Foto: Kristian Ørsted Pedersen

Foto: Kristian Ørsted Pedersen

Fisk & Fri’s Jim Pedersen som selv er ivrig surfcaster har sendt os denne fine beretning fra årets DM i Surfcasting.

– Deltagerne væltede sig i fisk på stranden ved Tisvildeleje. Der var fisk til alle mand. Fra den store parkeringsplads og cirka 1000 meter vestover, stod surfcasterne på deres pladser med 50 meter i mellem sig.

Vejret var lige noget for surfcasterne – en frisk pålandsvind med skummende bølger og masse tang i vandet. De havde hele stranden for sig selv. Hverken almindelige kystfiskere eller UV-jæger var at se i miles omkreds. Og solen skinnede fra en skyfri september himmel.

Det er netop under sådanne forhold, at teknikken ved surfcasting kommer til sin ret. Med mægtige 14 fods stænger blev de specielle surf-forfang sendt langt ud over de skummende bølgetoppe. Der blev fisket med børsteorm, sandorm, sildestrimler og skalrejer.

På denne dag var det sandormene der gav flest fisk. Og der blev fanget mange fisk – næsten 200 fladfisk og et par hornfisk. Det var skrubberne der var flest af. De er altid nær land, i store mængder, når der er møj i vandet. Men det var hårdt arbejde, at fange dem. En masse blæretang sad på forfanget hver gang, der blevet halet ind.

surf-2

Foto: Kristian Ørsted Pedersen

Til dette års DM i surfcasting, var der satset på, at der kom rigtig mange tilskuere og nysgerrige. Surfcasterne ville benytte DM’et til at promovere surfcastingen. Og man kan vist roligt sige, at det lykkedes til fulde. Der var et mylder af mennesker på stranden. Mange af dem kom netop på grund af, at de havde læst og hørt og dette stævne.

Samarbejdet mellem Dansk Surfcastingklub, Fishing Zealand, Danmarks Sportsfiskerforbund, Gribskov Kommune og en række lokale ildsjæle gjorde, at dette års DM vil gå over i historien, som et af de bedste arrangementer i klubbens historie.

Under konkurrencen havde man fået assistance fra den lokale fiskeklub Helsinge og Omegns Sportsfiskerforening. Det er denne klub der arrangerer den berømte Gilleleje Kystkonkurrence og har gjort det igennem 60 år!

Foto: Kristian Ørsted Pedersen

Foto: Kristian Ørsted Pedersen

At surfcasterne kunne noget særligt, blev kommenteret af formanden Ejvind Hartmund og Noel de Leon. De havde aldrig i deres vildeste fantasi forstillet sig, at der ville blive fanget fisk den dag. Faktisk ville de være taget hjem igen, på sådan en dag. De fik virkelig noget at tænke over. Hvem ved, måske ligger der her et uudnyttet udviklings potentiale for den traditionelle Gilleleje Kystkonkurrence?

Fiskekonkurrencen blev vundet af den samme mand som havde vundet de to foregående år – Bent Andersen. Bent er fra Nordjylland og sagde ” at det var da ikke så ringe”. I Østdanmark havde vi nok skruet noget op for begejstringen og havde næppe kunnet få armene ned, – tænk at vinde tre år i træk.

Om søndagen blev anden del af Danmarksmesterskabet afholdt – længdekast på land, målt med laserafstandsmåler. Det blev afholdt i de smukkeste omgivelser man kunne tænke sig. Fredbogaard Eventplads ved Græsted. Kastebanen ligger med udsigt over den tidligere Søborg Sø. Her kunne vi se mange forskellige rovfugle svæve majestætisk i den klare efterårs himmel.

Foto: Kristian Ørsted Pedersen

Foto: Kristian Ørsted Pedersen

Arrangørerne havde sørget for at forkæle tilskuerne og kasterne. De havde nemlig hyret stjerne kokkene Jan Gildam og Claus Seest Dam. På de store grill blev der røget og grillet efter alle kunsten regler. Det var i den grad en succes og de havde jo rigeligt med fisk, at tilberede, fra lørdagens fiskeri. Alle – både tilskuere og kastere fik gourmetmad i den store stil. Og endda helt gratis, fik de al det fisk de kunne spise.

Hver deltager har fem kast i valgfri vægt mellem 100g og 175 g. De fleste valgte at kaste med 125g. Hvordan selve kastet foregår, skal ses i virkeligheden. Det ser meget voldsomt ud, når loddet bliver sendt af sted med omkring 300 km. i timen. De fleste bruger ABU’s 6500 ct Mag Elite, som er tunet til det yderste. Stængerne er 14 fod lange.

surf-5Det længste kast blev på hele 209,3 meter og det stod Danmarksmesteren Kristian Ørsted Pedersen for.

Vinderne i fiskekonkurrencen blev Bent Andersen med 16 fisk / 661 point, nr. to John Nielsen med 15 fisk / 626 point og tredjepladsen gik til Peter Østrup Jensen med 15 fisk / 612 point

Vinderne i kastekonkurrencen blev Kristian Ørsted Pedersen med 209,3 meter, nr. to Tage Nielsen med 194,1 meter og på tredjepladsen kom Arne Jørgensen med 179,8 meter.

Efter en særlig udregning blev de samlede vindere af dette års Danmarksmesterskab:
1/ Anders Post, 2/ Peter Østrup og 3/ Erik Thorsbjerg.

Præmierne er venligst sponserede af Geoff Anderson og PENN.
Vi ses i 2016 et sted vest for Store Bælt, slutter Jim.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This