som følge af bundtrawl er så store, at det udgør en signifikant del af den totale menneskeskabte udledning af drivhusgasser. Hovedkonklusionen er, at 55-60 % af det kulstof, som løsrives fra bunden af trawlet, i løbet af op til 9 år frigives til atmosfæren som CO2.

I følge fhys.org som netop har bragt en omtale af undersøgelsen, svarer den mængde af CO2, der udledes, fordi trawlene roder op i bunden, til det dobbelte af, hvad den samlede erhvervsfiskerflåde på omtrent 4 millioner fartøjer udleder via deres brændstof årligt. Og – ifølge forskerne svarer den indirekte CO2 udledning, der er konsekvensen af trawlfiskeriet til, hvad mange lande totalt set udleder af CO2, og den er totalt set i samme størrelsesorden som den samlede udledning af CO2 fra luftfarten på verdensplan. Trawlfiskeriet bidrager altså meget væsentligt til de menneskeskabte klimaproblemer i grad, der får forskerne til at konkludere: ”Trawling emissions of this magnitude suggest that the protection of seabed organic carbon from benthic trawling gear could prove to be an impactful climate solution”.

Nogle af de områder, der af forskerne regnes som særligt problematiske i denne sammenhæng er Østersøen og Nordsøen. Eller sagt på en anden måde: En kraftig reduktion eller endnu bedre et totalt stop for trawlfiskeri som et minimum i vores indre danske farvande vil ikke blot gavne bunden og fiskene, men også gøre det meget lettere at nå de klimamål, som vi har sat.

En anden problemstilling afledt af erhvervsfiskernes trawlfiskeri, som næves er en forsuring af vandet, der især i mere lukkede farvande – som fx de indre danske farvande – kan være signifikant og til potentiel skade for planter og dyr.

Læs det nye studie “Atmospheric CO2 emissions and ocean acidification from bottom-trawling, Frontiers in Marine Science (2024) her – og se artiklen på phys.org her.

På fotoet er skibets navn og hjemhavn manipuleret væk for ikke at udstille specifikke trawlere.

 

drømmerejse til Amazonas fiskogfri.dk iFish Travel
    Hvidovre Sport

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This