Krible-Krable er en flue, der appellerer til enhver ørred –  havørred ved kysten, åen eller regnbueørreden ved din lokale put&take. En lille flue der frister store fisk med sine levende gummiben. Og som kan bindes i et utal af varianter – Henrik Dons Christensen og Per Fischer leverer de overbevisende argumenter, der bør placere fluen med gummibenene forrest i din flueæske!

Af Henrik Dons Christensen og Per Fischer

Endnu en smuk vinterhavørred, der faldt for en variant over Krible-Krable.

Endnu en smuk vinterhavørred, der faldt for en variant over Krible-Krable.

KRIBLE-KRABLE kan bindes på flere kroge, men vi foretrækker helt klart Mustads C47S. Det er en kortskaftet og relativt kraftig krog, der passer godt til en relativt lille flue. Især regnbuer kan være særdeles stærke, og det har efterhånden en del gange medført, at backingen er kommet i brug under fighten, hvilket spiller godt sammen med en stærk krog.

Med basismønster og et utal af varianter er Krible-Krable fluen til enhver ørred!

Basismønstret kan du se i fotoserien, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Vi har mest benyttet den viste variant, men har også gode erfaringer med en noget større variant med laksefarvet krop, hvidt hackle og orange ben. Denne variant har flere gange givet gode resultater ved kysten i farvet vand og lidt større bølger under især forårsfiskeri

En anden variant er på størrelse 8 krog med hot pink krop, mørkepink/magenta hackle og røde ben. Denne variant er vores foretrukne til vinterfiskeri, og har flere gange leveret virkelig overbevisende resultater, hvor andre mønstre ikke har givet kontakter.

Kontant afregning på Krible-Krable i form af en smuk kystregnbue.

Kontant afregning på Krible-Krable i form af en smuk kystregnbue.

Mangler du en velfangende variant af fluen ved kysten? Så er upside down måske løsningen!

Upside down er en god variant over Krible-Krable. Belastningen indbindes som køl på rygsiden, tre stykker blyfri belastningstråd ved en kraftig krog, mens to er nok på en lidt lettere krog. Gummibenene vinkles, så de har samme vinkel i forhold til kroppen. Herved opnås, at fluen, når den synker, lander og nærmest står på gummibenene på bunden. Dette har flere gange vist sig som en god strategi ved fiskeri efter trækkende fisk. Fluen parkeres på bunden, hvor fiskene viser sig, og når en fisk eller mindre stime nærmer sig, påbegyndes indtagningen. Strategien har flere fordele: Det skræmmer væsentligt mindre end at kaste foran en flok fisk, hvor et uheldigt kast kan plaske – eller der kan falde skygge fra line og forfang. Endeligt er det vores erfaring, at Up­side Down fluer har rigtigt gode krogningsegenskaber, og det er yderst få gange, vi har mistet fisk herpå

Ved flere af de kendte mønstre med gummiben har vi oplevet, at gummibenene under indtagning går i kludder. Denne problematik undgår vi med den indbindingsteknik, som er vist i fotoserien. Krible-Krable er under indtagning utrolig levende, og ved pauser synker den langsomt, så gummibenene dirrer lokkende og fisker af sig selv – uden at gå i kludder. Fluen skal synke hurtigt nok til, at den relativt hurtigt kan komme ned i vandet foran trækkende fisk ved sightfiskeri. Med udgangspunkt i disse krav er standard mønstret belastet, men netop variationsmulighederne og dermed tilpasning til forskellige forhold er en af fordelene ved selv at binde sine egne fluer.

 

Jans Lystfiskershop

 

Krible-Krable

Tråd: Clear monofil / bennichi rød 12
Krog: Mustad C47S str. 4-8 (til upside down version kan med fordel vælges en krog der er en anelse lettere I wiren eksempelvis Partridge cs54 i str. 8-10)
Belastning: Leadfree round Wire
Dubbing: SLF saltwater/SLF prism I farverne sort, pink, salmon, magenta, lilla.
Ben: Wapsi Spanflex
Hackle/sadel: Keough/Whiting grizzly, pink, eller magenta

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This