Fredag den 8. marts vendte fire småplettede rødhajer hjem til deres ny-renoverede stenrevs-bassin, efter mere end 3 måneders spa-ophold, hvor de blandt andet har fået fjernet parasitter.

Rødhajer på spa-ophold

De fire rødhajer har siden december 2018 opholdt sig i et par akvarier bag ved Øresundsakvariets udstillingslokaler.

”Rødhajerne har i realiteten været på et mindre spa-ophold her ude bag ved, hvor vi har akvarier til blandt andet foder-fisk, syge fisk og havdyr – og altså hajer, der trænger til lidt selv-forkælelse,” fortæller Tina Andersen, kommunikationsmedarbejder på Øresundsakvariet.

”Men nu var tiden altså kommet til, at de vendte tilbage til vores stenrevs-bassin, der er blevet renoveret under hajernes spa-ophold.”

Hver dag kl. 12.00 bliver fiskene og havdyrene i stenrevs-bassinet fodret. Og i dag blev denne fodring altså udvidet med udsætningen af de fire rødhajer.

En af Øresundsakvariets dyrepassere fortalte om rødhajen, og satte derefter de fire hajer ud, mens interesserede gæster så på.

De nye beboere skulle lige sunde sig over skiftet, men det lykkedes dyrepasseren at få dem til at spise lidt, hvilket var et godt tegn.

I stenrevet gik der i forvejen tre andre rødhajer, og de kan alle nu ses i stenrevet sammen med blandt andet rokker, sej, knurhaner, blåstak, stenbidere og en stor europæisk hummer.

Savgylte som pudsefisk

Hvordan fungerer et spa-ophold for hajer så?

I ’spa-akvariet’ har blandt andet yngel af savgylt puslet om rødhajerne. De små fisk har pudset hajerne rene for de parasitter, der i tidens løb har sat sig på hajernes hud og gæller.

Hajerne har fundet sig pænt i behandlingen – og faktisk har de nydt det så meget at der har været god gang i æglægningen i akvariet den seneste tid.

”Æggene har vi samlet og de bliver nu udklækket, så vi kan vise endnu flere små rødhajer frem,” fortæller Tina Andersen.

”I forvejen har vi et tema-akvarium, der viser både æg og ny-udklækkede rødhajer og det er et virkelig populært akvarium. Det er sjovt at se de små rødhajer bevæge sig inde i æggene, når de nærmer sig klække-tidspunktet, og de ny-udklækkede hajer – der ikke er mere end 8-10 cm lange – er søde for især børn at kigge på.”

Fakta om småplettet rødhaj

Den småplettede rødhaj (Scyliorhinus canicula) er en af Danmarks almindeligste hajer, og findes også i Øresund.

Den kan blive op til 1 meter lang, og er en af Danmarks mindste hajarter.

Den er helt ufarlig for mennesker, og foretrækker i stedet at spise krabber, fladfisk, blæksprutter og orme.

Den ser ikke så godt, og når den jager, bruger den sin lugtesans og en helt særlig elektrisk sans. Den elektriske sans gør det muligt for hajen at lokalisere bytte, der gemmer sig under sandet.

Omkring halvdelen af de danske hajer lægger æg, mens den anden halvdel føder levende unger. Rødhajen lægger æg, der hver især er omgivet af en rødbrun kapsel med slyngtråde, der hæfter til tangplanter og sten. Efter 5 – 11 måneder klækkes æggene afhængig af temperaturen i vandet.

Yderligere oplysninger:

Kommunikations- og markedsføringsansvarlig Tina Andersen, Øresundsakvariet, Københavns Universitet, tlf.: 93509643, e-mail: tina.andersen@bio.ku.dk. www.oresundsakvariet.ku.dk

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This