Aborren anses ikke som en klassisk fluefisk, på samme måde som fx ørred og laks. Men i min »bog« er aborren i den grad en værdig modstander på fluegrejet. For de erfarne, er aborrenes humør­svingninger en spændende udfordring, og for spirende fluefiskere er aborrefiskeriet med flue en glimrende måde at opleve heftige hug og fede fights i en ellers kold periode.

Tekst og fotos Gordon P. Henriksen

Aborren er en smuk fisk med flotte farver. Her er det en smuk rød finne, der lyser op på en ellers grå og kedelig vinterdag.

Aborren er en smuk fisk med flotte farver. Her er det en smuk rød finne, der lyser op på en ellers grå og kedelig vinterdag.

ABORRERNE er ikke lette i dag. Der står flere fiskere ved bredden, og af og til er der da også en af dem, der hiver en fin aborre op. Der bliver fisket med små jigs eller levende fjordrejer – to super effektive metoder, som jeg da også nyder at benytte af og til. Men ikke i dag. I dag er det kun fluestangen, der er med. I de kølige måneder elsker jeg fluefiskeriet efter aborre, og man kan være heldig at få en grov en. Det er altså noget, der kan give varmen på en kold dag, kan jeg godt hilse og sige. Alene det at kaste med fluegrejet holder kroppen varm. Og fornemmelsen af at prøve forskellige indtagnings tempoer og rytmer, indtil man finder en metode, der virker, er fantastisk. Og er den rette medicin først fundet, kan det ofte lade sig gøre at få flere fine fisk.

NØK NØK – jeg giver fluen liv og fører den lille fiskeimitation med små hop hen over bunden. En gang imellem tager jeg et langsomt sejt træk, så den lille flue bare svømmer af sted. Så får den et par nøk mere og pludselig strammer linen op i et heftigt ryk. Jeg giver et stripmodhug og løfter stangen. Straks mærker jeg den hidsige aborres karakteristiske dunk igennem den bløde flue­stang. Når aborrerne er over kiloet er de stærke fightere – selv når vandet er koldt. Denne fisk er ingen undtagelse, og der går der også et par små udløb, før jeg får bakset den ind i gumminettet. Den bliver hurtigt vejet til 1,45 kilo, og så får den sin frihed igen. Jo fluefiskeri efter aborre i vintermånederne er en skøn ting.

DET ER IKKE SVÆRT, at fiske aborrer på flue. Det er som med alt andet fiskeri vigtigt at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det er ikke streng nødvendigt med avancerede fluer, distancekast og nye i fluefiskeriet kan sagtens være med. Og her er chancen for succes nok en del større sammenlignet med havørred på kysten – især på denne årstid.

En lille brun rejeflue kan være rigtig effektiv til brakvands­aborrerne i den kolde tid.

En lille brun rejeflue kan være rigtig effektiv til brakvands­aborrerne i den kolde tid.

ET GODT UDGANGSPUNKT er at fiske et sted med mange andre fiskere, hvis man ikke lader sig genere af dette. Så kan man hurtigt se om fiskene er i området og få en fornemmelse af, hvilken dybde de står på. Så er det bare at gå til den. Brakvandsaborrer kan blive særligt store og er eftertragtede mål med fluestangen. Fiskeriet i de større åer kan også være godt, og i søerne bør du prøve omkring å indløb og udløb. Her står aborrerne ofte og jager småfisk.

MIN FAVORITFLUE er uden tvivl Clouser Minnow. Denne flue er så simpel, at mange af mine fluefiskende kammerater griner lidt af den og håner den. Men der er altså ingen regel om at jo længere tid det tager at binde en flue, desto bedre er den. På verdensplan er Clouser’en sandsynligvis den flue, der har fanget flest arter, og den er i den grad accepteret som en effektiv flue i USA, hvor den er blandt de absolut foretrukne fluer til tropisk fiskeri, men også til ferskvandsfiskeri efter fx smallmouth bass, der minder en del om vores aborrer.

ANBEFALET ABORRE HOT SPOT – ST. VEJLE

Position: 55°36’32.34’’N 12°22’43.51’’

Hvis du har muligheden, bør du ikke snyde dig selv for at prøve aborrefiskeriet ved St. Vejle Å. Fiskeriet er intet mindre end verdensklasse og mængden af store brak­vandsaborrer, der trækker ind på dette lille område er rigtig stor. Aborre over kiloet er normalen, de dage hvor fiskeriet kører, og der tages ofte fisk omkring 1,5 kilo. En gang imellem er der nogen, der får overlistet et pragteksemplar over to kilo. For at fiske i åen/bassinet skal du være medlem eller Ishøj Sportsfiskerforening, eller købe et dagkort til 50,- som bl.a. kan købes på Shell tanken på Ishøj Strandvej. Bemærk, at alle aborrer skal genudsættes her. Fiskepresset er stort, så du skal også være forberedt på, at der kan være mange fiskere og fisk med fastlåste kæber.

Se mere på www.ishojsportsfiskerklub.dk.

CLOUSEREN har et par belastede øjne, der giver den en særlig jiggende gang, og så har de lange

buck­tail fibre, som virkelig bliver levende i vandet. De naturlige fibre taperer, så de bliver tyndere og tyndere mod spidsen. Dette giver dem et liv og svømmeegenskaber, som bare ikke kan opnås med syntetiske materialer. En anden vigtig egenskab er, at timeglas øjnene sidder på toppen af krogen, hvilket gør, at fluen kommer til at fiske med krogen opad – ligesom en jig. Dermed har den langt sværere ved at sætte sig i bunden. En vigtig egenskab, når de kølige aborrer skal overlistes nær bunden.

 

Jans Lystfiskershop

 

En hvid bug er standard på alle mine Clousere, og ellers binder jeg dem kombineret med brun,

oliven og blå eller hidsige farver som orange, pink eller chartreuse til ryggen. Til aborrerne er den hvide og brune samt hvid og blå mine favoritter. Prøv at søg på nettet, og du vil hurtigt finde bindebeskrivelser på denne flue, men den kan også købes som færdig flue i velassorterede grejbutikker.

Clouser Minnow er en suveræn aborre flue og kan bindes i flere farvevarianter. Den har en fræk jiggende gang og fisker med krogsiden opad, så den ikke hægter sig så nemt på bunden.

Clouser Minnow er en suveræn aborre flue og kan bindes i flere farvevarianter. Den har en fræk jiggende gang og fisker med krogsiden opad, så den ikke hægter sig så nemt på bunden.

REJEFLUER kan også være særdeles effektive, når vi taler om brak­vands aborrer. Især dem i mørkebrune nuancer har vist deres værd, når det gælder store brakvands­aborrer, der er vant til at mæske sig i fjordrejer.

GREJET til fluefiskeri efter aborrer er simpelt. Jeg vil mene, at en klasse 6 stang er ideel men en 5’er eller 7’er kan også bruges. Linevalget afhænger af dybden, men med en flydende og en intermediate går du ikke helt galt i byen. Clouseren synker også lidt selv, og er det rigtig koldt, samt skal der fiskes langsomt, kommer selv en intermediate line og en synkende flue ned på næsten et par meter. Fluerne er lidt store samt tunge til lette stænger, og en line med en lidt kort klump og hurtigt fronttapering er derfor at foretrække. Rio’s Outbound Short i Intermediate er den perfekte aborre line, hvis man skulle udpege sådan en. Linen kaster godt og har en kort tung klump, der ikke lader sig skræmme af fluer med belastning. Det største plus ved denne line, som jeg i øvrigt også holder af til kyst- og geddefiskeri, er at spidsen er gennemsigtig. Derved skræmmer man ikke fiskene så let, som med fx en skriggul line. Aborren er en fisk med humørsvingninger, og er de først mistænkelige, er de svære at lokke til noget som helst.

Her er det forfatteren med en fluefanget aborre på lige under halvandet kilo. Det spreder fiskeglæde og jager vinter­depressionen langt langt væk.

Her er det forfatteren med en fluefanget aborre på lige under halvandet kilo. Det spreder fiskeglæde og jager vinter­depressionen langt langt væk.

FISKEMETODEN kan være særlig afgørende. En nøkkende gang er som regel godt, men nogle dage er det en bestemt form for indtagning, som giver fisk. Du skal derfor være klar på at eksperimentere med indtagningen. Lange jævne langsomme træk kan være gode, og andre dage er det mere hidsige hop, der skal til. Sidst men ikke mindst kan kombinationen af disse være giftig. Vær i øvrigt opmærksom på de ofte hugger i pauserne, mens fluen synker. Så man skal være vågen og klar med modhugget, hvis man mærker det mindste mistænkelige ryk i linen.

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This