5000 ørreder blev i midten af april sidste år sat ud i mundingen af Mølleåen.  Linda Bollerup fra Fyns Laksefisk og Rune Hylby fra Den sjællandske Grusbande var også sidste år ansvarlige for udsætningen.

5000 ørreder blev i midten af april sidste år sat ud i mundingen af Mølleåen.
Linda Bollerup fra Fyns Laksefisk og Rune Hylby fra Den sjællandske Grusbande var også sidste år ansvarlige for udsætningen.

Kom frisk og deltag i udsætning af ørreder i påsken, for Langfredag den 14. april klokken 14.00, skal 10.000 små ørreder sættes ud i mundingen af Mølleåen.

Den sjællandske Grusbande og Fyns Laksefisk vil stå for selve udsætningen, og du må meget gerne dukke op og sætte din egen lille portion ørreder ud.

De mange små ørreder skal forbedre fiskeriet langs Øresundskysten fra Fishing Zealand-kommunen, Helsingør i nord, til Københavns Havn i syd, hvor fænomenet ”streetfishing” i disse år er under rivende udvikling.

De mange ørreder vil i den kommende tid, vandre ud i Øresund og vil i fremtiden bidrage til lystfiskernes fangster langs Øresundskysten.

Nogle vil formentlig endda kunne fanges i selve Københavns Havn, og med al respekt er det ikke mange hovedstæder i verden, der kan prale af ørredfiskeri langs havnemolerne.

Muligheden er opstået, da Fyns Laksefisk i Odense har haft en ekstraordinær fin overlevelse af ørreder, der skulle sættes ud i mundingen af vandløb i Nordsjælland.

Det er Fyns Laksefisk, der opdrætter ørreder til udsætning i blandt andet Nivå og Højbro Å, som en del af den nordsjællandske fiskepleje.

Men i år er der 10.000 ørreder i overskud.

DTU Aqua har givet grønt lys til udsætningen

Fiskeplejen planlægges og administreres af DTU Aqua i Silkeborg, der er ansvarlig for udsætningerne i hele Danmark. Og Peter Geertz Hansen fra DTU Aqua har givet tilladelse til at foretage denne ekstraordinære udsætning af ørreder.

– Det vil give et løft til fiskeriet efter havørred langs Øresundskysten og forhåbentlig vil mange af de københavnske fiskere få glæde af denne udsætning, forklarer Peter Geertz Hansen.

Ørrederne vandrer nemlig ud igennem mundingen af Mølleåen for at leve ”det frie liv” langs Øresundskysten.

– De små ørreder er alle afkom af moderfisk fanget under elektrofiskeri i efteråret 2015 i Esrum Å. Ørrederne er derfor genetisk godt rustet til at kunne klare sig, da moderfiskene er tilpasset livet langs Nordsjællands og Øresunds kyster, fortæller Peter Geertz Hansen.

Ørrederne vil dog aldrig kunne vandre op i Mølleåen for at gyde, da Strandmøllen, samt en håndfuld andre møller og andre spærringer, hindrer fiskene i deres gydevandring. Derfor er udsætningen alene en fiskeriudsætning, der skal tilgodese lystfiskeriet.

Grejbranchen støtter udsætningen

Finansieringen af de 10.000 ørreder har grejbranchen medvirket til, idet tre københavnske fiskegrejsforretninger har været sponsorer for udsætningen. Forst og Jagthuset i Lyngby, Sport Dres fra det indre København, samt Salmon Fly i Brønshøj har hver købt en portion ørreder til udsætningen, der foregår blot 12 km fra Langelinje.

Det er Den sjællandske Grusbande, der er et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund og Fishing Zealand, der står for selve udsætningen i samarbejde med Fyns Laksefisk, og du kan altså være med til at sætte fiskene ud Langfredag til en lille event ved Strandmøllen på Strandvejen 895, 2930 Klampenborg. Arrangementet forventes at begynde klokken 14.00.

Vi sætter akvarier op, så du kan se de små ørreder helt tæt på inden de bliver sat ud i Mølleåen og hvis du har lyst, kan du få en lille portion ørreder, som du selv kan sætte ud i åen.

-Det er en fantastisk gestus overfor de nordsjællandske og københavnske lystfiskere, og på vegne af Den sjællandske Grusbande, er jeg utrolig glad for det fine samarbejde til glæde for de mange tusinde lystfiskere i Københavnsområdet, som får glæde af denne ekstraordinære udsætning, fortæller Rune Hylby, der er bandeleder for Grusbanden.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This