11 nordiske finalister dystede om at få netop deres sildeopskrift kåret til Nordens bedste, da Nordisk Mesterskab i Sild blev afholdt på Nyhavns Færgekro. Vindersilden indeholder bl.a. bornholmsk honningsnaps, og opskriften – den får du her.

Tekst og foto af Gordon P. Henriksen

Glade var de to kokkeelever, da de modtog førstepræmien – et gavekort til et luksusophold i København fyldt med oplevelser, samt æren af, at netop deres vinderopskrift bliver serveret på Nyhavns Færgekros store sildebord, der består af 10 forskellige hjemmelavede specialiteter af langtidsmodnede sild.

Glade var de to kokkeelever, da de modtog førstepræmien – et gavekort til et luksusophold i København fyldt med oplevelser, samt æren af, at netop deres vinderopskrift bliver serveret på Nyhavns Færgekros store sildebord, der består af 10 forskellige hjemmelavede specialiteter af langtidsmodnede sild.

DEN STORE SILDEKONKURRENCE løb af stablen en lørdag eftermiddag midt i februar i hyggelige omgivelser i Nyhavns Færgekro. I dagens anledning var der indrettet et marked med rig mulighed for at se, smage og dufte til sild, hjemmelavede krydderbrændevine, most og øl. Konkurrencen fandt sted på restaurantens første sal, hvor man indridset i de store vinduer stadig kan ane navnene på eksotiske destinationer fra dengang bygningen husede rederiet White Star Line, som bl.a. solgte billetter til Titanic. Denne dag blev lokalerne indtaget af tilskuere og finalister, heriblandt udsendinge fra Nibe Kaagelaug, der deltog i konkurrencen med retterne Tørrede jyder og Apotekersild. Konkurrencens finalister, der spændte i alderen fra 15 til 85, imponerede dommerpanelet af sildeeksperter og -entusiaster med en stor variation i opskrifterne og med inddragelsen af ingredienser som safran og parmesan. Til Fisk & Fri’s store ærgrelse var der dog ikke en eneste deltager der selv havde fanget sine egne sild..

De to kokkeelevers sild begejstrede ikke kun dommerne smagsmæssigt. Deres anretning vakte også stor glæde.

De to kokkeelevers sild begejstrede ikke kun dommerne smagsmæssigt. Deres anretning vakte også stor glæde.

En simpel anretning af en velmarineret sild, toppet med rødløg og dild vakte begejstring hos dommerpanelets Susanne Gustafsson, der til daglig er madredaktør på bladet Femina. Det var dog vinderholdets anretning, der ifølge Susanne Gustafsson, imponerede med det visuelt flotteste udtryk. – Og så smagte retten fantastisk, udtalte madredaktøren, der gerne havde spist mere end den lille smagsprøve.

VINDERNE AF FØRSTEPRÆMIEN blev kokkeeleverne Rasmus Kirkegaard og Tue Bach med deres Bornholmsk inspireret Somme­syp­sild. De havde set konkurrencen omtalt i TV2’s Go’morgen Danmark og indsendte straks derefter deres opskrift, som de kort forinden havde lavet i forbindelse med et skoleprojekt om Bornholm. – Vi var ret spændte, for vi vidste godt at vi med vores kokketilgang til konkurrencen måske havde en fordel hvad det visuelle angik, men i sidste ende handler det jo om smag og vi havde jo ikke smagt på de andres bidrag, forklarer de.

Her får du opskriften på Sommersypsild og magter du ikke selv at lave den, kan du slå et smut forbi Nyhavns Færgekro, hvor vinderopskriften nu er på menuen.

Vinderopskriften »Sommersypsild«

En dejlig sild, der smager fantastisk og har gode gamle traditioner og rødder fra Bornholm 3 dl eddike 1 dl vand 1 dl sukker 1 dl honning Laurbær Peberkorn Fennikelfrø 1 glas marinerede sild (Eller endnu bedre hjemme­fangede – hjemmemodnede sild) 1 fennikel 1 løg ½ dl honningsyp (honningsnaps) Krondild Kog eddike, vand, sukker, honning, laurbær, peberkorn og fennikelfrø op i en gryde. Afkøl lagen, og tilsæt sild, fennikel og løg (begge skåret i rustikke stykker) og krondild. Smag til med honningsyp. Opbevar sildene i et skoldet patentglas på køl til brug. Anret med tynde skiver ristet rugbrød smurt med et tyndt lag fedt. Pynt evt. med løg, kapers, rygeost, æbler og frisesalat.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This