Mads Tranholm fra Magic Trout teamet, var med til at teste og udvikle T-Worm. Her præsenterer han en fin basse fra Oxriver.

Det hele startede med Curly B-Bobbles, som er et super effektivt softbait, der har utallige regnbuer på samvittigheden. Det er en agn, der synes umulig at forbedre, men som viste vejen frem. Gummidyr er nemlig rene dræberagn i P&T-søer. Testfiskerne hos Magic Trout begyndte derfor at udvikle en ny type softbait, som efter nogle års udvikling og test resulterede i softbaitet T-Worm.

AF KARSTEN BECH

Traditionelt har softbaits været noget, man fiskede bag et bombardaflåd. Med flåd i forskellige synkehastigheder, kunne man effektivt affiske hele vandsøjlen fra top til bund, og de små jigs livlige gang i vandet, fisk mange ørreder til at hugge. Ulempen var fiskeriet på kort distancen, som blev kompliceret på grund af de lange forfang og det forholdsvis tunge bombardaflåd. Så denne type fiskeri havde altså sin begrænsning, og var mest velegnet til blindfiskeri efter ørreder langt ude i søerne.

Så kom UL-bølgen med korte lette stænger, små hjul, ultra tynde fletliner, og agn der ikke vejede mere end nogle få gram. Netop denne grejsammensætning er perfekt til en bestemt type fiskeri med softbaits – nemlig sightfishing. Det er et fiskeri, hvor man bevæbnet med polaroidbriller og let spinnegrej kaster til spottede fisk. Og det er netop dette fiskeri T-Worm er udviklet til. At den så er super effektiv til andre typer af fiskeri, for eksempel fisket efter et bombardaflåd, er bare en ekstra bonus.

T-Worms fået i et bredt udvalg af farver, to forskellige dufte, og tre forskellige typer hale.

T-Worms fåes i et bredt udvalg af farver, to forskellige dufte, og tre forskellige typer hale.

T-Worm

Men hvad er det så, der gør T-Worm så speciel og velfangende? Selve udviklingen af denne type softbait tager udgangspunkt i, at man skal trigge så mange af fiskens sanser som muligt for at få den til at hugge. T-Worm kommer i forskellige UV-farver. Netop UV har vist sig at være supereffektivt til alle former for fiskeri, da farver der reflekterer UV-lys, er mere synlige for fisken. Nogle farveudgaver af T-Worm er tofarvet for at skabe mere kontrast og dermed højere synlighed. Den specielle kropsform med ribber skaber masser af vibration i vandet, som fisken kan opfange med sidelinjen. Kroppen er desuden ekstra blød, og med smag af hvidløg eller ost/chilli. Fisken holder derfor jiggen længere tid i munden end normale kunstagn, hvilket giver en større krogningsprocent. Smagsstoffet opløses langsomt i vandet, og laver et duftspor som lokker fiskene til.

Sightfishing

Sightfishing med T-Worm er forholdsvist simpelt. Du skal bruge en ul-stang, der kan kaste lette agn, f.eks. Magic Trout Bloody Sword 0,5-6 gram. Hertil kommer et tilhørende hjul og en tynd fletline med en diameter på 0,04-0,08 mm. I enden af fletlinen binder du en lille svirvel og monterer et forfang på 50-70 cm af 0,18-0,20 mm fluorocarbon. I enden af forfanget binder du den krog, som du vil monterer din T-Worm på.

Endnu en putørred der faldt for den super effektive T-worm

Endnu en putørred der faldt for den super effektive T-worm.

Med hensyn til kroge er der flere muligheder. Det er faktisk her, at det kan blive lidt kompliceret. For at kunne fiske T-Worm så langsomt som muligt, er det vigtigt, at den belastes meget lidt. En mulighed er derfor at bruge et Pro T-jighoved fra Magic Trout, som kun er belastet med 0,3-0,7 gram. Sammen med jiggens egenvægt på ca. 1,5 gram opnås en kastevægt, som med de lette ul-stænger giver en fin kastelængde, samtidig med at jiggen kan fiske ultra langsomt næsten svævende i vandet. En anden mulighed, den jeg selv bruger, er at montere et færdigbundet forfang fra Magic Trout som hedder Trout Hook Maggot størrelse 4-6. Jeg monterer en T-sinker på forfanget foran krogen, og forbinder forfanget samt hovedline med en lille blinklås. Med dette setup kan jeg hurtigt skifte min belastning, da T-sinker kommer i udgaver fra 0,5-5 gram. Det giver mig mulighed for at præsentere fisken for en langsomt svævende T-Worm med 0,5 grams belastning, eller en mere livlig udgave, hvor belastningen skiftes til 3 eller 5 gram. Man kan også fisken jiggen helt uden belastning, på et traditionelt jighoved, som carolina rig eller monteret på dropshot metoden. Kort sagt er T-Worm en utroligt fleksibel agntype.

Det er let at komme i gang

Selve fiskeriet er let gå til. Man kan fint blindfiske med T-Worm, men det mest spændende fiskeri er sightfishing, hvor man kaster til spottede fisk, og kan se deres reaktion på agnen. Når en fisk er spottet kaster man ud foran den, så fisken ser din T-Worm komme imod den skråt forfra, eller dalende lige ned foran fisken. Hvis fisken ikke hugger, prøver man igen et par gange. Hvis fisken stadig ikke vil hugge, er det tid til at skifte til en anden type T-Worm. Der findes nemlig tre varianter. Forskellen på de tre varianter er halens udformning – P-tail, I-tail og V-tail.

Selv starter jeg med en ”i-hale”, som er den mindste, og derfor den hale, der laver mindst vibrationer. Softbaitet kommer tæt på fisken, når der dyrkes sightfishing, og jeg foretrækker derfor en agn uden alt for meget bevægelse. Men ignorerer fisken min T-Worm, skifter jeg til P-tail, som er mere livlig og laver mange vibrationer. Hvis jeg skal blindfiske med T-Worm foretrækker jeg også P-tail udgaven, der med de ekstra vibrationer er med til at lokke fisken hen til jiggen. Det at kunne se fiskens reaktion på agnen giver en helt unik mulighed for hurtigt at spore sig ind på, hvad fiskene hugger på. Man vil derfor opleve nogle aktionsfyldte dage, når man knækker koden.

T-Worm er en alsidig agn, som kan fiske på mange forskellige måder, og som fanger fisk! Så næste gang du skal til P&T-søen vil jeg stærkt anbefale, at du har nogle T-Worms med.

-Worm kan takles på flere forskellige måder. Her har Mads Tranholm monteret et Cheburashka Sinker fra Quantum foran softbaitet. Det hængslede led giver en meget levende gang i vandet, som en fin regnbue ikke kunne stå for.

T-Worm kan takles på flere forskellige måder. Her er en af dem.

 

Her har Mads Tranholm monteret et Cheburashka Sinker fra Quantum foran softbaitet. Det hængslede led giver en meget levende gang i vandet, som en fin regnbue ikke kunne stå for.

Her har Mads Tranholm monteret et Cheburashka Sinker fra Quantum foran softbaitet. Det hængslede led giver en meget levende gang i vandet, som en fin regnbue ikke kunne stå for.

       

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This