Når vandtemperaturen falder, samler aborrerne sig ofte i havneområder for at jage byttefisk – og er du på pletten med spinnestang og de helt rigtige woblere, kan du opleve et forrygende fiskeri efter aborrer i den helt grove kaliber.
Af Sjoerd Beljaard
DET ER IKKE RIGTIG KOLDT endnu, men det er tydeligt, at vinteren er på vej. Naturen er ved at gøre klar til køligere tider, og snart vil mange fisk – heriblandt aborrerne – søge mod områder med ferske udløb, hvor de skal bruge mindre energi på at opretholde saltbalancen i det kolde vand. Og da mange af de ferske udløb af en størrelse som virkelig rykker – ofte findes i forbindelse med byer og havne, er mange havneområder et fantastisk godt sted til store aborrer.
Som sædvanlig er min kammerat Martin og jeg, at finde i en lille havn på denne årstid. Der har flere år været nogle skønne muligheder her med fangster af predatorer i størrelse XXL. Vi har begge fanget giga-gedder over 120 centimeter her, men lige nu handler det nu mest af alt om aborrerne. De rigtig store aborrer!
DET ER MED HØJE FORVENTNINGER, at Martin og jeg ankommer til havnen. Det er ikke første gang, vi er der denne måned, men vi har endnu ikke set nogle af vores sortstribede venner. Sandsynligvis har vandet ikke været koldt nok endnu, men vi har netop haft frostgrader i nat – og det kan vende op og ned på alting
Woblere til de store brakvandsaborrer i havnen
Vi starter med at gå igennem havnen og kan kigge ned i det spritklare vand, hvor vi kan se store stimer små byttefisk. De er i hvert fald kommet, og vi håber, at rovfiskene er lige i hælene på dem. Vi ved af erfaring, at aborrerne ofte er spredt i små grupper og kan være svære at få til at tage en wobler, når der er så mange byttefisk, de kan fråse sig i. Måske er vi allerede for sent på den
Fiskene står nogle gange i den ydre del af havnen, inden de trækker ind i selve inderhavnen, så vi starter vores søgen her. Og finder vi dem her, er de som regel grådige og tændte. Har man først fanget en, kan man være stensikker på, at der er flere – og at de er klar til at proppe sig selv med føde, inden vinterens kulde for alvor tager fat.
Vi går i gang med fiskeriet og prøver både woblere og softbaits, men der sker intet. Pludselig får jeg et hug, men fisken bliver desværre ikke hængende. I næste kast er der igen fisk og efter kort og intens fight på det lette spinnegrej kan jeg lande og genudsætte en gedde på 60 centimeter. Det er sikkert samme fisk, der huggede før og en fin gedde, men ikke det vi var kommet efter.
Desperat prøver vi en plads aller længst ude af havnemolen, og her rammer vi jackpot! En stor tung hovedrysten indikerer en god aborre har taget wobleren og ikke længe efter brydes overfladen af en smuk aborre. Yeah! Martin må afbryde sit fiskeri for at fotografere og vi får målt fisken til 46 centimeter. Fantastisk. Fisken bliver hurtigt genudsat og straks efter er vi atter i gang med fiskeriet. Denne gang er det Martins tur. Vi bruger 8 fods stænger med kastevægte på 10-35 gram og det er en fornøjelse at se en stor aborre gøre protest på det lette grej. Martins aborre er på 48 centimeter og endnu bedre bygget. Vi ender med at fange adskillige aborrer hvoraf kun en er under 45 centimeter.
Jigs og andre agn prøves også – men det er woblerne, der leverer aborrerne
Softbaits og andre agn end woblere bliver også prøvet, men det er tydeligt, at fiskene går højere op i vandet og hugger på byttefisk, der slås med strømmen. Vores klare favoritter er langsomt synkende eller suspending woblere på 5-10 centimeter som fx Illex Arnaud, Chubby, Salmo Hornet og Rapala Countdown.
FARVE Og FORM er ikke det afgørende – det er hvordan du bevæger dem og fisker med dem, der udløser hugget. Spinner du dem bare monotont ind, misser du meget action. Omvendt – hvis du twitcher den ind, dvs. hiver den ind i hidsige ryk og nøk, får du meget mere action ud af din agn. Og det virker helt utrolig godt.
Med korte hårde ryk på en løs line bliver wobleren ekstremt levende – og kombinerer du dette med spinpauser, skal det nok lykkedes. Jeg har flere gange set små aborrer i klart vand hugge i det wobleren står helt stille – og de store aborrer opfører sig på samme måde: Størsteparten af vores fisk får vi på spinstoppet.
Efter et stykke tid er det ved at blive mørkt, og fiskenes aktivitet daler. Aborren jager ved hjælp af synet, og når det bliver for mørkt jager den derfor ikke nær så aktivt. Vi prøver først at imødekomme dette ved at bruge woblere i hidsige fluorfarver, men dette har lille effekt. Derefter prøver vi raslewoblere som Clackin Minnow og Crank. Og det virker! Det ender med vi fanger en stribe af dagens største fisk med aborrer på 49, 50 og 51 centimeter halvvejs ind i mørket. Det er fantastisk – havnen har endnu en gang leveret en sublim fiskeoplevelse.