– Vi har netop haft en dag på isen, som vi nok aldrig kommer til at glemme, fortæller svenske Emil Olsson på 31 år, der har været på tur med de to yngre gutter Valter Åström på 11 år og Jonas Lindberg på 23 år et sted i svenske Hälsingland tæt på byen Edsbyn.

– Vi fiskede med døde agnfisk fra isen og på magisk vis fik vi hele to storgedder på den samme tur. Jonas lagde ud med den første på hele 123 centimeter og 14 kilo, og efter en vild kamp på 10 minutter med rystende ben, kunne vi lande fisken gennem hullet, hvorefter vi tog et hurtigt foto og genudsatte den smukke, store fisk.

– Og så var det Valters tur, eftersom han naturligvis ikke kunne have siddende på sig ikke at have fanget den største… Blot 45 minutter efter den første drømmefisk, kunne han trække en endnu større kæmpegedde op igennem hullet i isen. Fisken var 125 centimeter og vejede 14,3 kilo. Dette bliver helt sikkert en fiskedag vi vil huske til vi kommer i graven. Alt i alt en dag med masser af grin, glæde, nervøsitet og adrenalin, slutter han.

I Danmark er isen langt de fleste steder ikke tyk nok til isfiskeri, så lad dig ikke friste, før isen er blevet markant tykkere og stærkere, end den er nu. Normalt plejer man at sige, at den skal være mindst 13 centimeter og gerne 15 centimeter, før man bør begive sig ud på den.

Husk at isen ofte er tyndere inde ved land samt på steder, hvor der er strøm – fx over banker og toppe. Undgå altid områder på isen der ser ”mærkelig ud” – dvs adskiller sig i farve og tekstur fra resten af isen. Grus og råstofgrave kan være særligt farlige, blandt andet fordi der ofte siver kildevand på 7-8 grander ud langs kanterne, hvilket medvirker til ofte at gøre isen mere usikker her. Gå aldrig på isen uden vigtigt sikkerhedsudstyr som fx issyle, der gør at du kan trække dig op, hvis du falder i. Tilsvarende er tørdragt og redningsvest altid en god ide, når du er på isen.

 

Et grønnere valg - Friluftsland

 

JOnas Lindberg med sin flotte 14 kilos gedde taget fra isen på død agn.

Jonas Lindberg med sin flotte 14 kilos gedde taget fra isen på død agn. Øverst ses Valter med sin 14,3 kilos gedde.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This