Andreas Aggerlund fra Westin med en mindre havørred fanget på en dag med pålandsvind.

Køge Bugt er blandt småbådsfiskere kendt for sine mange og til tider store havørreder. Når det gælder kystfiskeri er store dele af bugten for manges vedkommende ret ukendt, men det skal der laves om på. Fisk & Fri’s Tue Blaxekjær deler her ud af spots samt tips og tricks til bugtens kystørreder, som der er masser af.

 TEKST: TUE BLAXEKJÆR, FOTOS; JENS BURSELL OG TUE BLAXEKJÆR

KØGE BUGT er fra nord til syd spækket med lækkert kystørredvand. Og selvom størstedelen af pladserne ikke ligner klassiske havørredhotspots, er her gode fisk at hente året rundt. Bådfiskerne har vidst det længe og har fanget enorme havørreder her gennemtiderne, så lad os starte i nord på en perlerække af storørredpladser. Kortet over pladserne ses nederst i artiklen.

1- AVEDØRE HOLME er den nordligste plads og et af de få områder i Køge Bugt, hvor gummisko, stang og blink er alt hvad der skal til for at fange fisk. Fiskeriet foregår fra stensætningen, som strækker sig fra Brøndby Havn op til Avedøreværket. Normalt koncentrerer jeg mit fiskeri fra Brøndby Havn og ud til den første vindmølle som ligger godt 200 meter efter det første store knæk.

Pladsen fisker godt hele året, men en kraftig vind fra syd og øst kan gøre sit for at lukke pladsen, da bølgerne under disse forhold sprøjter ind over stenene og gør færdsel på dem til en yderst hasarderet affære. Jeg har her på en kort aftentur sidst på foråret fanget ikke mindre end 5 forskellige arter fordelt på havørred, aborre, torsk, hornfisk og rimte her.

Da man fisker direkte udover to-tre meter vand, kan det på dage med fralandsvind og helt fladt vand være en god idé at fiske med blink og gennemløbere, som kan fiskes dybt. En 26 grams Bornholmerpil i naturlige farver er en af mine favoritter på denne plads.

En oplagt men ofte overset metode til fiskeri efter havørred, er fiskeri med flåd og orm, hvilket Avedøreholme er som skabt til. Når jeg fisker med flåd ved Avedøre Holme benytter jeg mig af et glidende setup, så jeg nemt kan  justere dybden jeg fisker i. I stillevejr fisker jeg dybt hvilket vil sige ca. ½ meter over bunden. Er der mere gang i vandet eller observerer jeg jagende ørreder i overfladen, så fisker jeg ormen en meter under mit flåd. I maj og juni måned, når bugten koger af hornfisk, kan man med fordel udskifte ormen med en sildestrimmel.

2 – BRØNDBY STRAND bliver af næsten alle set på som værende ren badestrand, og er derfor fuldstændig overset som fiskeplads. Men hele strækket mellem Vallensbæk og Brøndby Havn byder, såfremt det udforskes, på både dybe badekar og rev. Området fisker godt både forår og efterår. Her kan fiskes i alle vindretninger, så længe vinden ikke er for kraftig. Er der kraftig vind fra syd eller øst lukker pladsen dog grundet skidt i vandet.

Eftersom store dele af strækket består af ren sandbund, fisker jeg mest med tobisimiterende gennemløbere så som Bornholmerpilen eller OLR’s tobiswobler. Af fluer foretrækker jeg mindre tobisfluer eller tungt belastede rejefluer.

I Ishøj Havn er der masser af fiskemuligheder efter flere forskellige arter. Udover fantastisk havørredfiskeri byder havnens bassiner også på et fornemt fiskeri efter bl.a. aborre.

3- ISHØJ HAVN byder ud over et fantastisk havørredfiskeri også på muligheden for at fange nogle af landets største brakvandsaborrer. Fiskeriet i havnen foregår primært i den inderste del af havnen, hvor St. Vejle Å har sit udløb (se kortet over havnen). Ud over den inderste del af havnen kan der også fiskes på strækket mellem Ishøj og Vallensbæk Havn. Der er frit fiskeri i havnen, hvilket vil sige, at der kun skal indløses dagkort, såfremt man ønsker at fiske i selve St. Vejle Å.

Jeg har i havnen fanget aborrer op til 1900 gram og flere havørreder over fem kilo. Fiskeriet efter havørred og aborre er bedst fra oktober til marts. Der er i øjeblikket ingen fredningszoner i havnen, men man skal være opmærksom på, at alle farvede havørreder er fredet fra 16. november til og med 15. januar.

 

Hobie Outback fiskekajakker.dk

 

Ønsker man at fiske stykket mellem de to havne kan man med fordel parkere på P-Pladsen for enden af Sandvejen. Hvis man vil fiske i karret, som den inderste del af havnen kaldes i daglig tale, kan man parkere på parkeringspladsen ved Tangloppen.

I de kolde måneder anbefaler jeg mindre gennemløbere som kan fiskes rigtig langsomt. Personligt har jeg haft et godt fiskeri med Snurrebassen fra no. 0 til 3 med kobber på den ene side. På fluesiden går man i havnen aldrig galt i byen med en kobberbasse for enden af forfanget.

En flot havørred returneres til Køge Bugt

En smuk havørred på vej retur til sit rette element i Køge Bugt

4 – GREVE STRAND. Selvom jeg boede tre minutters gang fra stranden og dagligt gik barnevognsture langs vandet, anså jeg ikke stranden som værende en fiskeplads, idet bunden mest af alt mindende om en tilsandet ørken. Men under en af de daglige Gåture med barnevogn og kæreste så jeg ud af øjenkrogen en fisk springe fri af vandet. Dagen efter havde jeg pakket et par waders under barnevognen, og så snart vi ramte stranden, var jeg i vandet for at se nærmere på forholdene, som faktisk så lovende ud.

Allerede samme aften var jeg, at finde på stranden med stang og waders. Denne første tur i det sene forår gav ikke mindre end to havørreder, som begge var på den gode side af den halve meter. Efterfølgende er det blevet til mange korte aften – og morgenture til stranden bag Jyske Bank på Hundige Strandvej – og de har været givet godt ud.

Fiskeriet foregår i badekarret mellem anden og tredje revle, hvor dybden de fleste steder ligger på 2-2,5 meter. Langt de fleste af de ørreder, jeg har fanget her, har hugget på kanten mellem 3. revle og badekaret. Det virker som om, at fiskene står på det dybe vand i badekarret og venter på at tobis og andre småfisk svømmer fra revlen og ind over det dybe vand i badekarret. Et godt trick på denne plads er, at kaste skråt ud, så ens blink lander et parmeter inde over 3. revle. Årsagen til dette er, at man ved at kaste skråt på kysten opnår, at blinket er længere tid i den »hotte« zone på grænsen mellem revlen og badekarret.

Fiskeriet er bedst i en svag pålandsvind eller kraftig vestenvind  som her kommer skråt ind bagfra, hvilket giver bølger på langs med kysten.

5 – PLADSEN VED MOSEDE FORT er kendt af de fleste som fisker i Køge Bugt. Denne plads er da også den nordligste i Køge Bugt

som af udseende ligner en »rigtig « havørredplads. Fiskeriet foregår fra høfden nedenfor fortet og sydover. På stille dage med fralandsvind skal fisken normalt hentes langt ude, men på dage med bølger er det ikke unormalt, at fange fiskene over revet lige, inden bølgerne knækker.

På sydsiden af revet er der et stort kileformet område med sand som er omkranset af mørk bund. En hurtigt fisket tobisimitation hen over sandet er nogle gange nøglen til succes. På fluesiden har jeg fanget havørreder på kobberbassen samt diverse rejefluer og tungt belastede rejefluer.

I juni har jeg under aftenfiskeri med fluestangen udover havørred fanget aborre på op til et kilo. Til dette fiskeri bruger jeg et langsomt synkende skydehoved og en tungt belastet rejeflue eller kobberbasse.

Andreas Aggerlund med flot havørred

På dage med god pålandsvind kan havørreden normalt findes helt kystnært. Her en god fisk til Andreas Aggerlund.

6 – REVLEN VED ØLSEMAGLE kaster hvert år flere gode fisk af sig. Min bedste fisk fra denne plads er en blank overspringer på 4,5 kg fordelt på kun 64 cm. Pladsen fisker godt både forår og efterår og rammer man dagen er det ikke unormalt af fange 5-10 fisk på et par timer. Pladsen er både nem at komme til – samt at fiske. Der parkeres for enden af Revlen som løber i forlængelse af Ølsemaglevej, hvor den krydser Københavnsvej.

Revlen er en mest til spinnefiskeri, da der skal lange kast til for at nå ud til de mørke områder. Igen er det langtkastende blink, som skal bruges og fisker man revlen i en god pålandsvind er en 32 grams Bornholmerpil ofte det, der skal til for at nå ud til fiskene og samtidig være i stand til, at holde kontakten til gennemløberen.

På revlen er det opsøgende fiskeri, som giver gevinst. Når fiskene er fundet kan man med fordel blive stående, hvor man er, idet der som oftest er flere fisk i samme område.

Thje Blaxekjør med havørred på bobleflåd og orm.

Bobleflåd og orm er super effektivt til kystens havørreder – også i Køge Bugt. Her er det artiklens forfatter Tue Blaxekjær med en smuk fisk.

7- STRANDSKOVEN er den første plads syd for Køge. Selve pladsen består af et stort sandet område med spredt vegetation.  Umiddelbart virker pladsen ikke videre tiltrækkende, og man kan da have sin tvivl, om der overhovedet er fisk på strækket. Min første femkilos Køge Bugt havørred blev fanget ved Strandskoven på en af de første ture, jeg var på pladsen. Fisken blev fanget i det tidlige forår på en lille rød og sort put & take flue med gummiben, der blev fisket som ophænger. Jeg havde inden jeg fangede fisken set indtil flere ørreder jage tæt på overfladen, men jeg fik ikke så meget som et eneste hug. I ren desperation blev samtlige lommer i vadejakken gennemrodet for, at se om jeg ikke kunne finde flue og line, så jeg kunne montere en ophænger.

Jeg fandt heldigvis den føromtalte putflue og en rulle nylonline på 0,20 mm – og jeg havde ikke fisket med ophængeren foran blinket i mere end 10 minutter, før hugget faldt over en halv meter vand ikke langt fra mig. Fisken kvitterede ved at springe helt fri af vandet, og der kunne jeg udover størrelsen på fisken se mit blink frit i luften.

Jeg har bedst erfaring med denne plads i det tidlige forår eller i efteråret, når havørreden trækker mod åerne for at gyde. Da pladsen ligger med Tryggevælde Å og Vedskølle Å på den ene side og Køge Å på den anden, er der om efteråret rigtig god chance for at ramme en af bugtens grove gydevandrende havørreder. På pladsen skal man dog være opmærksom på  fredningsbæltet fra Vedskølle Å.

Selve adgangen til pladsen er nem, idet der er parkeringspladser i den ene side af Strandvejen. Eftersom pladsen er meget lavvandet, vil jeg anbefale fiskeri med højtgående agn i naturlige farver. Er man til bombarda og flue er pladsen også særdeles velegnet til dette. Pladsen fisker bedst i en moderat pålandsvind eller hård sidevind. Idet store dele af pladsen består af ren sandbund, kan det ofte betale sig at kaste til de få områder med mørk bund, som der trods alt er nogle stykker af.

8- KYSTVEJEN syd for Køge kan betegnes som et langt stræk fra Bådklubben Ege og ud til naturhavnen ved Strøby Lille. Flere steder på dette stræk er badekarret mellem kyst og revle så dybt, at det er umuligt at vade gennem det. Badekarret er på de dybe steder samt ved revlegennembrud absolut værd at bruge tid på. Her kan fluestangen virkelig vise sit værd.

Ved at bruge tid på at undersøge pladsen, kan man finde steder, hvor det er muligt at komme gennem badekarret og ud på revlen. I det tidlige forår med en moderat pålandsvind kan fluefiskeri fra revlen og ind i badekarret til tider give godt med fisk. En kraftig vestenvind eller 6-7 m/s fra øst er min fortrukne vindretning til pladsen, når jeg fisker med spin. Snurrebassen no. 3 eller 4 i naturlige farver eller en Bornholmerpil er mine foretrukne gennemløbere.

Jeg fisker for det meste på langs med kanten mellem mørk og lys bund, idet havørreden ofte trækker rundt på denne i sin søgen efter føde. Ligeledes koncentrerer jeg meget af mit fiskeri i de områder hvor der er revlegennembrud, eller hvor der er markante ændringer i bundforholdene. Ved at bruge Google Maps er det nemt at se, hvor bunden ændrer karakter.

Udover de nævnte fiskepladser er der mellem Ishøj og Køge rigtig meget spændende og uopdyrket strand som kun venter på at blive udforsket. Der er flere stræk som minder utrolig meget om mit spot ved Greve Strand. Jeg er sikker på, at såfremt man giver en ellers kedelig badestrand med et dybt badekar mellem anden og tredje revle et par forsøg med stangen i løbet af foråret, ja så skal der nok komme fisk på land.

Køge Bugt - kort over havørredpladser

Her kan du se en række af de mest sikre havørredpladser i Køge Bugt.

 

Havørred taget på kystfiskeri med blink

Endnu en flot havørred, der faldt for en lille gennemløber i sølv.

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This