tun2

Foto: Billede af springende tun fra det sydlige Kattegat i efteråret 1947, L. Svendsen.

Efter mange års fravær er den blåfinnede tun tilbage. DTU Aqua vil rigtig gerne høre om det, hvis man ser tun i dansk farvand

For første gang siden 1960’erne er en blåfinnet tun blevet fanget i Danmark. Det var en tun på tre meter, som blev fanget af en lystfisker i Skagerrak. Observationen af tun i Skagerrak står ikke alene. I forrige uge fangede en norsk fiskebåd 190 tun med not i Norskehavet. Og den blåfinnede tun er de senere år også begyndt at blive fanget i forbindelse med makrelfiskeri i Grønland.

For professor Brian MacKenzie, DTU Aqua er tunens genbesøg i dansk farvand næsten som en drøm, der bliver til virkelighed.

”Vi har regnet med og håbet, at den måske ville komme, men det er noget helt særligt at opleve, at nu er den her. Og at den tilmed ankommer i det tidlige efterår, som er på samme tidspunkt, som tunen plejede at komme til Danmark i stort antal for 50-60 år siden, da der var et fiskeri på den herhjemme i blandt andet Øresund, det er spændende,” vurderer professoren.

“Observationerne kan give et billede af, hvor mange tun der er.”

Professor Brian MacKenzie, DTU Aqua

For at kunne følge tunens genkomst, vandring og udbredelse, som den ser ud i år, tæt, så vil DTU Aquas Brian MacKenzie rigtig gerne høre fra folk, der ser tun i danske farvande. Det kan, sammen med oplysninger fra andre områder i Norden og historiske oplysninger fra tunens tidligere optræden i Danmark, give et samlet billede af tunens færden i danske og nordiske farvande.

Har du set tun i dansk farvand?

KONTAKT: Professor Brian MacKenzie DTU Aqua Jægersborg Allé 1 2920 Charlottenlund Mail: brm@aqua.dtu.dk Tlf. 35 88 33 00 (omstilling) / 21 31 58 14 (mobil)

 • Brian vil gerne vide:
 • Position (hvor du har observeret tun)
 • Hvad du har set (fx enkelte tun, tunstime, ca. antal tun)
 • Tunens størrelser (fx ca. 1,5,  2, 2,5, … m),
 • Tidspunkt på dagen, hvor du så tunen
 • Om du har set mulige byttedyr, som fx sild, makrel eller hornfisk, springe op ad vandet i flugtforsøg
 • Meget gerne foto og/eller video

”Tunen er derude og bliver set af både erhvervs-  og sportsfiskere, så ved at samle de oplysninger kan vi få et klarere billede af tunens vandringsmønster, fx hvornår de ankommer, og hvornår de tager af sted igen,” siger Brian MacKenzie og fortsætter:

”Observationerne kan også give et billede af, hvor mange tun der er. Fiskepopulationer plejer at fordele sig over større områder, når de er større, så tunens optræden her kan være tegn på, at bestanden har det bedre, end den længe har haft det, og at der er godt med føde for den nu”.

Stort fiskeri i Danmark i 50’erne

Mens tun i Danmark de senere år kun er noget vi kender fra frysedisken eller dåser i supermarkedet, så har der tidligere været et stort fiskeri efter tun herhjemme. Det var den blåfinnede tunfisk, som nu er tilbage, som indtil 1960’erne hvert efterår kom til danske farvande.

Dengang gik tunen nord om Skagen og ind gennem Kattegat og Øresund. Da ’fiskeeventyret’ var på sit højeste i 1950’erne, blev der hevet op mod 2.000 ton blåfinnede tun i land i Danmark over en periode på 5 år. Men eventyret sluttede, og tunen forsvandt.

“Vi ved faktisk stadig ikke, hvorfor tunen forsvandt fra Danmark. Vi har flere teorier, men ingen ved, hvilken der er den rigtige,” som professor Brian MacKenzie forklarede til videnskab.dk i anledning af tunens tilbagekomst (link nedenfor).

Det er i dag ikke tilladt hverken for lyst- og fritids- eller erhvervsfiskere at fiske efter tun i Danmark, da Danmark ikke har en national kvote på arten.

  Modtag fiskepost med nye artikler

  Nu er du tilmeldt.

  Share This