Omtrent på denne tid elfisker og stryger en lang række foreninger landet over havørreder og laks for at skaffe nok materiale til de kommende lokale udsætninger – ogd hjulpet af massevis af frivillige. Nogle af dem der har været godt i gang er Køge Bugt Fiskepleje sammen med Køge SF:

– Elfiskeriet var ikke nemt i år – både pga forberedelsen og dernæst konstateringen af, at årgang 2018 glimrede ved sit fravær under elfiskeriet. Der skulle derfor væsentligt flere fisk til for at vi kunne nå målet på antal kilo hunfisk, fortæller de. – Strygningen i år var godt besøgt af både frivillige og tilskuere i alle aldre, og i år havde vi allieret os med René fra Hvilested Dambrug, fortsætter de. – Vi var mange, der så frem til at se en mester i aktion – og det var absolut værd at vente på: En fod op på spanden og på et splitsekund var fisken lagt i stilling, et par ”prøve-æg” var sendt ud til tjek, og så gik det ellers stærkt. Sjældent er strygningen gået så hurtigt – og René var ikke bleg for at lære fra sig. Flere juniorer fik eneundervisning af mesteren selv, og med nye teknikker er vi derfor nu klar til at gøre kunsten efter i efteråret 2022 – måske?

– Den nærmest traumatiske oplevelse i 2020, hvor 51% af hunfiskene ikke var modne, sad stadig i de fleste af os. Vi var derfor både spændte og nervøse. Skulle farcen gentage sig i år? Ville de store hunner give æg i år? Hvad betød fraværet af årgang 2018? Spørgsmålene var mange og uvisheden nærmest ulidelig lige før målstregen. Men – efter tre timer var det hele overstået, og alle spekulationer samt bange anelser blev gjort til skamme. Langt størstedelen af de store hunfisk delte velvilligt ud af deres rogn, og selv de helt små hunfisk med rogntunge maver var også gavmilde. Derfor kan vi med glæde fortælle, at vi nåede målet på 8 liter rogn.

– Som prikken over i’et kørte René forbi Fyns Laksefisk med æg og sæd på vej hjem, hvor vores små guldklumper i år bliver befrugtet og lagt i klækkebakker. Så må tiden vise, om de på et tidspunkt får lov til at komme ”hjem” til René – eller om Linda & Co på Fyn får æren af at passe på dem hele vejen til de skal sættes ud i vores lokale åer. Vi vil gerne takke Fyns Laksefisk for at træde til med en hjælpende hånd i denne situation, og vi ved, at de er i kyndige hænder, slutter de.

Om Elfiskeriet 2021

 • Havørrederne i Køge å er stadig de største, men dog mindre år for år.
 • Vedskølle å havde i år flere fisk per km vandløb end Køge å
 • Der blev elfisket 10 km vandløb på i alt tre elfiskedage
 • Der blev skulle hjemtages 20 flere hunfisk end i 2020 for at opnå samme vægt – Dvs gennemsnitsvægten er faldet (I år pga manglen af årgang 2018).
 • Ca 45% af de elfiskede hanfisk blev genudsat med det samme.

 

Owner

 

Strygning af havørred fra Køge Å

  Modtag fiskepost med nye artikler

  Nu er du tilmeldt.

  Share This