Den erfarne kystmedefisker Jesper Larsen er lige nu på årets roadtrip til Skotland i en lille bil, som er proppet til bristepunktet med surfgrejer samtidig med, at han i praksis bor i bilen. – Turen er indtil nu forgået lidt tys tys i forhold til forberedelserne – og også her på selve turen, fortæller han. – Jeg skal være afsted i 14 dage, og jeg er nu over halvvejs. Takket være at Skotland bare er super smukt, har det opvejet for imponerende og konstante regnbyger samt elendigt vejr med kraftig vinde og kuling samt haglbyger. Så det er landskabets magi og drømmen om den helt store skade, som har drevet mig.
– Endelig slog vejret om i et enkelt område, hvor jeg havde luret, at der lejlighedsvis blev taget store skader – en rokkeart der lokalt hedder common skate. Planen var at snuppe lørdagen som hviledag og nyde området, men så om eftermiddagen lagde vinden sig pludselig. Nu fik jeg pludselig travlt med at udvælge stænger – agn og takler. Jeg tog hurtigt ud til pladsen, hvor jeg gerne ville fisk, og fik lagt makrel samt hornfisk ud som agn med 180-230gr lodder, som jeg selv havde lavet.
Monsterhugget fra storskaden i dybet
– Tiden gik, og alt lugtede bare af store rokker. Pludselig fik jeg et screaming run på den ene surfstang, og jeg var over den som et lyn. Jeg strammede bremsen op til cirka 8 kilos bremsetryk og holdt så ellers fast det bedste jeg kunne. Rokken havde samlet mit tandem takel op med 2x 10/0 kroge agnet med 1/3 hornfisk, som fiskede på blot 25-30m vand, og nu ville den bare væk i en fart. Da jeg mente, at krogen måtte havde arbejdet sig ind, øgede jeg bremsetrykket til 12-14kg, og nu begyndte kampen på, hvem der var mest stædig og udholdende. Pludselig sugede rokken sig fast til bunden. men efter noget tid kunne jeg heldigvis flytte lidt på uhyret. Efter en lang fight havde jeg fået slaglinen ind på hjulet, så fisken var tæt på og linen stod lodret ned.
– Igen begyndte den at mosle rundt, og det var signalet til at sætte alle kræfter ind. Snart efter kunne dens lyse silhuet ses, og hold nu kæft et syn. Det her var jo et sandt monster. Jeg anede pludselig ikke mine levende råd, men kom så i tanke om en kanal mellem klipperne, hvor jeg måske kunne lande den. Med møge og besvær gik jeg tur med uhyret over til kanalen, som stadig var kampklar ved mindste tegn på at presset blev lettet. Holy mother off all fish. Snart lå hun endelig i sikkerhed, mens mine ben, ryg arme skuldre gav sit besyv med, efter en brydekamp på næsten halvanden time. Mine hænder var godt gennemtygget efter landing og afkrogning, men drømmen var indfriet, og der lå hun; et smukt og virkelig et imponerende væsen.
En flot skade på over to meter
– Nu skulle alt gå stærkt med fotos og måling af monsteret fra dybet. Skaden var 210 cm lang og 162-62 cm bred. I forhold til den engelske målskala, svarede det til, at hun var en seriøs dame på hele 185 pund Jeg fik vendt hende, og kunne nu stort set glide hende tilbage i vandet, hvor hun ivrigt sendte kaskader af vand i hoved på mig. Det krævede lige en kop kaffe at sunde sig, og længe sad jeg, blot og kiggede, mens jeg rystede og ømmede mig. Alle stænger blev tjekket, og nye agn susede ud i mørket Men min veninde fra før må havde advaret de andre i området, for det blev ved den ene skade. Dog fik jeg en dejlig lille haj som prikken over i’et. Jeg var et stort smil og pænt træt, så jeg gik til køjs, med forventningerne om flere spændende aftener på den skotske kyst.
– Jeg brugte forfang af 1.40mm nylon og svirvler med høj brudstyrke samt 8/0 – 10/0 kroge plus 25-50meter 0.60 snagleader foran 0.37mm flet som hovedline, slutter han.
Læs også om Jesper Larsens vilde kystmede roadtrips i fx Norge her.