Succes ved de strømmende vande afhænger i høj grad af manden med korken i hånden, men der findes fluer, som bare leverer varen. Magog Smelt er en af disse fluer – og den har med stor overbevisning vundet godt med skumplads i artikelforfatteren, Ronny Lagonis æsker.

Af Ronny Lagoni

En fin laks på 5-6 kg genud­sættes, efter et hurtigt billede, til sit rette element. Magog Smelt gjorde denne dag en forskel.

En fin laks på 5-6 kg genud­sættes, efter et hurtigt billede, til sit rette element. Magog Smelt gjorde denne dag en forskel.

VI SIDDER TRYLLEBUNDET og kigger ud over elven, mens den snor sig smukt for vores fødder. Efter lidt tid tager min ven, Michael resolut hans flueboks op af lommen, roder lidt i den og holder en flue frem. Jeg kigger på fluen i hans hånd og hører mig selv sige, »jamen Michael, det er jo den grimmeste købeflue jeg nogensinde har set«. Det må da være en blind kineser, der har bundet den, griner jeg højlydt. Det giver ham blot mere blod på tanden, og sekunder efter bliver fluen knyttet på forfanget. Herefter giver historien næsten sig selv. Michael fanger selvfølgelig en mega flot laks på fluen, og denne enormt grimme kreation af en flue, muligvis bundet af en blind kineser, bliver ikke bare dagens, men turens bedste flue.

Opstramning, en laks har taget fluen i dagens sidste lys.

Opstramning, en laks har taget fluen i dagens sidste lys.

I løbet af de næste dage ser jeg pludselig mig selv rende rundt i diverse butikker på jagt efter fluer i samme mønster eller bare fluer, der ligner den til forveksling. Men det er forgæves. Mønsteret er ikke at opdrive i byen og dag efter dag – fisk efter fisk kan jeg se, hvorledes laksene reagere eller ligefrem tager fluen. Fluen, der her er tale, om er et gammelt og for nogle et velkendt mønster – Magog Smelt. En flue der i mine øjne har samme historie, som den grimme ælling. Først syntes den grim, men ender som bekendt med at blive en flot flyvedygtig svane.

FLUEMØNSTRET ER IKKE ALT, og jeg er hverken overtroisk eller på anden vis besat af det – tvært i mod. Men netop denne flue er der noget over. I hvert fald i de elve og åer, hvor jeg har brugt den. Om det skyldes formen, farverne eller alt muligt andet ved jeg ikke, men noget kan den. Jeg er med på, at der findes rigtig mange velfangende fluer og i de fleste tilfælde er det nok mere manden med korken i hånden, der fortjener hæderen, end det er selve fluen. Magog Smelt er ikke FLUEN, men en flue, der i rigtig mange situationer har gjort det godt for mig og de kammerater jeg fisker med.

MORGENSOLEN står direkte ned i poolen, og vi kan tydelig se fem laks i elven. De står smukt i formationer af to og to, med de to største forrest, og bagerst i poolen står en mindre fisk, som nok har erkendt sin plads i hierarkiet. Fra min plads oppe på klippeafsatsen, kan jeg tydelig se Michael nede ved elven. Han kigger op på mig, og jeg nikker til ham. Han lægger første kast ud over elven. Fluen er en lille og normalt velfangende Green Machine. Der er ingen reaktion fra laksene. Michael træder 3-4 skridt fremad og gør klar til næste kast.

Mulighederne er mange når det gælder farvevariationer over mønstret. Her er fem af Ronnys.

Mulighederne er mange når det gælder farvevariationer over mønstret. Her er fem af Ronnys.

Præcis som vi har aftalt; få kast på fiskene og en pause, hvis ikke de reagerer. De næste fisk er ligeså arrogante, og selv ikke den lille laks i bunden af poolen, gør det mindste udfald mod fluen. Jeg kan se på Michaels mimik, at han er skuffet. Der er ikke en eneste reaktion fra fiskene. Han kigger op på mig, og jeg signalerer »prøv en Magog«. Nu kan du som læser nok undre dig over, hvorledes sådan et signal ser ud, men vi har været der før. Vi har efterhånden tilbragt utallige uger sammen ved elve på jagt efter laks, og har med tiden opbygget et nonverbalt sprog, bestående af fagter og fløjt.

Michael sætter sig ned og binder en Magog Smelt på forfanget. Fiskene får fem minutters pause, inden et nyt kast ryger ud over strømmen. Nu sker der noget. De to forreste fisk kommer på finnerne allerede i det fluen synker dead drift i strømmen. Inden strømmen har fået sit fulde tag i fluelinen, og fluen har begyndt sit sving over elven, stiger den største laks langsomt op fra bunden og tager den lille flue. Nu er det slut med den nonverbale kommunikation. Jeg hører mig selv råbe yepp, inden jeg ser Michael løfte stangen til modhug og et velfornøjet JAAAA runger fra elven.

 

Hobie Outback fiskekajakker.dk

 

SOM MANGE ANDRE LAKSEFISKERE har jeg i fællesskab med ligesindede brugt i hundredevis af timer på at snakke og diskuteret liner, vinkler på kast, tidspunkter på dagen osv. Vi snakker egentlig sjældent om fluer, da jeg som sagt har mere fidus til fiskeren end selve fluen. Men nu har jeg gennem adskillige fangster, både mine egne og kammeraters, fået øjnene op for denne flue, Magog Smelt. Særligt fiskeriet i de canadiske sprit klare elve, har givet mig stor indsigt i denne flue og dens kunnen.

Mads Leth Pedersen har været heldig at fanget en god laks på enhåndsstangen. Magog Smelt er ikke nogen tung flue, hvorfor den også kan fiskes på let grej, hvis forholdene ellers tillader det.

Mads Leth Pedersen har været heldig at fanget en god laks på enhåndsstangen. Magog Smelt er ikke nogen tung flue, hvorfor den også kan fiskes på let grej, hvis forholdene ellers tillader det.

Der har gennem de sidste mange år været en tendens til, at fluer helst skal være bundet af ræv, abe eller skind, hvilket også kan være godt, rigtig godt endda. Magog Smelt er på den måde en gammeldags flue, da den er bygget op af bucktail, sølvtinsel og påfugleherl. Det er ikke just materialer, man forbinder med masser af liv og bevægelse i vandet. Ikke desto mindre er der meget bevægelse i fluen, hvis den vel og mærket bliver bundet på forfanget med en løkkeknude. Magog Smelt er en letdresset og slank flue, hvilket gør den meget livlig i vandet. Fluen synes ikke af meget, før den vender siden til i strømmen, men dette har selvfølgelig sine fordele, når sigtbarheden i åen er god. Det har dog også sin begrænsning ved meget farvet vand. Min erfaring er dog, at laksen (og ørreden) gerne tager Magog Smelt, når den synker i dead drift, eller når fluen svinger eller hænger på en strakt line. Fluen fisker simpelthen omgående, når den rammer vandet, og det er måske det, der gør dette mønster eminent?

En havørred fra Vejle Å har ladet sig overliste af fluen. Fluen blev her fisket med et fast sinking poly leader, for hurtigere at få den ned i strømmen.

En havørred fra Vejle Å har ladet sig overliste af fluen. Fluen blev her fisket med et fast sinking poly leader, for hurtigere at få den ned i strømmen.

SIGHT FISHING er ikke den disciplin, vi bedriver mest efter laks og havørreder i Danmark, men sprængfyldt med gå på mod efter Canada turen, besluttede jeg mig for, at fluemønstreret skulle afprøves i mine hjemlige fiskevande. Fluen beviste hurtigt sit værd på kysten, men også ved Vejle Å og Skjern Å gav den pote. Her ses fiskene jo ikke på samme måde som i Canadas spritklare floder, men fiskenes måde at tage fluen på var dog den samme. Igen er det bemærkelsesværdigt, at flere fisk har taget fluen, mens den synker og inden selve svinget er påbegyndt. Jeg har med stort held brugt fluen, både med polyleader og ren monofil/flourcarbon forfang. Dog har jeg ved regulært havørredfiskeri haft absolut mest succes med en fast sink polyleader.

VARIATIONERNE i mine Magog Smelt er store. Jeg har ofte bundet den med 3-D øjne og epoxy hoved, hvilket gør fluen en anelse tungere og god i turbulent vand. Øjne på fluer er efter min mening altid godt, og jeg tror på, at det i nogle tilfælde kan være udslagsgivende. Magog Smelt kan både bindes på en enkelt eller dobbeltkrog, og den vil med garanti også gøre det godt på et alurør.
Selv har jeg dog med tiden fået en forkærlighed for det orginale mønster bundet på en rigtig god enkeltkrog, men med Micky Finn fluen i mente, vil der til den kommende sæson også blive bundet adskillige modeller i andre farver til det hjemlige laksefiskeri. I særdeleshed vil de gule, røde og orange nuancer blive prøvet i de vestvendte humusfarvede laksevandløb. Mønsteret skal have langt flere chancer i den kommende sæson, og jeg forventer mig meget af de større størrelser af fluen til premierefiskeriet.

Med spændt forventning kastes fluen mod modsatte bred i en 65-70 graders vinkel. Linen mendes opstrøms, så fluen får lidt tid til at synke ved modsatte side – inden svinget begynder. Det gode ved denne flue er, at den fisker mens den synker dead drift.

Med spændt forventning kastes fluen mod modsatte bred i en 65-70 graders vinkel. Linen mendes opstrøms, så fluen får lidt tid til at synke ved modsatte side – inden svinget begynder. Det gode ved denne flue er, at den fisker mens den synker dead drift.

Materialer:
Krog – Mustad Model 3665A/Str. 6-2 eller lignende krog.
Tråd – sort UNI-Thread – 12/0.
Butt – oval sølvtinsel.
Hale – Teal Flank Feathers.
Krop – Silver Mylar Tinsel – Size 12.
Vinge – Hvid gul og lilla Bucktail.
Flash – gul krinkle mirror flash.
Overvinge Peacock Herl 4-8 strå alt efter temperament.
Throat – lille bundt rødorange hane eller høne fjerfibre.
Shoulders – Teal Flank Feathers.
Hoved – enten sort tråd eller klar UV-lim.
Øjne – enten Jungle Cock eller 3d stickers i efter eget ønske.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This