Der spottes mere og mere jævnligt fiskearter fra sydlige farvande i Danmark – blandt andet på grund af stigende vandtemperaturer. – Netop nu, hvor vandet for alvor er blevet koldt, indberettes ofte en del strejfende varmtvandsarter, som er fundet døde af kulde og skyllet op på stranden, fortæller Henrik Carl fra Fiskeatlasset til Fisk & Fri.
– Forleden var det to søheste (nedenfor), og i går var det noget så usædvanligt som en makrelgedde, der ikke er registreret i Danmark siden 1963. Den for danske farvande sjældne fisk ligner lidt en kort, dyb og kraftig hornfisk, og det er derfor ikke utænkeligt, at den har været fanget/fundet oftere end den officielt er registreret – simpelthen fordi folk måske ikke bemærker den, hvis den fx fanges sammen med en masse hornfisk, hvor den let kan ”forsvinde i mængden”. Før 1963 har der været flere andre registreringer af strejfende makrelgedder i danske farvande.
– Der er tale om en udpræget stimefisk, så det er ikke utænkeligt, at der er flere derude. Finder eller fanger du en makrelgedde – eller for den sags skyld en anden sjælden art, må du derfor meget gerne indberette den til Fiskeatlasset. Så hold øjnene åbne, når du er ude for at brænde julefedtet af langs med kysterne i den kommende tid, slutter han.
Henrik Carl er sammen med sine kollegaer netop ved at afslutte et kæmpe projekt – nemlig to kæmpestore bøger på cirka tusind sider hver om de danske saltvandsfisk. Hvis alt går vel, kan den være på markedet om 1-2 år.
Makrelgedden kan ifølge on-line versionen af Fiskeatlasset bliver 45-50 centimeter, og de 20 fisk der er registreret i tidens løb har været i størrelsesordenen 30-41 cm. Den kan i sjældne tilfælde blive 80 cm. Seneste fangst i regionen var en makrelgedde, der blev landet i den norske del af Nordsøen i november 2022. Makrelgedden minder som nævnt meget om hornfisken, hvorfra den lettest kendes fra ved, at den har småfinner bag ryg- og gatfinne. Desuden er kroppen dybere end hos hornfisken, og både næbbet samt tænderne er mindre. Makrelgedden har desuden ikke grønne ben som hornfisken. Læs mere om makrelgedden på Fiskeatlasset her.
Søhesten er fotograferet af Frederik Kjærgaard Rasmussen. Makrelgedden er fotograferet af Birger Lundsgaard Jørgensen