Den centrale del af Europa er kendt for at huse nogle uhyggelig grove sandart. Her får du beretningen om en af de helt grove, fra året der gik. Fangeren var fiskeguiden fra Alpine Fishing Alex Schütte, som var på debut tur med sin nye båd ”Alpiana” for et par måneder siden.

– Vi havde kun fisket i små 10 minutter, fortæller han. – Jeg var i gang med at forklare en af mine kunder, hvad med skal tage højde for ved vertikalfiskeri, og hvilke agn man anvender, da det gav et brutalt ryk i min stang.

Fisken, der huggede på et lille softbait, fightede som en vanvittig, og den brugte al sin livserfaring, kræfter og vægt, for at slippe fri, men til sidst lykkedes det mig at lande kæmpen, der må have været cirka 20 år gammel og vejede 12,6 kg.

– Jeg var meget imponeret over de panseragtige skæl på den grove fisk, fortsætter han. – Sådan nogle store skæl har jeg godt nok ikke tidligere set. Også de mørke og metalagtige farver var utrolig imponerende. Den lignede nærmest en tornet ridder med et sølvglinsende panser som en ringbrynje fra middelalderen. Helt enestående.

– De mørke farver kommer fra det klare vand i vores alpesøer, forklarer Alex. – Fiskene opholder sig for det meste i frivandet, hvor de har de bedste forudsætninger for at jage helt, rødding og søørred.

Fisken her har gjort et enormt indtryk på mig, og den er til dags dato den tungeste sandart jeg nogensinde har fanget. Da jeg trak den op af nettet stod det klart, at den var meget tungere end mange store gedder, jeg har fanget.

Det var uden tvivl den vildeste fight i mit liv. Fisken brød overfladen med den vildeste kraft, og hovedruskene ville ingen ende tage. Da det så ud til, at den ville falde til ro, slog den hårdt med den enorme hale og forsvandt ned i dybet igen. Fighten var langtfra ovre, og de brutale hovedrusk forplantede sig i stangen, imens bremsen på baitcasteren knagede.

Det første forsøg på at nette fisken gik helt galt, da jeg selv ville nette fisken, men min gæst i båden gav mig nettet for tidligt, og jeg kunne derfor ikke rulle mere line ind. Jeg var derfor nødt til at hæve stangen højere og højere op, men selvfølgelig fik jeg ikke fisken i nettet, da jeg havde svært ved at kontrollere fisken. Fisken udnyttede naturligvis muligheden til at forsvinde ned i dybet igen, hvorefter jeg var nødt til at smide nettet og genoptage fighten. Men så brød helvede for alvor løs – for linen blev filtret ind i vippestangen til ekkoloddet og stangspidsen hægtede sig fast i nettet, hvorved det mildest talt ikke blev let at lande fisken. Heldigvis kom fisken hurtigt til overfladen igen, og min gæst i båden kunne hurtigt lande fisken. Nogle gange har man heldet med sig, og nogle gange går alt bare galt. Heldigvis havde jeg heldet med mig denne gang.

Til alt held havde min anden gæst optaget den vanvittige fight på video, slutter Alex, der netop har startet en forening for bæredygtigt fiskeri i Østrig.

12,6 kilo er en kæmpe sandart, men der er faget endnu større fisk i Østrig. Ifølge fishing-worldrecords.com blev der således i 1990 taget en 18,7 kilos sandart på intet minde end 116 centimeter i den østrigste del af Donau. Den tyske rekord er på 19 kilo taget i Starberger søen i 1959. Ifølge fishing-worldrecords.com er den største registrerede sandart nogen sinde en fisk på 20 kilo rent taget i den hviderussiske del af floden Dnepr.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This