– Vinteren har været lidt træg, og som Ærø nu er, så er der langt imellem snapsene, for de små grønlænderflokke er endnu ikke rigtig kommet ind, fortæller Rasmus Hachmann. – Fiskeriet har været meget spredt, og flere flotte fisk har lagt vejen forbi over julen, men de store har ladet vente på sig. Men med udsigt til en grå dag med lidt frisk vind, kunne jeg alligevel ikke lade stå til! De grå og blæsende dage, med stigende vande har tendens til at skubbe fiskene helt tæt under land, og som det grumser til i de lave områder, plejer chancerne at være der for at finde en pæn fisk. Så ak, selvom sydkysten med de høje klinter, læ og spritklart vand i badekarrene lokker som bare pokker, så ved jeg, at de holder utroligt få fisk for tiden. Efter få overvejelser pakkede jeg de gode sko, og satte kursen mod en længere vandretur rundt i de lave vige!

– Ankommet ved startpladsen kunne jeg se, at der var godt med tang i suppen, så det betød træls fiskeri, hvor hvert andet kast var ren tang, og man måtte lave både korte og lange kast for at kunne dække området, uden at have tang på hele vejen ind. Der blev tanket godt op på kaffe, og så gik turen derudaf. Det er en tur på en 2-3 km, og et eller andet sted undervejs skal der være en fisk. Og med det i baghoved begyndte jeg maskinfiskeriet.

– Det er en herlig årstid at fiske på! Der er stille og et behageligt lys. Fugletrækkene kommer glidende ind over en, og man møder sjældent andre på kysten. Med de gode lag tøj på og en varm hue, kan man snildt gå der en hel dag sådan i sin egen lille bobbel. Jeg fiskede derudad, og tæt på en lille krog med sten i kanten, vidste jeg, at de kunne stå helt inde imellem stenene. Tørskoet og listende sendte jeg den lille hvide Tornado fra Grizzly Lures blot 5 meter ud fra stenene, og jeg havde næppe nået at tage to omgange på hjulet, før overfladen skvulpede omkring der, hvor linen forsvandt ned i suppen: Fast fisk!

– Jeg kunne straks mærke, at det var en god fisk, og begyndte at ryste i benene af skræk for at miste den. Af bitter erfaring ved jeg, at mange gode fisk mistes på kort line, og uden mulighed for at bakke måtte jeg bare håbe den kunne te sig pænt. Der lå nu en stor flot fisk og rullede dovent rundt tre meter fra mig. Pulsen gik i vejret, da jeg vidste, at det var en chance, man sjældent får. Og oddsene for en sejer på kort line med en rullende fisk er lille.

– Jeg måtte tage en hurtig beslutning, hev nettet frem, og vadede direkte ud til fisken. Den opdagede mig nærmest ikke, og efter at have trukket den lidt til siden, skovlede jeg den hurtigt i nettet. For pokker, nu rystede benene, og med god grund for den lille enkeltkrog sad helt yderligt i siden af munden, og havde let sluppet, hvis jeg bare havde lagt ti grams mere pres på… Det var en smuk farvet hanfisk, og til alt held havde jeg vægten i lommen, så en hurtig vejning viste en imponerende kampvægt på 4 kg lige ud fordelt på cirka 73 cm. Det er ikke altid nemt at være ene på kysten, og jeg gerne ville have et godt billede, men heldigvis var det en fisk i kampdragt, så den er hårdfør nok til at tåle en enkelt fotosession, inden den røg retur i baljen.

– Jeg bliver aldrig træt af at se sådan en skøn fisk glide stille ud igen, og hvor det dog varmer med sådan en smuk omgang farver på en gråvejrsdag. Nu er der sat hak ved årets første fisk over tre kilo, så fra nu af vil jeg se frem til endnu mere kulde, og de blanke der kommer i takt med, at temperaturen falder. Forhåbentligt inviterer den genudsatte fisk sin blanke bror med næste gang.
Intet varmer som mindet om sådanne fisk en kold vinterdag.

 

Friluftsland udsalg

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This