– Som det var tilfældet sidste sommer, har turbådene på Øresund også haft en god start på makrelfiskeri denne sommer, fortæller Nicolai Ulrik Hansen, der er administrator på Facebook gruppen “Turbåde og Turbådsfiskere på Øresund”. – Fiskeriet har virkelig taget fart, og succesen skyldes i høj grad en ny trend på sundets turbåde, nemlig chummaskinerne, som flere af sundets turbåde har anskaffet sig.

– En “chummaskine” er helt basalt en hakkemaskine, der monteres på rælingen, fortsætter han. – Hakkeren “fodres” med sild eller lignende som maskinen hakker og spytter ud i vandet. Kombinationen af at turbåden ligger for anker, og at der er strøm i vandet, gør at der dannes stort duftspor, som leder makrellerne op i vandet og hen mod duft sporets oprindelse – nemlig turbåden! Det kan give lystfiskerne ombord kronede dage med både 20-30 makreller pr. person, og der har været enkelte dage med mere end 50 makreller pr. person. Det gode fiskeri har medvirket til, at flere har begivet sig ud for at prøve makrelfiskeriet fra turbåd, hvilket er en vidunderlig adspredelse fra sundets torskefiskeri.

– Fiskeriet er simpelt – nemlig løslinefiskeri med en lille trekrog eller enkeltkrog med stykker af sildefilet fisket på et forfang på en meters penge efter et lille lod på 5-15 gram. På de gode dage kommer makrellerne helt tæt på overfladen og tæt på turbåden, så man på nærmeste hold kan studere fiskene og deres jagt på “chum-bidderne”.

– Fyrholm, Jaws, Teisten og Viking er blandt de turbåde, der har anskaffet sig en chummaskine, og de har haft gode resultater med makreller op til imponerende 1360 gram denne sommer. Anskaffelserne og historierne om de gode fangster har dog også betydet, at mange har været ude og prøve kræfter med de specielle makrelfiskeri, hvilket tydeligt har afspejlet sig i antallet af rapporter i Facebookgruppen. Som almindelig småbådsfisker kan du også kværne din chum direkte ud over bådsiden med en gammeldags kødhakker – eller lave en god gang fiskemos, som du hæger i en løgpose med en sten et par meter nede i vandet i en snor. Ryst den med jævne mellemrum, så der kontinuerligt kommer lidt ekstra saft og kraft i duftsporet.

– En chummaskine er dog langt fra bydende nødvendigt for at fange makreller, og i sæsonen ses stort set dagligt makrel ombord på turbådene – ikke mindst ombord på dem, der fisker i området fra Helsingør til lige syd for Ven. Kastegrej med makrelforfang i de øverste vandlag og flådfiskeri med sildestrimler fisket 3-15 meter nede fra drivende turbåde fanger stadig fint med makrel, så heldigvis har alle mulighed for at være med – selv uden chum.

– Fiskeriet efter de velsmagende torpedoer fortsætter i september, som sammen med august regnes for to af de absolut bedste måneder til makrellerne i Øresund. Knæk og bræk på Øresunds turbåde.

 

Kystblink Harald Nyborg

 

Der "chummes" lystigt på Øresund - og teknikkerne til at lokke makrelstimerne tæt på bådene bliver mere og mere avancerede.

Der “chummes” lystigt på Øresund – og teknikkerne til at lokke makrelstimerne tæt på bådene bliver mere og mere avancerede.

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This