malle

Forstil dig at sidde i sommernattens fortryllende mørke, mens du kigger ud over en blikstille sø. Pludselig hyler bidmelderen, linen fyger af hjulet og i det samme du kroger fisken, flår den 50 meter line af hjulet, mens stangen krummer sammen helt ned til budduppen. Efter et langt udløb hører du et gigantisk plask fra en massiv hale derude i mørket – og du må lægge hårdt mod hårdt for at få fisken til at vende. Det bliver en lang kamp, men til sidst overgiver stormallen sig – og i pandelampens skær kan du beundre en over to meter lang malle i det lave vand foran dine fødder.

– Det kunne også være et helt andet scenarie: Forstil dig at drive langs med de udhængende grene, mens du lægger præcisionskast med din jig eller flue helt ind under land. Pludselig ser du en kæmpe hvirvel efterfulgt af en dommedags trykbølge – hvorefter en stormalle et splitsekund efter er ved at flå stangen ud af hånden på dig. Alt sammen hjemme i gode gamle Danmark…

Denne drøm kan blive til virkelighed: Den sidste ynglebestand af maller blev udryddet ved Sorø i 1799, men fisken har været naturligt forekommende i det sydøstlige Danmark i over 10.000 år. Den danske natur er således gearet til, at Europas største ferskvandsfisk sørger for en naturlig balance mellem fredfisk og prædatorer. Mallen er en af de mest eftertragtede sportsfisk i Europa, så udover at bidrage til en højre artsdiversitet og bedre økologisk balance i de ferske vande – vil en re-introduktion af mallen på sigt kunne give dansk lystfiskeri et kæmpestort løft. Derfor lancerer Fisk & Fri i dette nummer en kampagne for at få mallen tilbage til de danske vande. Alt dette – og mere til kan du læse om i det nye nummer af Fisk & Fri, der er på vej til din postkasse.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This