fjeldørred

Fisk & Fri har modtaget følgende turberetning fra Mikael Tange.

Den udprægede specimenfisker, Thomas Ratzlaff, og undertegnede have længe leget med tanken om at mødes i Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord ultimo september 2016, hvor jeg skulle rejse hjem fra Nordgrønland efter 2 års udsendelse med arbejdet. Byttet i tankerne var Robinson Rivers store fjeldørreder på en tur, hvor vi ikke ville benytte os af en outfitter, men klare os selv. Tanken blev til virkelighed, da vi, torsdag den 22. september 2016, mødtes i lufthavnen i Grønlands trafikknudepunkt med vandrerygsækkene fyld med fiskegrej, telt, soveposer og andre fornødenheder. Vi havde allieret os med en lokal skipper, der for en net sum ville sejle os ud til flodens udmunding og hente os på et aftalt tidspunkt på en aftalt dag.

På vej til stedet i jollen, oplyste skipper, at det formentlig ville blive koldt og at han var lidt bekymret for om vi kunne klare kulden. Han blev forsikret om, at vi begge havde prøvet den slags før og med 2 år i nordgrønland, var jeg ikke bekymret for lidt nattefrost.

Ved ankomst til stedet så vi resterne af flere forladte lejre, som de lokale moskus- og rensdyrjægere benyttede sig af i jagten. Der lå flere kadavere fra både moskus og rensdyr i umiddelbar nærhed af flodens udmunding. Reglen er ellers, at en jæger skal medbringe hele dyret undtagen indvolde.
Selve Robinson River var svundet en del ind fra højsæsonen, hvilket vi kunne huske fra de mange billeder vi googlede inden afgang. Men “er der vand, er der formentlig også fisk” tænkte vi og begyndte vandringen til den udtænkte lejrplads ca. 4 km opstrøms. Vandet var klart med en anelse mælkehvidt, hvilket spillede til vores fordel, idet vi skulle gå tæt på flodbredden og frygtede at blive set af fiskene.

Der gik ikke mange minutter efter teltet var slået op, før Thomas krogede en ca. 2 kilos blank fjeldørred på spinner i den pool vi camperede vej. Krogen havde sat sig dybt og fisken måtte en tur på middagsbordet. Efter et par obligatoriske billeder af fisken, klemte vi modhageren på vores tre-kroge ind. Meningen med turen var C&R og ikke “fiskeri til fryseren”, da vi i forvejen havde lidt overvægt, ligesom sæsonens sidste fryseskib akkurat havde forladt Kangerlussuaq. Kort efter landede jeg en ca. 2 kilos farvet han med begyndende kæbekrog
Indenfor ca. en time var antallet af fælles fangster oppe på 15 i den samme pool. Der var både blanke og farvede fisk. Stort set alle var mellem 1-2,5 kg. Hurtigt fandt vi ud af at pangfarver var et hit – især orange/rød. Grejkassen bla herefter ransaget efter spinnere af disse farver og vi fiskede stort set ikke med andet under turen.

På fiskedag 2 gik vi nedstrøms og fiskede i flere gode pools. Vi fandt hurtigt frem til gode hotspots, som blev fisket i bund inden turen gik videre. I løbet af dag 2 fangede vi ca. 50 fine fjeldørreder til sammen. Blanke og farvede fisk mellem 0,5 og ca. 3 kg.

På sidste fiskedag startede vi nedstrøms og bevægede os op mod campen. I løbet af de sidste 2 fiskedage havde vi knækket koden, hvorfor det næsten var for let at gætte os frem til steder, hvor fiske stod. Vi begyndte at eksperimentere og formåede at lande fisk på steder, hvor man absolut ikke engang ville forsøge. Det måtte kunne betyde én ting; floden var spækket af fisk i alle størrelser og i alle gydeperioder. Egentlig havde vi lavet et sats med at ankomme så sent på sæsonen, da der i tidligere år har været -10 grader og nærmest låg på floden. Vores sats gav pote og en oplevelse for livet blev vi rigere.

Skipper ankom som aftalt og sejlede os tilbage til Kangerlussuaq. Undervejs mødte vi ingen andre fiskere – kun indfødte moskusjægere.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This