grønlandshaj fanget i Kattegat

Her kan du se grønlandshajen lige inden den bæres ind på Statens Naturhistoriske Museum i går.

– Vi har netop fået fat i en 2,5 meter lang grønlandshaj på over 100 kilo, der i går blev fanget i travl i den nordlige del af Kattegat halvvejes mellem Danmark og Sverige på 30-40 meters dybde, fortæller Henrik Carl fra Fiskeatlasset.

– Grønlandshajerne har deres primære udbredelsesområde i de nordlige have med koldt vand, og de kan findes helt ned til omkring 3000 meters dybde, fortsætter han. – Der er dog noget der tyder på, at der faktisk godt kan være en regulær bestand i Skagerrak. Gennem tiden er der fanget cirka 40 grønlandshajer i Danmark. Den sidste gang var i marts 2019, hvor et eksemplar blev fanget på blot syv meters dybde ved Ålbæk Bugt syd for Skagen. Svenske havfiskere har også fanget dem på stang i Skagerrak

– Disse hajer æder alt – både dødt og levende, og et større eksemplar napper let en sæl, afslører Henrik. – Hajen har hundredvis af syleskarpe tænder i overmunden, mens undermunden på en grønlandshaj fungerer som en sav, der saver byttet over i mindre stykker. En haj som denne ville helt sikkert ikke gå af vejen for at nappe en badegæst i ny og næ, hvis den færdedes på lavt vand om sommeren – men det gør den heldigvis ikke, da den normalt lever i koldt vand og på større dybder.

– En grønlandshaj kan blive over fem meter lang og veje over et ton – samt blive flere hundrede år gammel. Man ved meget lidt om den. Eksempelvis fanger man stort set aldrig unger eller kønsmodne fisk – og man kender ikke noget til, hvor de formerer sig, slutter Henrik Carl, som mens du læser dette netop er ved at konservere den i formalin, hvorefter den skal over i et kar med flere tusinde liter finsprit, så den er bevaret for eftertiden til forskningsformål.

Der kommer konstant nye arter ind til den store fiskesamling, som Statens Naturhistoriske Museum har – og i dag skal Henrik fx ud og hente en søhest fra dansk farvand, som skal undersøges nærmere.

Grønlandshaj fanget i Ålbæk Bugt 2019

Henrik Carl med grønlandshajen, der blev fanget i Ålbæk Bugt syd for Skagen i marts 2019.

 

Kizuma line

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This