Det er de færreste, der er klar over, at satirikeren Simon Jul er en fantastisk kok med en stor passion for at fange sine egne råvarer, når muligheden byder sig. Fisk & Fri valgte derfor at invitere ham med til Bornholm for at fiske laks og kokkerere – og det gik ikke stille for sig!

Tekst og fotos: Gordon P. Henriksen

Simon prøver at lave radio samtidig med han fighter sin største fisk nogensinde. Det er ingen let opgave, men han klarer begge dele til stor fornøjelse for alle radiolytterne.

Simon prøver at lave radio samtidig med han fighter sin største fisk nogensinde. Det er ingen let opgave, men han klarer begge dele til stor fornøjelse for alle radiolytterne.

SIMON JUL er måske mest kendt for sine udskejelser i Banjos Likørstue og Pølles Køkken. Her husker jeg bl.a. et indslag, hvor han flamberer torskerogn med romerlys. Hvad de færreste nok ved er, at Simon på hobbyplan er en usædvanlig dygtig kok, der bl.a. har lært lidt om madlavning af sin ven, kokken Jan Friis Mikkelsen. Så han kan altså mere en bare at stikke et heksehyl i en pakke margarine. Desuden har Simon en lille lystfisker gemt inden i sig, og tilbage i midten af halvfemserne, da vi gik på gymnasiet sammen i Roskilde, var vi da også begge stiftere af skolens noget useriøse fiskeklub.

En dag, hvor jeg møder Simon på Gammel Kongevej foran Fisk & Fri’s kontor, falder snakken hurtigt på mad og fiskeri, og da jeg inviterer Simon med til Bornholm på Fisk & Fri’s årlige redaktionstur for at fiske laks og producere en madartikel, er han ellevild. Passionen for råvarer er en essentiel del af Simon og mange andre kokkes tilgang til madlavning, og der er ikke meget, som slår en friskfanget vildlaks fra Østersøen, når det kommer til råvarer. Simon er også ivrig jæger. Tilberedning af vildtet er også her en essentiel og naturlig del af hans tilgang til jagten.

Vi får hurtigt lagt en slagplan, og Simon beslutter at tage sin campingvogn fra radioprogrammet Halløj i Betalingsringen med til Bornholm, så han kan lave et radioindslag om vores tur, laksefiskeri og maden. I programmet Halløj i Betalingsringen rejser Simon rundt i alle afkroge af Danmark og finder spændende steder samt mennesker at rapportere fra og om på sin egen rolige, seriøse og samtidig satiriske måde.

Simon rejser Danmark rundt i sin autocamper i radioprogrammet Halløj i Betalingsringen. Her er der gang i madlavningen på Gudhjem Havn.

Simon rejser Danmark rundt i sin autocamper i radioprogrammet Halløj i Betalingsringen. Her er der gang i madlavningen på Gudhjem Havn.

TUREN GÅR TIL BORNHOLM: Morgenstemningen er helt i top, da vi møder resten af Fisk & Fri’s redaktion ombord på færgen. Uden for færgens vinduer kan vi se, at havet er helt roligt, og der berettes om hidsige laksefangster fra de seneste dage, hvor vores skipper Per Sjøstrøm bl.a. har haft femdobbelt og tidobbelthug inden for den seneste uge! Simon og jeg er i den grad tændte og kører straks mod Årsdale, hvor Per og båden står klar i havnen

Vi sejler straks der ud af. Simon finder sit headset og mikrofon frem, hvorefter han begynder at lave radio. Produktionsformen til radioprogrammerne er ekstrem simpel. Simon laver digitale optagelser på sine ture, sender dem til redaktionen på Radio 24syv, som klipper det og sender det i radioen en dag eller to efter optagelserne har fundet sted. Begejstringen i hans stemme er ikke til at skjule, og det gode vejr, gensynet med en gammel kammerat og viljen til at fange en laks skaber en skøn, skøn stemning ombord. Det bliver ikke dårligere af, at alle tre personer i båden faktisk er på arbejde: Per ved roret, undertegnede med kamera og Simon med sin mikrofon – og på dage som disse, elsker vi i den grad vores job.

Simon Jul er et med naturen. Kort forinden har han fanget en laks på en havblik solskinsdag på Østersøen – og nu lander en lille fuglekonge på hans skulder.

Simon Jul er et med naturen. Kort forinden har han fanget en laks på en havblik solskinsdag på Østersøen – og nu lander en lille fuglekonge på hans skulder.

STÆNGERNE BLIVER SAT efter Pers instruktioner, og Simon prøver at få greb på fiskesjargonen. Men når der bliver sat en Ismo i snigeren på 300 og en Apex bag en dodger 60 fod bag riggeren er det helt sort snak for Simon. – Men trollingsproget kan nu også være lidt vanskeligt at forstå til tider. Til gengæld ved de fleste godt, at det hedder ekkolod, så når Simon spørger om der er fisk i fjernsynet – er skipper Per godt forvirret. – Nåh du mener laks på loddet. – Ja der er masser, svarer Per og peger på instrumenterne, der viser massive mængder fisk. Vi er i det rigtige område, og nu er det bare at vente på hug.

SIMON er i den grad tændt, og vi tror begge på projektet. Han har nok lystfisker i sig til at kunne sætte pris på spændingen, men frem for alt er han en gourmetdreng, som ved, at der ikke er meget, som slår en friskfanget vildlaks fra Østersøen. Så da hugget falder, er Simon straks oppe at køre. Han tænder for mikrofonen og prøver at lave radio, mens han fighter fisken. Der er ikke 100% kontrol over situationen og slet ikke over ordene, der kommer ud af hans mund, men glæden, begejstringen og energien som lytterne får at høre i radioen – den er autentisk. Da vi først ser fisken, ryger Simon helt op i det røde felt – eller som han efterfølgende selv beskrev det. – Jeg passerer det røde og er snarere op i noget hvid­glødende. Da fisken endelig er i nettet og rammer dørken, går Simon helt amok. Han hujer, råber, skriger og uddeler krammere og high fives på en facon, der får en fodboldfan på Rådhuspladsen under EM-finalen i 1982, til at virke som en pensionist til banko.

Ved vores fødder ligger 7,4 kilo pur skønhed fra Østersøen, og Simon er i den syvende laksehimmel. Jeg har fisket i mange år og med mange mennesker, men sjældent har jeg set så stor en fiske­glæde. Begejstringen for omgivelserne, fangsten og den smukke fisk glider nu over i en glæde for råvaren, der ligger ved vores fødder. Vi fisker videre, mens Simon ryger helt ind i sin egen verden og begynder at fantasere om hvilke retter, der skal tilberedes næste dag, mens han mumler om æblemost indkogte rødbeder og mynteinficerede agurker..

Simon Jul hejser lakseflaget. Han er en omvendt mand og lystfiskeriet vil uden tvivl fylde meget mere i hans liv fremover – og sikkert også i hans radio­programmer.

Simon Jul hejser lakseflaget. Han er en omvendt mand og lystfiskeriet vil uden tvivl fylde meget mere i hans liv fremover – og sikkert også i hans radio­programmer.

Simon er åbenbart ved at gennemgå en mindre forvandling og ved at blive et med naturen. En lille fuglekonge kommer flyvende midt ude på Østersøen og vælger at sætte sig på kraven af Simons heldragt, blot fem centimeter fra hans ansigt. Simon bliver helt saglig og nyder bare minutterne, mens den sidder der, idet jeg tager et par skud og bare smiler lidt for mig selv. Kort efter er der hug igen, men denne gang lader Simon mig tage fisken, og erklærer det et uofficielt gymnasiemesterskab fra 1995, som er blevet udskudt til 2012. Jeg nyder kampen og får roligt fighten fisken ind. Per netter den, og vi kan konstatere, at fisken vejer 900 gram mindre end Simons, som dermed vinder opgøret. Det passer mig fint. Jeg nyder bare den fiskeglæde og stemning, der er i båden denne smukke forårsdag på Østersøen. Og i morgen skal Simon lave mad!

NÆSTE DAG mødes vi og kører til Gudhjem Havn for at lave mad, fotos og radio – og vi hygger os. Det bliver en sen aften, og jeg er lidt halvtræt, mens Simon har været oppe det halve af natten for at forberede maden. Jeg er fuldstændig overvældet af sagerne Simon hiver frem af sin campingvogn, da han stiller mad og kogeblus op. Der er ingen tvivl om, at Simon har tænkt sig at give den hele armen! Hans opskrifter får du her, og jeg kan med god samvittighed fastslå, at han her har lavet noget af det bedste laks, jeg nogen sinde har smagt. Mums!

Pocheret laks med estragoncreme
Det her er absolut det enkleste. Du skal dog lige være over laksen, når du pocherer, men rammer du til gengæld pocheringen perfekt, så er denne her ret utrolig svær at komme galt af sted med.
2 stk. laksefileter uden skind af ca. 150 gram pr. stk.
En citron
Et halvt løg
Et fed hvidløg
Salt/peber
Evt. et glas hvidvin

Estragoncreme
2 dl cremefraiche (fedtprocenten er dit valg – jeg brugte half’n’half 18% og 38%)
1 spsk. friskhakket estragon
1 spsk hjemmerørt mayo
1 tsk. tørret estragon
1 tsk. sherry vineddike
salt/peber
Grønne bønner
Kartofler
Smør
Karse

Fremgangsmåde: Bland alle ingredienserne til cremen undtagen vin­eddiken sammen. Smag da forsigtigt til med vineddiken. Det er vigtigt, at en så fed dressing, med en så forholdsvis parfumeret krydderurt som estragon, får en lettere syrlig afrunding. Så smag godt og grundigt til med eddiken plus salt og peber. Når du mener, at du har ramt plet, stiller du cremen på køl, imens du tilbereder laks og grøntsager.

Den klassiske pocherede laks er simpel, men er den perfekt tilberedt smager det himmelsk.

Den klassiske pocherede laks er simpel, men er den perfekt tilberedt smager det himmelsk.

Så skal laksen pocheres. Sæt en gryde over med rigeligt vand til at dække laksen. Tilsæt et par skiver citron, det halve løg, det hele fed hvidløg med skal, salt og peber og evt. hvidvin. Bring hele møllen i kog, men lige så snart vandet spilkoger, skruer du ned. Vandet ved pochering må IKKE spilkoge! Lad stykkerne af laks pochere ca. 7-10 min. Hellere for lidt end for meget. Som det endelige resultat vil du gerne have, at laksen er medium rare – altså let tilberedt med en kerne som lun men stadig lidt rå. Og ender du der, så har du verdens bedste stykke laks! Anret med letkogte bønner og nye kartofler vendt i smør samt en god dusk karse.

Simons laksetartar med wasabimayo og rødbeder
Så er vi i gang med klassikerne. Det er råt, og igen skal vi prise, gejle og hædre en frisk Østersø vildlaks, der smager som intet andet i verden. Så på trods af, at vi igen bruger ingredienser med ret voldsomme egen­smag, skal vi ind og rode lidt, så vi blot giver antrit, konsistens og en kende drama uden overhovedet at dominere fisken. Tartar er en smagssag.

Normalt ville man jo fra enten kalv eller okse skrabe kødet , men det bliver noget knald med laks. Har prøvet. Dum idé. Så vi hakker groft med en skarp kniv i stedet. Efter et par forsøgs omgange fandt jeg ud at min yndlingslakse tartar er ¾ kød fra ryggen og ¼ af det lidt federe bug­kød. Det er i realiteten bugkødets fedt der giver anledning til at »smelte« anderledes i munden end det lidt fastere rygstykke. Hak gerne bugkødet lidt finere end rygkødet, dog stadig med synlig og mærkbar struktur

100 gram hakket friskfanget laks
1 kogt rødbede
1 kogt skalotteløg
Wasabi pulver
Hjemmegjort mayo
1 tsk. æblecidereddike
1 tsk. bornholmsk sennep
Frisk koriander
Grillet groft brød

Laksetataren var selvfølgelig knaldfrisk – og kombinationen af den fede bløde fisk med det ristede brød og de andre søde og syrlige elementer smagte genialt

Laksetataren var selvfølgelig knaldfrisk – og kombinationen af den fede bløde fisk med det ristede brød og de andre søde og syrlige elementer smagte genialt

Fremgangsmåde: Smag mayoen til med wasabimassen. Den må gerne rive lidt. En dråbe honning i vandet til wasabien sødmer det hele lidt op. Grill et par skiver groft brød hårdt. Din kogte rødbede skæres ud i små tern, hvorefter der tilsættes sennep, eddike, salt og peber. Men træd varsomt. For meget kan ødelægge den delikate laksesmag. Lav tre små kugler tartar og giv hver lille mundfuld lidt friskskrabet peberrod samt et blad koriander. Læg yderligere lidt af de kogte skalotter ved. Læg wasabi mayo ind imellem lakse kuglerne og placer et tern rødbede i mayoen. Velbekomme!

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This