– For et par år siden begyndte jeg for alvor at nørde havørredfiskeriet, og jeg lavede notater med vandtemperaturerne på de spots, hvor jeg fangede fisk, skriver Kim Nørgaard Kruse. – Jeg noterede endvidere vejrforholdene, så jeg kunne danne mig et overblik over hvor og hvornår jeg troede på, at der ville være fisk på et spot.

– Med tiden er jeg stoppet med det igen, for nu sidder det på rygraden, og min erfaring siger mig, at det er tæt på umuligt at ramme lige præcis de forhold, jeg har noteret mig – på præcis den dag jeg har tid… Jeg forbereder mig stadigvæk meget og leder efter kold- og varmvandslommer alt efter årstiden. Noget der dog er kommet ud af mine notater er, at jeg kan sammenligne vandtemperaturen fra samme periode fra tidligere år.

– I denne uge har jeg fået syv fisk på to korte ture på to af mine sædvanlige tidlige efterårsspots. Fiskene er stadigvæk på pladserne, men der er én kæmpe forskel, som du måske har gættet?. Ja – vandtemperaturen har været væsentligt højere i år end i 2021 og 2020.

– Jeg arbejder i Assens og fisker derfor meget på Vestfyn omkring Torø, Bågø, Helnæs osv. Det vrimler med kongepladser til hele året. Fiskene har været på de samme pladser på de samme tidspunkter, som de plejer i 2022, men i vinters var der meget få dage, hvor vandtemperaturen var under fire grader. Jeg gætter på maksimalt 14 dage. I 2020 var der to måneder, hvor den var nede omkring 2 grader – selvfølgelig på de pladser jeg fisker, landsgennemsnittet upåagtet – og det fortsætter; d.21 sep. 2020 har jeg målt 15,1 grader varmt vand ved Jordbassinerne i Assens, i mandags d.12 sep. målte jeg 18,4 grader på samme plads i ca. samme vindforhold og solstyrke. D.17. sep. 2021 målte jeg 15,9 grader ved Skarris Odde på Helnæs, igår d.14 sep. 2022 målte jeg 17,9 grader på samme plads og næsten samme forhold. Altså væsentligt varmere i år, sammenlignet med de to foregående år.

– Der var som sagt stadig fisk trods de høje temperaturer og 7 fisk i hånden med den største på 54 cm (se ovenfor) på 2 ture. Det er ganske godkendt for starten på efteråret. Men jeg bliver bekymret for fremtiden hvis vandtemperaturen fortsætter med at stige sådan, som jeg kan konkludere ud fra mine personlige målinger. Fiskene har stadig deres flotte efterårsfarver og hugger stadig på gennemløberne, i dette tilfælde 60Lures Stikpillen i 12 og 16 gr. i hvid og Skinz. Så igen, jeg brokker mig ikke over fiskeriet, men håber på at vi som race formår at få vendt klimaforandringerne, snart, slutter han.

 

Tohatsu

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This