Esrum Sø er en idyllisk naturskøn sø og et oplagt sted at prøve dørgefiskeriet efter gedderne. Vi har taget en snak med to af de skrappeste fiskere på søen om, hvorfor de holder så meget af netop denne sø og ikke mindst, hvor og hvordan gedderne skal fanges.

Af Gordon P. Henriksen

Esrum har en rigtig stor bestand af aborrer. Woblere i aborre farver er derfor et udmærket valg ifølge Christian Klagenberg. Her er det en 4play, Gädde og Butch wobler i aborremønster.

Esrum har en rigtig stor bestand af aborrer. Woblere i aborre farver er derfor et udmærket valg ifølge Christian Klagenberg. Her er det en 4play, Gädde og Butch wobler i aborremønster.

CHRISTIAN KLAGENBERG er den type lystfisker, der har både en forkærlighed for og tiltrækningskraft på store fisk. Som specimenfisker har han ofte imponeret med store karper og gedder, og som havfisker har han både i Danmark såvel som i Norge markeret sig med store torsk, havkatte og helleflyndere. Esrum Sø er ikke lige der, han har taget sine allerstørste gedder, men alligevel blandt favorit vandene. – Da jeg startede med geddefiskeri fra båd faldt mine øjne lynhurtigt på Esrum sø. Søen har en fornuftig bestand af gedder, og man kan let opleve et underholdende fiskeri på søen, fortæller Christian. – De første mange gange jeg fiskede på søen, brugte jeg meget tid på at finde fiskepladser med lidt hjælp fra søkort over søen. Hver gang der blev fundet noget, som havde potentiale, blev det gemt i plotteren. Mange af mærkerne er siden blevet slettet, så der kun er dem tilbage, som plejer at holde fisk. Men der kommer stadig nye til, og disse små toppe og stengrunde er guld værd.

Sørup Havn er udgangspunkt for bådfiskeriet på Esrum Sø og adskillige foreninger har både med motor som kan benyttes helt gratis når først man er medlem.

Sørup Havn er udgangspunkt for bådfiskeriet på Esrum Sø og adskillige foreninger har både med motor som kan benyttes helt gratis når først man er medlem.

MIN STØRSTE GEDDE fra Esrum er en fin fisk på 11,6 kilo. Den målte kun 106 centimeter, men var 58 centimeter rundt om maven. Godt tyk og i øvrigt en sommerfisk fanget på min fødselsdag. Det er nok en af de bedste gaver, jeg har fået, griner Christian. – Det er for mit vedkomne kun blevet til nogle enkelte fisk over ti kilo på trods af mange timers fiskeri, og hvis jeg skal udpege en enkelt oplevelse som står lidt klarere i hukommelsen end andre, må det være en efterårsdag på søen, hvor fiskeriet bare spillede. Vi fandt fiskene på et ret lille område, og det viste sig ret hurtigt, at der var mange fine fisk i nærheden. Makkeren og jeg fik mange fisk over seks kilo, og på toppen var det to fisk lige over ni kilo, som huggede samtidigt, og da båden blev vendt huggede, der en lige over ti kilo samme sted. Da dagen var gået havde 25-30 fisk været oppe at vende. Jo, Esrum kan i den grad byde på enestående geddefiskeri

Som udgangspunkt kan fiskeriet være godt det meste af året, men efter min mening er den bedste periode klart fra september til december. Når vandet derefter bliver koldt, kan det være lidt be­sværligt at få i gang i fiskene.

Foto-I

Jesper Larsen nyder at tage sine to døtre med på søen. Her er det Klara med en af Esrums grove aborre på to kilo rent

DE PLADSER jeg har fisket mest på er i sydenden af søen. Jeg starter altid fiskeriet lige foran havnen, så snart jeg rammer 10 meter kanten. Derefter ligger jeg typisk på mellem 10 og 15 meter vand og trækker op langs vestkanten, forbi Tevandsbanken og videre deropad, med kunstagn fra overfladen og ca. ned til otte meters dybde. Slår det fejl er skrænten ude foran Kobækvig et rigtig godt bud på flexede klinger

På Esrum sø har jeg fisket meget med levende agn, men er gået mere over til plast og gummiagn, særligt Butch og 4play woblerne fra Savage Gear i de helt store størrelser har vist sig at være drøn giftige

For at få affisket det meste af vandsøjlen, fisker jeg med paravane i overfladen og en let bly belastet 4play direkte bag båden. En stor Butch wobler kommer nemt ned i fire meters dybde, og sidst men ikke mindst, er det ofte en Alien Eel rigget på en lille downrigger, som nogle dage leverer fiskene. Overordnet set bruger jeg de kradse farver højt i vandet og mere neutrale farver længere nede i vandet – gerne aborre farven. Det er det, der har virket bedst for mig

LF-båden er læsset til med grej og Christian Klagenberg er klar til en tur på Esrum.

LF-båden er læsset til med grej og Christian Klagenberg er klar til en tur på Esrum.

JESPER LARSEN bor i Græsted, og har fisket siden han var helt lille. Hans fiskeri på Esrum startede for mange år siden under sine besøg hos bedsteforældrene i Esrum By, hvor de smuttede ned til søen for at fiske aborre – og bade. Senere, i en alder af 14-15 år, var det SU eller fiskeringsjollerne, der kom i brug, og hen ad vejen blev årerne skiftet ud med en 4 hk Johnson påhængsmotor. Siden da har Esrum haft et særligt sted i Jespers lystfiskerhjerte, og det er et sted, han ofte ynder at tage ud med sine døtre eller fiskekammerater. Nu er metoderne og grejet blevet mere moderne, og det er ikke så få timer, der blevet brugt på at udforske søen. Jesper er dybt passioneret og engageret lystfisker, og det er muligt, at du genkender ham fra tidligere blade eller www.fiskogfri.dk, hvor han ofte har poseret med flotte fisk. Sidste år udmærkede han sig blandt andet ved at være den første dansker til at fange småtun i dansk farvand i nyere tid.

Hvis man benytter en Garmin kortplotter i båden, kan man udnytte deres TOPO-Danmark søkort som bl.a. har et utroligt detaljeret kort over dybder på Esrum Sø. Så er det intet problem at placere sig på de mange spændende kanter og knolde.

Hvis man benytter en Garmin kortplotter i båden, kan man udnytte deres TOPO-Danmark søkort som bl.a. har et utroligt detaljeret kort over dybder på Esrum Sø. Så er det intet problem at placere sig på de mange spændende kanter og knolde.

– Ja, jeg er nok mest solgt til gedderne. Det er dem, jeg fisker mest efter året rundt, hvor jeg som regel dørger med wobler. Aborre får jeg ofte som bifangst under geddefiskeriet. Når det sker, så er det ofte aborre på over kiloet, og min personlige rekord er da også en fin fisk på to kilo rent. Min største gedde vejede 12,5 kilo og min femårige datter Klara fik æren af at fighte den, efter jeg havde sørget for et solidt modhug. Det var fantastisk at se en den perfekte fight med store spring og lange udløb. Og min datters begejstring. Noget af mit favoritfiskeri på søen, er de to årlige fiske dyster i Fred & Humle-regi, hvor jeg guider for mine to døtre. Det er en kæmpe oplevelse at se dem leve sig 100% ind i en fiskedyst, og senere høste den hæder det er at vinde. P.t. har de faktisk vundet hver eneste gang, de har deltaget, fortæller farmand tydeligt lidt småstolt over sine to fiskepiger.

FORÅR er en skøn tid, hvor det er nemt at lokke familie og venner med ud, og gedderne er sultne oven på legen. Dog er efteråret min helt klare favorittid på året, når der skal laves virkelig gode fangster. November kan være helt magisk på Esrum sø. Småfiskene er begyndt at trække ud fra sivzonen, og det ved gedderne, så det er nu, at gedderne fylder depoterne op inden vinteren kommer. Jeg har altid ture i november, og det er i præcis denne måned, at jeg oplever, at wobler kan være alt andet overlegen.

Jeg dørger med wobler af alle slags på alt fra to til seks stænger og jeg bruger forenings-både med motor. Jeg starter tit med at sætte fire til seks stænger og fisker mine wobler så langsomt som muligt. Den valgte plads bliver fisket igennem på flere dybder, og når jeg har fundet fiskedybden som denne dag fungerer så bliver jeg i den dybde. Jeg har forskellige tunge paravaner og dipsy divere med ud, for finder jeg ikke gedderne på under fem meter vand går jeg i dybden. Når der kommer gang i fiskeriet, kan det ofte være bedst at gå ned til to stænger. Jeg fisker altid de inderste stænger mod land med en jerkbait og de yderste med skewobler – gerne med raslekugler i eller en todelt

Her er det Jesper Larsen med sin Esrum PR på 12,5 kilo, som hans femårige datter fik lov at fighte ind til båden.

Her er det Jesper Larsen med sin Esrum PR på 12,5 kilo, som hans femårige datter fik lov at fighte ind til båden.

Allervigtigst når man dørger på Esrum Sø, er afstanden til båden. Jeg fisker altid mine wobler mindst 30-40 meter bagud og har ofte en eller flere stænger ude på 60-75 meter, og disse tager rigtig mange af gedderne, som jeg fanger. Dette, kombineret med et forfang på mindst en meter, gør udslaget, når der bruges motor, og der fiskes på lavt vand. Det sker tit, at en gedde slår til den første wobler, og kort efter hugger den på den sidste wobler

Mine favoritagn er små jerkbaits, fx Buster Jerk II og den lille Freestyler. En todelt Westin Gädde er også rigtig god. Rød/ hvid, papagøje og naturlige skallefarver er fede. Det er vigtigt at vælge nogle få agn, man lærer at kende, så man ved, hvilke dybder man fisker i, selv når man har mange meter line ude.

Foto-D

Butch woblere og Alien Eels i hidsige farver har givet Christian Klagenberg godt med gedder på Esrum.

MED HENSYN TIL PLADSER fisker jeg stort set på hele søen, afhængig af forhold, årstid og hvor mange andre både, der er ude. Nordenden er min klare favorit. Mest af alt fordi der kommer ikke så mange både der, da det tager tæt på en time at sejle derop. Den lille bugt efter Kongens Bøge og Skovløber Huset holder gedder året rundt, og det er bl.a. her, at vi ofte snupper bonus gedden, når vi er til dyst. Der er en lille forhøjning i bunden på 3,7 meter vand, hvor der står en klynge tangplanter, ret ud for de to birke­træer, hvis du kan finde det. Ved Sandporten samles mange gedder i foråret for at gå på leg. Tit står gedderne helt inde i hjørnet eller også står de på kanten mellem 2,5-3,5 meter vand. På denne plads vil jeg helst havde lidt krusninger på overfladen – så fisker den bedst. På grundt vand er det små jerkbaits, som gælder, og fra tre meter og ud sætter jeg skewoblerne. Hvis man kun måtte fiske på en plads i søen, ville jeg vælge Eskehoved. Bunden her er varieret, kuperet og fyldt med kæmpe store kampesten, og den fisker godt året rundt, men gerne med en hård pålandsvind. Pynten strækker sig langt ud i søen, og præcis det er med til at gøre en forskel

Langs søvejen er et dejligt stræk, som med held kan fiskes fra bredden, hvis man blot skal på en lille smuttur. Fra udsigts P-pladsen og nord på har jeg taget en del gedder fra land. Fra tid til anden kan dette stræk holde meget store mængder gedder

Nordsiden af Kobækvig er en virkelig giftig plads og kan være en joker. Når denne plads holder gedder, så kan der blive travlt i båden, hvis man fisker med små jerkbaits. Her skal man ikke være bange for at fiske grundt. Dette er klart mine fortrukne pladser, men jeg er da også blevet overrasket på nogle af søens mange andre pladser, og også med flotte geddefangster, så det er bare med at prøve sig frem. God tur på søen, slutter Jesper.

Bådfaciliteter

Christian Klagenberg benytter LF’s faciliteter på søen. De har en fin flåde af både alle med fast monteret 4-takts motorer. Jesper Larsen bruger primært Fred og Humle bådene som bl.a. inkluderer en fin Kegnæs der er ombygget fra pirkebåd til søfiskebåd for nylig. – Der er stor variation i bådene, så den rigtige båd kan vælges efter vejrforholdene, og hvem der skal med. Fx vælger jeg altid en med højt fribord, når børnene skal med, forklarer Jesper.

Foreninger med både på Esrum: Fred og Humle www.fredoghumle.dk Lystfiskeriforeningen www.lystfiskeriforeningen.dk Helsingør Sportsfiskerforening www.hsff.dk Hillerød Lystfiskerforening www.hlf.dk SU www.fiskeren.dk Sejlads med motordrevet fartøj må ikke finde sted i tiden fra 1½ time efter solnedgang til 1½ time før solopgang. Al færdsel i fuglereservatet i Møllekrogen er forbudt

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This