Mange drømmer om at kaste sig ud i trollingfiskeriet, men syntes måske, det kan virke uoverskueligt. Christian Møller tog i 2009 skridtet og investerede i båd og udstyr – samt fik en masse gode råd med på vejen fra erfarne trollingfiskere. Nu er han i den grad kommet godt i gang – og deler her ud af sine tanker og erfaringer om det at trollingfiske.
Af Christian Møller
JEG TRYKKER TO GANGE på Garmin Autopiloten, så vi ændrer kursen 10 grader mere til Styrbord. Vi har en lille forhøjning i bundstrukturen foran os, og jeg vil være helt sikker på, at vi rammer spidsen af kanten. Ekkoloddet bekræfter mig i, at vi nu er lige på vej ind over det lovende område. Jeg kigger forventningsfuld ud på stængerne, og i samme øjeblik sker det. Den ene stang, som fisker i 60 fod, udløses af klemmen. Stangen når knapt at rette sig op, før den igen bukker totalt sammen, og hjulet vræler. – Laaaaks, råber jeg til min makker Henrik Lund, så end ikke hans formiddagslur i båden kan gøre ham i tvivl. Det er laks, og linetællernes nedtælling er i gang. Hastigheden på udløbet er voldsomt, og vi beslutter os for, at vi skal have de andre stænger ind. Denne her fisk er stor. Men den kommer vi tilbage til…
Beslutningen om at starte op med trollingfiskeriet
FOR TRE ÅR SIDEN besluttede jeg mig for at gøre alvor af snakken om at begynde på trolling fiskeriet efter laks. Mit primære fiskeri var og er geddefiskeri, men af en eller anden grund har trollingfiskeriet altid fascineret mig. Præcis hvorfor er svært at forklare. Jeg er bestemt ikke nogen søulk, og selv de mindste bølger kan give mig problemer med helbredet. Men der er nu alligevel noget ved laksefiskeriet. Det er så meget anderledes end mit geddefiskeri, og alligevel er der en masse, som er enten det samme, og eller som minder meget om det. Men hvordan kommer man i gang? Hvad skal der til, og hvor skal man starte?
Trollingfiskeriet kan virke indviklet – småbådsklubber kan være vejen frem
SELVE FISKERIET kan virke en anelse indviklet de første gange, man prøver det, men man finder hurtigt ud af de forskellige teknikker og metoder. Jeg vil klart anbefale at man melder sig ind i en af de småbådsklubber, der findes. Flere af dem afholder begynderkursus i trolling, og det er en kæmpe fordel at få hjælp fra nogen, som har dyrket det i flere år. Kender man allerede nogen, som dyrker fiskeriet, er det med at høre godt efter. Man kan spare mange resultatløse ture på vandet ved at høre godt efter over en kop kaffe. Vil man springe en del frustrationer og lærepenge over, så vil jeg også anbefale, at man køber sig til at par ture med nogle af de guidebåde, der tilbyder denne service. En af dem der tilbyder denne service er Jan Svenstrup i Båden Blue Magic. Udover at være blandt de allerdygtigste trollingfiskere, så er Jan også en flink og rar fyr, som sørger for at lære fra sig. Og så er der næsten garanti for laks i Jans selskab.
Jeg har selv min egen Lakse Mentor, og jeg skylder ham mere, end jeg kan betale tilbage i dette fiskeliv. Intet slår de små fif og tricks, som de dygtigste fiskere en sjældent gang i mellem deler ud af. Der skal lyde en kæmpe tak til Einar »Fisketosse« Pedersen. Husk at lyt godt efter. Klog er den som ved, hvad han ikke ved.
BÅDEN kommer man ikke udenom, den er selvfølgelig et must. Lige så selvfølgelig den er, ligeså svært kan det være at beslutte sig for, hvilken båd man skal vælge.
En ting er selve fiskeriet, noget andet er sikkerheden. Man skal altså både have en båd, som er beregnet og i stand til at sejle på de store vande, men også finde en model, som tager højde for din nye hobby, nemlig trollingfiskeriet.
Min anbefaling vil altid være at starte med at købe en brugt båd. Det er sjældent den første båd, man anskaffer sig, der er drømmebåden – og det er nu engang sådan, at ens sande behov som regel først kendes efter noget tid
Antallet af brugte trollingbåde til fornuftige priser, har nok aldrig været så stort som det er pt. Der kan således gøres nogle fornuftige handler i hvert fald set fra købers stol, og det er vel og mærke både, der allerede er fuldrigget og klar til fiskeri. Det er en god ide at sondere markekedet inden, og kan man finde nogen, som allerede dyrker fiskeriet, er der masser af gode råd og hjælp at hente. Dermed ikke sagt, at det bliver lettere, for det er som med både som med biler: Der er ligeså mange meninger, som der er bådmodeller. Mit eget valg faldt på en Warrior 165. Den er ikke den største båd, men den er sødygtig, der er masser af fiskeplads – og så kan jeg også bruge den på de store søer i udlandet.
Grejet – en verden for sig i trollingfiskeriet
GREJET er selvsagt også vigtigt. Det er med trollingfiskeriet, som med alt andet fiskeri: Man kan sagtens købe sig fattig i grej og udstyr. Knapt kan man nå at tænke tanken om, at nu mangler man ikke mere, før en ny gadget eller ende agn rammer ens bevidsthed, og på uhyggeligvis får én overbevist om, at man ikke kan leve uden. Så lad det være sagt med det samme: Er man glad for grej, og hvem er ikke det, så er trollingfiskeriet en unik mulighed for at få endnu mere grej i kassen…
Selve fiskeriet foregår ofte med 4-12 stænger af gangen, og selvfølgelig lige så mange agn. Der udover skal der jo også være lidt at vælge i mellem for fisken og/eller fiskeren, og det kan derfor hurtig løbe op. Når det er sagt, så er det ikke mængden af grej, der afgør, hvor vidt du fanger fisk. Jeg har selv et meget beskedent udvalg af ende agn, og det kan godt lade sig gøre at fange fine fisk. Dermed ikke sagt, at jeg ikke skal have mere grej, for mon ikke der kommer et par ny modeller eller farver, som jeg ikke kan leve uden…
HJULET skal være et mulitihjul, og gerne med linetæller. Det er en stor hjælp, når man sætter grejet, og med tiden gør det dig også til en bedre fisker. Mere om det en anden gang. Jeg anvender selv et Okuma Clarion hjul, og det lever til fulde op til de krav, jeg stiller. Linen du anvender, kan både være en Flet eller monofil line. Jeg foretrækker selv monofil, men igen det er der mange meninger om, og de kan også skifte lidt.
STÆNGERNE kan enten være en med alm. med øjer eller en såkaldt inline stang hvor linen løber inden i klingen, jeg foretrækker klart inliner stænger, de er praktiske, og man undgår en del filter i forbindelse med fiskeri og transport.
ELEKTRONIKKEN er en vigtig del af udstyret, og når vi snakker trollingfiskeri kommer man ikke uden om, at elektronikken på båden har en stor betydning. Udviklingen de senere år har været enorm, og aldrig har der været så meget fedt elektronik at vælge i mellem – både hvad angår sikkerhedsudstyr og egentlig fiske relateret udstyr.
EKKOLOD OG GPS er et must, og tilsvarende er et godt søkort til at navigere og fiske efter. Udover søkort findes der også et mere detaljeret kort over bundstrukturer kaldet Fiskekortet, som bestemt kan anbefales. På GPS fronten har fx Garmin udviklet en række lækre instrumenter med masser af informationer om det farvand, man fisker og navigerer i.
Som søfisker, har jeg dog nok lidt en forkærlighed for ekkolodderne fra Lowrance. Udover at være enormt detaljeret, så er de også nemme at betjene, og du bliver hurtigt fortrolig med mit dit lod. Men der findes en række andre producenter, som også fabrikerer virkelig gode instrumenter, det er blot at finde det, som passer ens behov og penge pung bedst.
EN VHF RADIO er efter min menig også et must. Fisker man bare en lille smule væk fra land, så kan man altså ikke regne med mobil signalerne. Har man plads i budgettet, så er pengene til en autopilot givet godt ud. Det kan nemlig kræve sin mand at styre båden, mens man sætter fx grejet og lander. Så snart man har prøvet en sådan, er man solgt. Garmin udviklede for et par år siden en autopilot, som har taget bådfolkene med storm, og det er ikke uden grund. Den er alt det, man ønsker den skal være; pålidelig, lydløs, nem at betjene – og så snakker den i øvrigt sammen med din kort plotter via netværket. Den koster, men er bestemt alle pengene værd. Flere og flere både har ligeledes investeret i en rader, og der er ingen tvivl om, at det er en fantastisk sikkerhed at have om bord. Et eller andet sted kan man dog blive tvunget til at skal man dog stoppe med udgifterne, og mange har da også valgt netop radaren fra.
Fighten med drømmefisken – den store trollinglaks hugger
TILBAGE TIL UDLØBET OG FISKEN fra indledningen. I mens Henrik får de andre stænger hevet ind og placeret dem på hardtoppen, så de ikke er i vejen, figther jeg fisken. Det står ret hurtigt klart for mig, at det er en stor fisk, vi har kroget. Jeg bestemmer ingenting, og den fortsætter med mange gode udløb.
Efter lidt tid viser den for første gang tegn på træthed, og fisken står nu dybt under båden. Jeg forsøger at pumpe fisken til overfladen, hvor Henrik står klar med nettet. Men først efter flere tovtrækkerier overgiver fisken sig, og Henrik lander sikkert den store fisk i nettet. Jublen bryder ud. Det her er dåben som trollingfisker. På dækket ligger den flotteste østersølaks på den rigtige side af de 15 kilo. Hvilken fisk, og hvilken fight. Det er med en god fornemmelse, vi sætter kursen mod havnen, et stort skridt længere væk fra tilværelsen som nybegynder i trolling fiskeriet. Al begyndelse er svær, men lige nu er hver eneste nultur og tidligere frustrationer glemt
Held og lykke derude. Pas godt på jer selv, og hinanden på vandet.