Børn jagt

Foto: Jonas Milvang Nørregaard (børn på jagt) og Danmarks Sportsfiskerforbund (børn på fisketur). Billederne findes digitalt på www.jaegerforbundet.dk/NaturligVis og på www.sportsfiskeren.dk/NaturligVis. Kontakt os for flere billeder.

Skal de fremtidige generationer af danske børn have lyst til at passe på naturen, skal de ud og have fat i den med begge hænder. Det er konceptet bag det nye projekt NaturligVis, der fra næste år vil gøre det let for lærerne at finde frivillige jægere og fiskere, der kan bringe naturen ind i skoledagen. Projektet støttes af Nordea-fonden.

Der er dømt røde kinder, jord under neglene og vind i håret for fremtidens skolebørn. I hvert fald hvis det står til Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund. Sammen har de to organisationer skabt projektet NaturligVis, der fra 2017 vil samle undervisningsmaterialer og formidle kontakten til frivillige jægere og fiskere, der står klar til at rykke ud på skolerne. Alt sammen kun få digitale klik fra lærere og elever i de danske klasselokaler.

Projektet tager udgangspunkt i den kærlighed til naturen, som ligger dybt begravet i størstedelen af de danske jægere og fiskere. Med den i hånden og lys i øjnene, tager de børnene med på en naturrejse fra den spirende naturpleje, over nedlæggelsen af vildtet og til nydelsen i det gode måltid, der følger. Forinden har eleverne gennemgået en dag, en uge eller et projektforløb med deres lærer.

Børn skal have lov at skabe deres eget natursyn

I Danmarks Jægerforbund har hovedbestyrelsesmedlem og formand for Vildt- og Samfundsudvalget Kaj Refslund været politisk drivkraft på projektet. Han glæder sig over støtten fra Nordea-fonden og over at kunne medvirke til at skabe et grønt udgangspunkt for de fremtidige generationer, der får længere og længere til naturen:

– Når en jæger er på jagt, bestemmer han på et splitsekund, om et dyr skal leve eller komme på middagsbordet. Det kræver viden om naturen og en solid jagtetik. Vi høster af naturens overskud, og vi ved, at naturen skal beskyttes, før den kan benyttes. Vi har vores gang i naturen, fordi vi simpelthen ikke kan lade være. Det er den viden og det egagement, der findes i vores lokalforeninger, som vi ser frem til at sætte i spil i klasselokalerne. Med det giver vi de kommende generationer nogle gode redskaber til at danne deres eget natursyn med, forklarer Kaj Refslund.

– Vi glæder os til at møde børn og unge på skolerne og ved vandet. Det er vigtigt, at forståelsen for vandets og de vilde fisks grundlæggende forudsætninger bliver en naturlig del af undervisningen. Denne formidling kan Danmarks Sportsfiskerforbunds frivillige i høj grad medvirke til at løfte op på et højere niveau i samarbejde med lærerne, siger Direktør i Danmarks Sportsfiskerforbund, Lars Rasmussen.

Fakta om Naturlig Vis

Projektet er et formidlingsprojekt, som vil bringe jægerenes og fiskernes engagement i og viden om naturen ud i skoleklasserne.

Projektet består af to ben. Det ene ben er en videns- og formidlingsbank af undervisningsmaterialer, som hjælper lærerne med at sætte gang i et projektforløb om naturen i klasserne.

Det andet ben er en kontaktbase, hvor lærere kan finde jægere og fiskere, der står klar til at dele ud af deres viden om naturen.

I første omgang er projektet støttet af Nordea-fonden med 3,67 millioner.

Det var også det, der tændte Nordea-fonden på projektet:

– Børn med fingrene godt og grundigt nede i naturen er gladere og mere nysgerrige børn – også på andre områder. Projektet er et godt redskab i skolernes arbejde med at sætte mere natur på skoleskemaet gennem et nært samarbejde med nogle af naturens ildsjæle – jægere og sportsfiskere, siger direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen.

I de kommende måneder vil der blive ansat en projektmedarbejder, der skal stå for den daglige drift af projektet. De første lokalforeninger i de to forbund vil få uddannet lokale jægere og fiskere som formidlere, og sideløbende med at de første kontakter mellem skoler, jægere og fiskere dannes, vil projektets netportal blive opbygget.

Du vil kunne finde stillingsopslaget, nyheder om projektet og dets generelle udvikling på www.jaegerforbundet.dk/NaturligVis og på www.sportsfiskeren.dk/NaturligVis.

Kontakt

Hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Jægerforbund, Kaj Refslund, kar@jaegerne.dk, tlf.: 2484 0956

Direktør i Danmarks Sportsfiskerforbund Lars Rasmussen, lr@sportsfiskerforbundet.dk, tlf.: 7622 7079

Projektleder Franz Holmberg, fho@jaegerne.dk, tlf.: 6118 8393

Kommunikationschef i Nordea-fonden Tine Wickers, tw@nordeafonden.dk, tlf.: 4070 3784

Kommunikationskonsulent Kenneth Sletten Christensen, ksc@jaegerne.dk, tlf.: 2041 2225

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This