Fisk & Fri er gået all in og har peppet en stor pontonbåd op til den ultimative ego-fiskemaskine, inklusiv alle de detaljer, finesser og teknologiske features, der findes på markedet i dag. Følg med og få ny inspiration til dit eget personlige fartøj.
Af Gordon P. Henriksen
HVAD, DER ER DET PERFEKTE FISKEFARTØJ, kan altid diskuteres. Er det en flydering, en pontonbåd, en kajak eller noget helt tredje? Det kommer jo også fuldstændig an på lokaliteten, situationen og ikke mindst fiskerens temperament og personlighed. Jeg har nydt at fiske fra et væld af fartøjer, der kan bære en eller flere fiskere, men jeg har længe haft en drøm om at bygge det ultimative personlige og egoistiske fiskefartøj – uden nogle kompromiser. En rigtig egotripper, der kun kan bruges af en person, kan søsættes overalt, men har så mange af de funktioner jeg nyder godt af, når jeg er ude i min toptunede fiskejolle. På mine fisketure i båden, nyder jeg nemlig godt af alle de features og finesser den har inkl. stangholdere, opbevaringsrum, ekkolod, søkortplotter og ikke mindst den frontmonterede elmotor med I-Pilot, der kan tage mig, hvor jeg vil ved hjælp af den lille fjernbetjening. Alt dette skal min lille egotripper også kunne – men den skal samtidig kunne være bag i en bil, søsættes uden bådrampe, og som en ekstra bonus kan den bruges i visse vande, hvor det ikke er tilladt at have egen båd med, men hvor flydering og pontonbåd er tilladt.
Det ultimative fiskefartøj – med hjælp fra Lars Andersen fra Anderson Ponton
Da Lars Andersen fra Anderson Ponton, sidste år lagde billeder op på sin hjemmeside af en ekstra stor pontonbåd med god plads til en motor bag på, så blev denne drøm vakt til live. Lars bygger selv sine stel fra bunden, bestiller hjem fra USA og sælger disse i Danmark vis sit firma www.andersonpontoon.dk. Henrik Leth er nok den mest erfarne lystfisker i Danmark, når det gælder pontonbådsfiskeri, og han giver Lars Andersens både topkarakteren på 33 point i hans test af diverse pontonbåde på www.brakvand.dk. Han har tre modeller i forskellige størrelser, men hans nyeste og største model åbnede op for nye muligheder. Mit valg var dermed klart. – Jeg fortalte Lars Andersen om min ide med det ultimative personlige fiskefartøj, og han var straks med på ideen. Hans største model, Motor Cat, har et motorbeslag som Lars benytter med en Honda BF 2,3 HKD LCHU, men jeg havde andre planer og fik Lars til at specialbygge en bagende, således at man kan montere min Minn Kota Riptide 55 elmotor.
De uundværlige features til fiskebåden
Elmotoren har selvfølgelig den funktion, at den kan føre mig fra plads til plads, men den kan også trække mig langsomt rundt samt lave småjusteringer og korrektioner i forhold til vind og strøm – fuldstændig som når den er monteret på forenden af min båd. Dermed kan jeg fx altid manøvrere båden, så jeg kan kaste fluelinen perfekt med vinden, mens jeg fisker langs en skrænt eller bredden. Det spiller bare. Årene er med i båden, men mere som en sikkerhed, hvis motoren skulle gå død. Elmotoren inkluderer en såkaldt I-Pilot, som styres via en lille fjernbetjening, der har adskillige autopilot indstillinger, som kan holde en bestemt kurs eller position. Jeg skal blot lave et par små klik på fjernbetjening, og så fører min Egotripper mig derhen hvor jeg vil, når jeg vil – vel at mærke, mens jeg hele tiden fisker effektivt samtidig. Motoren sidder på et glidende MKA-21 beslag, som er det samme, der sidder på min båd. Et 12 volts batteri på 90 amperetimer er placeret bagerst i en vandtæt kasse, hvor jeg har lavet stik og sikringer samt en strømforsyning til plotter og ekkolod – for der skal endnu mere elektronik i båden!
Ekkolod og søkortplotter er et krav i en rigtig fiskemaskine. Og det er ikke blot overdrevent blær; ekkoloddet giver en præcis viden om dybden, kan vise hvor aktuelle skrænter eller rev starter og slutter – samt kan selvfølgelig også vise, hvor der er agnstimer eller større fisk i vandet. Ud over kyst og fjordfiskeri efter ørred, skal Egotripperen især bruges til fluefiskeri efter gedder, og en rimelig præcis viden om dybden gør, at jeg fx kan fiske fluen effektivt ca. en meter over bunden ved valg af line, fluetype og hastighed. Desuden finder man ofte også gedderne omkring en bestemt dybde på bestemt dag, og så kan man holde sig i netop denne zone.
Søkortplotteren er en rigtig rar ting at have. Den inkluderer efterhånden en del waypoints lavet i min jolle, som selvfølgelig også kan bruges, når man er ude i egotripperen. Men frem for alt så giver den muligheden for at bruge Garmins Topo-Danmark kort over de danske søer. Disse søkort er utroligt præcise, og med dem i Egotripperen kan man ikke alene orientere sig på søerne, men også placere sig ekstremt præcist på undersøiske pynter, toppe og skrænter. En lille håndholdt plotter som fx eTrex eller GPSMAP 78 kan også bruges med Topo-Danmark, så et mindre og billigere ekkolod kan også gøre det. Men jeg er som sagt gået all in på Egotripperen, så der skal selvfølgelig være en syv tommers skærm, der kan køre både ekkolod og plotter på fx splitscreen. Garmin 720S’eren er idéel til dette, og så gør det jo ikke noget, at jeg har den i forvejen, da det er den jeg bruger i min egen båd og når jeg er ude i diverse foreningsbåde. Her har jeg en transportabel batterikasse, og en Airmar P 66 transducer på en tranducerpole fra Kinetic. Samme transducermontering fungerer fint monteret på Egotripperen. I det hele taget er der flere ting på pontonbåden, som også bruges på min egen båd eller foreningsjoller – deriblandt fx stangholdere.
Stangholdere, linekurv og opbevaring – når fiskemaskinen er optimal
Stangholdere og andre småting skal en rigtig fiskemaskine selvsagt også have. Mit valg faldt på Rhinos Clamp Mount, som er lige til at skrue på det firkantede stel, og som har et stort system, der inkluderer mange forskellige modeller og giver meget stor fleksibilitet. Deres gevind er i øvrigt det samme som på Scotty og Savage Gear, så der er virkelig mange muligheder for personlige kombinationer. Deres Xtra stangholder, passer perfekt til at holde både en fluestang eller en spinnestang, og med et par stykker af dem her, kan man sagtens dørge effektivt med flere stænger, mens elmotoren trækker en. Rhinos Display Holder er i øvrigt perfekt til at montere plotter/ekkolod på.
Linekurven er ingen sag at lave selv. Jeg har selv lavet en stor version af Flexistripperen ved hjælp af en plastikplade og de små fleksible pigge fra fries-rods.dk. Man kan også bruge en almindelig netlinekurv eller lave en version med en balje.
Opbevaring skal der også være plads til, så man kan have et par grejæsker, kameraudstyr, madpakke osv. med. Der er god plads til at montere en plastik kasse ved siden af elmotoren og en lille specialdesignet taske fra Anderson Ponton sidder perfekt på siden til alle de småting, man gerne vil have lige ved hånden. Små karabinhager og stropper på diverse værktøjer som fx tang og I-Pilot remote sikrer, at man ikke taber dem i vandet! En vandtæt beholder til telefonen med snor i, er heller ikke en dårlig ide. Skal den bruges til geddefiskeri, kan man montere en tang eller hookout i et praktisk og tilgængeligt etui. Sidst men ikke mindst, får pontonbådsfiskerne lige et godt fif med på vejen. Vaders med lynlås foran som fx Scierras CC6 gør at man nemt kan lette trykket – fra sit sæde…