For nylig kunne du på fiskogfri.dk læse om en kæmpe havål der var drevet i land ved Tisvilde på Nordsjælland. Nu vises den frem på Øresundsakvariet i Helsingør her i vinterferien.

– Den store havål, som blev fundet ved Tisvildeleje, var en hun fyldt med rogn, og den var sandsynligvis kommet som ”gæst” eller strejfer, skriver Øresundsakvariet i en pressemeddelse. – Måske har den været på jagt efter egnede gydeområder dvs. områder med dybt vand men er så blevet fanget i de sydlige vandes lave dybder. Det er også sandsynligt at den er blevet ”skubbet” herind fra Skagerrak efter den meget vind fra nordvest her i januar. De individer som ses om vinteren på lavt vand er ofte sløve og udmattede, da de trives dårligt i koldt vand og normalt foretrækker dybere samt varmere vand som netop der er i vintermånederne.

– Havålen havde kun været død i ganske kort tid, inden akvariets dyrepassere fik fat i den. Den var forholdsvis frisk, vejede 19 kg og var 1,70 m lang. Den manglede det yderste af halen, og vores dyrepassere vurderede, at havålen havde været omkring 2 meter lang.

– I vinterferien kan du opleve den store havål, når vi viser den frem for akvariets gæster. Fra lørdag d. 11. februar og indtil havålen ikke kan mere, vil det være muligt at komme forbi Øresundsakvariet og se den store havål. Havålen opbevares i vores kølerum og flere gange dagligt tager vores formidlere gæster med ud til kølerummet, hvor det vil være muligt at komme helt tæt på det interessante dyr.

Havålen (Conger conger) findes i Atlanterhavet og i Middelhavet, forklarer Øresundsakvariet. – Havålen er en dybhavsfisk som foretrækker klippebund. Den kan findes ned til 400 m. Her lever den ved bunden og gemmer sig ofte i huler og sprækker. De er mest aktive om natten. Havålen lever hele sit liv i havet og vandre ikke op i vandløb og søer som den europæiske ål gør. Den kan blive over 3 meter lang og veje over 75 kg, hvilket gør den største af alle ålearter.

Du kan læse mere om åbningstider mm på Øresundsakvariets hjemmeside her.

 

In-line Claw Fly by Jens Bursell

 

Dyrepasser Katinka Andersen fra Øresundsakvariet med den døde havål, der blev fundet ved Tisvildeleje. Øverst: Havål kan blive store. Her en tidligere havål i akvariet sammen med dyrepasser Kristian Vedel Fotograf Tania Lundberg Lykkegaard.

Dyrepasser Katinka Andersen fra Øresundsakvariet med den døde havål, der blev fundet ved Tisvildeleje. Øverst: Havål kan blive store. Her en tidligere havål i akvariet sammen med dyrepasser Kristian Vedel Fotograf Tania Lundberg Lykkegaard.

 

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This