Deltagerne-fra-casting

Jim Pedersen har sendt Fisk & Fri følgende beretning fra DM i Surfcasting. Udover selve beretningen ræsonnerer Jim over årsagen til, at der ikke er flere surfcastere i Danmark. Som sponsor af DM i surfcasting kan redaktionen kun opfordre folk til prøve kræfter med de lange kasts kunst.

Jeg er lige kommet hjem fra Surfcasting DM 2016, arrangeret af Danmarks Sportsfiskerforbunds Surfcastingsektion, i samarbejde med Dansk Surfcastingklub.

Det var endnu et herligt møde med den hårde kerne af danske surfcastere.

Vi er godt nok ikke særlig mange surfcastere i Danmark. Hvert år har det været et tilbagevendende samtaleemne og spørgsmål. Hvorfor er der ikke flere der dyrker surfcasting i Danmark?

På forskellig vis har klubben forsøgt, at få flere til at interessere sig for surfcasting, men uden særlig held.

Men så slår det mig, at det er da temmelig indlysende, hvorfor ikke flere dyrker surfcasting.

Det skyldes selvfølgelig omkostningerne på udstyret.

Til dette DM har alle mand mindst 2 surfstænger, som ofte koster et par tusinde kroner hver. På hver stang sidder der et fornuftigt hjul, der snildt koster en tusse stykket. Så er der stangstativ og grejboks fyldt med alverdens absolutte nødvendigheder og besynderlige forfang. Det er yderligere en tusse eller to.

Og dette er bare fiske-udstyret. Derudover er der udstyret til casting. Det vil sige stænger og hjul, der helst kun bruges på land, langt fra vand.

Og her taler vi virkelig kvalitetsstænger i high-end og de er ikke billigere end de stænger, der bruges til at fiske med.

Hjulene til casting er et kapitel helt for sig selv. Der er selvfølgelig tale multiplikatorhjul. Derudover er hjulene tunet efter alle kunstens regler og det siger ikke så lidt. Uden tuning, kan du glemme alt om, at præstere bare rimeligt lange kast.

Et DM afholder over to dage. På den første dag gælder det fiskeri fra kysten. På dag to afholder man kaste-konkurrencen – casting. Her skal deltagerne kaste vægtloddet så langt de magter og helst undgå overløb – fuglereder eller at linen brister. Det foregår på en større mark, vi har fået lov til at låne af en venlig landmand. Der oprettes en kastebane efter særlige internationale regler. Og længden på kastene måles med en meget nøjagtig lasermåler.

Ser man på det samlede billede af, hvad surfcasting et for en størrelse, er det da klart, at der ikke er flere, der fristes af, at binde an med surfcasting.

Du kan måske finde på, at spørge om, hvorfor i alverden vi dyrker surfcasting.

Svaret kan sagtens være et spørgsmål:

Fx hvorfor i alverden er der nogen der løber maraton?

Hvorfor i alverden er der nogen der klatrer op ad en stejl mur med diverse små håndtag på?

Hvorfor i alverden er der nogen der farer rundt på en cykel uden i en skov og får mudder langt op ad ryggen?

Og flere lignende spørgsmål.

Det gør man fordi det er ens interesse. Det skal på ingen måde forklares eller begrundes i rationelle svar eller ud fra økonomiske overvejelser, om det nu kan betale sig.

Og sådan er det også med os surfcastere. Vi gør det, fordi vi gør det. Og så fordi det er fedt, at være surfcaster i Danmark.

Nå, men tilbage til årets DM, der blev afholdt på Als ved Kegnæs.

Der var 23 mand, der deltog i fiske-konkurrencen og der blev fanget 34 fisk i alt, 5 hornfisk, 6 rødspætter og 23 skrubber.  De tre bedste blev 1. plads Tage Nielsen, 2. plads Rene Mortensen, 3. plads Bent Andersen.

Kastekoncurrencen: 1. plads Kristian Ørsted Pedersen, 2. plads Tage Nielsen, 3. plads Peter Ø. Jensen. Det længste kast ved dette DM, står Kristian Ørsted Pedersen for. Det er på svimlende 220,3 meter! (fodboldbanen i Parken i København er 105 meter lang)

Den kombinerede konkurrence (dvs. begge dage udregnet efter særlige regler.) 1. plads Tage Nielsen, 2. plads Peter Ø. Jensen, 3. plads Steen Kjær Larsen.

En rigtig stor tak til vores sponsorer, Ultracast ,DSF, Fisk og Fri

Jim Pedersen.

Medlem af Dansk Surfcastingklub – www.surfcastingklub.dk

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This