tun

Foto: Henrik Høyer/Facebook

Henrik Høyer har i dag, på facebook, skrevet om en fangst af en gigantisk gulfinnet tun, som ham og hans kolleger har fået ombord på deres erhvervsbåd..

Fisken er ifølge fangeren 238 centimeter lang og vejer omkring 300 kilo, og sælges på auktionen i Hanstholm i morgen. På redaktionen stiller vi os, sammen med en del af kommentarerne, lidt skeptiske overfor artsbestemmelsen af fisken, da den grangiveligt ligner en blåfinnet tun, omend det er lidt svært at vurdere ud fra billederne.

OPDATERING onsdag klokken 20.01:

Fisk og Fri har talt med skipper Henrik Høyer, der i øjeblikket befinder sig 83 sømil fra land, på støt kurs mod Hanstholm, hvor ham og hans fire mand store besætning  forventes at lande klokken 04 i nat.

Her fortæller Henrik om sin oplevelse: -Vi er på et togt til Østgrunden cirka 55 sømil øst for Shetlandsøerne, hvor vi har fisket efter torsk, sej og kulmuler, og natten til mandag var det så igen tid til at hive trawlet. Fangsten var noget skuffende, og vi kiggede undrende på hinanden. Hvor er fisken henne? Pludselig udbryder der så total forvirring, da et af besætningsmedlemmerne råber “Vi har fanget en tun, vi har fanget en tun!”, og ganske rigtigt. Der, i trawlet, var der minsandten en kæmpe tunfisk! Nu var gode råd dyre, og vi var alle noget paf. Vi fik dog fisken ombord, og startede med at kontakte NaturErhvervs styrelsen, da vi var noget i tvivl om hvorvidt vi måtte hjemtage fangsten. Her var svaret dog klart. Fisken måtte gerne landes som bifangst, men der var en del forskel i papirarbejdet, om det var en gul eller blåfinnet tun. De blåfinnede skal nemlig have et certifikat for at måtte omsættes, men det ville styrelsen gerne være behjælpelig med. Vi har dog efterfølgende fået kigget bedre på fisken, og er – ligesom NaturErhvervs styrelsen – fuldstændigt overbeviste om at der er tale om en gulfinnet tun. Et af mine besætningsmedlemmer har faktisk set sådan en fætter tilbage i 80’erne hvor den blev landet fra et trawl på Sjællands Odde, og den fisk vejede 450 kilo, så de kan altså godt blive så store. Den mest afgørende sag i artsbestemelsen af fisken, er dog finnerne. Selvom de ser korte ud på billederne kan vi tydeligt se at de har været en del længere, før fisken blev beskadiget i trawlet, slutter Henrik der ikke tør gisne om, hvad fisken kommer til at indbringe på auktionen, inden han vender tilbage til roret for at føre skibet sikkert i havn.

Husk at du har mulighed for at se den store fisk i morgen i auktionshallen i Hanstholm.

/ask

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This