DTU Aqua, der til daglig rådgiver om forvaltningen af vores fiskebestande, har netop udgivet et sæt anbefalinger til skånsomt lystfiskeri, som du kan læse her.

Dybt krogede fisk – og følgeskaderne af dette – er årsag til en stor del af dødeligheden ved catch & release. Problemet kan dels være kraftige blødninger på grund af store, dybt siddende kroge, men også forlænget tid uden for vandet, er en afgørende faktor, der kan have betydning for både fiskens overlevelseschance og reproduktionsevne. I forbindelse med langt de fleste traditionelle teknikker med kunstagn og større fluer er det desværre slet ikke muligt at afkroge fisken under vandet, hvilket selvsagt øger risici i forbindelse med følgeskader – samt nedsætter fiskens chance for at overleve en genudsætning.

Netop dette er årsagen til, at flertallet af de traditionelle metoder til fiskeri med kunstagn slet ikke lever op til DTU Aquas anbefalinger om skånsomt lystfiskeri. De nye anbefalinger til skånsomt lystfiskeri er dog lette nok at leve op til, hvis blot man skifter til nye og mere skånsomme teknikker, hvor man kan bruge alt det grej og de agn, man har i forvejen – men blot monterer krogene anderledes.

Ønsker man at fiske så skånsomt som muligt, gælder det om at bruge teknikker med mindre kroge, der giver mulighed for afkrogning 100 % under vand. Dette er muligt med release-takler samt gennemløbsmonteringer med meget små kroge. I denne video giver Jens Bursell dig opskriften på, hvordan du kan montere dine agn, så de lever op til DTU Aquas anbefalinger om skånsomt fiskeri.

Læs mere om de nye anbefalinger til skånsomt lystfiskeri i maj udgaven af Fisk & Fri, som udkommer i dag (5. maj 2016).

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This