I perioder kan man ikke se op af Mørrumsåen uden en laks springer. En sjælden stor opgang af blanke Østersø laks er nemlig i gang lige nu, mens fluestængernes monotone lyde, når linerne kastes, lyder overalt. Sådan lyder det fra Peter Siedentopp.

– Laks tager fluerne, og der landes i disse dage pragteksemplar, som kun ses i netop dette fiskevand, fortsætter han. – På selve Mørrumsdagen den 11. maj, landede 82 årige Jan Nielson en laks 95 cm. ”Kort” må man sige… for vægten stoppede først, da nålen viste 13,04 kg. Siden denne fangst, er der landet 33 laks, hvoraf du har kunnet se flere af dem her på fiskogfri.dk. Imponerende og jo, det vækker minder til tiderne i 90.erne.

Vi vil ha 2.eren tilbage…

– Jan Nielson – kaldet Janne – fangede sin laks på spin-flue, fortsætter Peter. – Det er en metode, som i Danmark vinder frem og i højere grad anerkendes som en både pragtfuld og udfordrende metode. Historien er, at netop denne form for fluefiskeri, er ”opfundet” i Mørrum. Men i dag, er den på retur i Mørrum, og det er synd.

– Mørrum er kendt – og af nogle måske berygtet – for sin pool inddeling. Førhen var der pools tildelt de forskellige former for fiskeri, både af hensyn til den enkelte fisker, men også fordi metoderne har forskellige teknikker, som kræver forskellige pladsforhold, eksempelvis så flytter en spinfluefisker, sig ikke så meget, som en traditionel fluefisker.

– Desværre er disse forhold nu ændret i Mørrum. Vores – jo, jeg er spinfluefisker – Pool 2, er blevet til en blandet pool, dvs. der nu kommer traditionelle fluefiskere ned gennem poolen, med deres lange kast på tværs. Det er uhensigtsmæssigt, fordi fluerfiskerne optager mere plads med deres lange nedstrøms drev med linen. Og derfor, med inspiration fra Natashas sang, siger vi spinfluefiskere nu i kor…”Vi vil ha 2eren tilbage”. Det er fra os en klar opfordring til ledelsen af Mørrumsfiskeriet: Genindfør poolsopdelingen i Pool 1, Pool 2, Pool 3 og Pool 4, så man tilgodeser begge fluefiskersegmenter med ”egne” pools.

– Simon Rømer og Torben Hansen fra Bornholm, kommer hvert år til Mørrum, de fisker mange dage og har fast plads på campingpladsen. Dette er Simon og Torbens ”hjemmevand”, når vi taler vandløb. De er blot nogen af dem, som ærgrer sig over, at netop deres fiskeri betragtes som ”andenrangs”. For som de siger – vi betaler jo altså også for vores fiskekort…

– Lad majfiskeriet i år blive historisk, lad laksen springe i åen, og lad både spinne- samt fluehjulenes hvinen blive til en hverdags oplevelse i dette pragtfulde fiskevand. En gang Mørrum – altid Mørrum, slutter Peter

Om et par dage kan du glæde dig til endnu en opdatering fra sydsvenske Mørrum af Peter Siedentopp.

 

Hvidovre Sport

 

laks fra Mørrum

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This