– Der er noget fantastisk over efteråret med lyset og skoven, som står i stærke farver, siger Jan Veiby. – For mig er september og oktober blevet blandt favoritmånederne som lystfisker. Oven i dette, så hører jeg til dem, der SKAL ud på vandet – enten i båd eller fiskekajak, men det kan være lidt af et dilemma set i forhold til årstiden, fordi det ene lavtryk efter det andet farer ind over landet med blæsende dage til følge. Med lidt god vilje, så opstår der dog ofte en mulighed for at finde læ på flere af de sjællandske søer.

– Forleden dukkedee pludselig en stille dag op med svag vind fra syd, så jeg smed min Hobie kajak på taget af bilen og kørte mod søen. Planen var det skønne efterårsfiskeri efter aborrer. Samtidigt med de kolde nætter, så rykker fiskeriet på søerne ofte ud på dybere vand, og i dette tilfældes ville meget af fiskeriet givet forgå på kanter og skrænter over 10 -15 meter vand. Netop derfor valgte jeg dropshot fiskeri med en ubelastet jig, på en enkeltkrog oppe på linen, og et lille vægt lod omkring en halv meter under jiggen.

– Det blev en fin fiskedag, og det var igen tydeligt, at vejret og ikke mindst barometer trykket, spiller ind på aborrefiskeriet. Først på dagen huggede aborrerne fint. Det var ikke kæmpe fisk, men flotte aborrer på 400-500 gram. Fantastisk flotte fisk, med røde finner og de sorte striber. Ud på eftermiddagen efter Trangia-maden var tilberedt på bredden, så holdt aborrerne stort set op med at hugge, og kun et par små fisk tog jiggen. Jeg kom dog slet ikke til at kede mig, for senere på dagen huggede en tung fisk softbaitet 12 meter nede –  lige over bunden. 

– Der var ikke tvivl om, det var en solid gedde som havde indhaleret den lille jig, og nu kæmpede den i dybet – langt under min kajak. Jeg drev nu ud på søen for vinden. Den lette 6 fods stang flexede dybt og toppen kom under vandet flere gange, mens den spindelvævs tynde fletline i hvæsende ryk forlod hjulet. Men gedden kom til sidst i nettet, og så måtte jeg efterfølgende en lille tur ind til kysten for at afkroge fisken mm. En hurtig tur i vejeposen viste 8,1 kilo og 101 cm – en fisk i rigtig fin efterårs kondition. Man er sgu´ glad for en gedde på plus 100 cm, og at den så er taget fra kajak, her på Sjælland, det gør kun det hele endnu bedre. Fedt at være kajak mand.

 

Tohatsu

 

Aborrer som denne fik Jan Veiby en del af fra sin kajak. Øverst ser du metergedden, der huggede på dropshot,

Aborrer som denne fik Jan Veiby en del af fra sin kajak. Øverst ser du metergedden, der huggede på dropshot.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This