Sildesæsonen er i fuld gang – både ved vandet og bordene. Her får du tre spændende julesild, som kan pryde ethvert julebord. God appetit.

Af Nikolaj Iversen

TRE AF MINE YNDLINGS SILDRETTER til et julebord er den russiske rødbedesild med peberrod, den italienske tomatsild med sherry og lækker karrysild. Så er der helt sikkert noget for alle. Alle disse opskrifter kan laves flere dage i forvejen. Et godt råd er, at du skolder dine skåle eller glas, hvis man vil opbevare sildene i længere tid og eventuelt tilsætter lidt atamon. Og husk en lille øl eller måske en snaps til…

Foto-B

Russisk rødbede sild.

5 stk. kryddersild

300 gram rødbede

2 stk. lø

200g. baco

2 stk. laurbæ

Salt og pebe

2 dl. cremefraiche 38%

½ dl. vodk

Peberro

Bacon skæres i små tern og steges på en tør pande, til de er sprøde og gyldne. Fedtet sigtes over i en gryde, hvor finthakkede løg og rødbeder sauteres blanke sammen med laurbærblade. Tilsæt en ½ liter vand og lad det simre, til rødbederne er helt møre. Tag en stavblender og blend suppen direkte i gryden, til den er ensartet og glat. Smag den til med salt og peber – og stil den på køl. Når massen er kold, tilsættes cremefraiche. Til slut smages massen til med vodka. Skær nu sildefileterne i bidder, og lad dem ligge i lagen i mindst et par timer før servering. Pynt sildene med frisk høvlet peberrod og ristet bacon.

Foto-C

Italienske tomatsild.

5 stk. marineret sild i hele fileter

250 g. cherrytomate

1 stk. lø

2 fed hvidlø

1 kvist rosmari

2 spsk. oli

2 dl. tomatjuic

4 spsk. sherryeddik

Skær cherrytomaterne over, og fjern kernerne. Hak løget i fine tern sammen med hvidløget. Tag en pande med høj kant og varm den op. Tilsæt olien og steg tomaterne med kødsiden ned af i et minut. Tilsæt så de hakkede løg og hvidløg samt rosmarin kvisten og skru ned for varmen. Hæld tomatjuicen over, og lad det simre, til det begynder at tykne. Smag den til med sherry eddiken. Stil saucen på køl, til den er helt kold. Skær sildene i en centimeter tykke strimler, og tør dem grundigt af. Vend den nu med tomatsaucen, og lad den stå på køl i mindst et døgn. Kan serveres sammen med ristede kapers frugter og frisksnittet springløg.

 

Friluftsland

 

Foto-D

Karrysild.

5 stk. marineret sild i hel file

3 spsk. karr

1 stk. lø

½ stk. chili – type efter sma

½ tsk. spidskomme

1 stort æbl

1 stk. peberfrug

1½ dl. flød

4 dl cremefraiche 38

1 stk. granatæbl

5 stk. landæ

Foto-E

Silden har måske ikke så meget at byde på når det kommer til størrelse og fightegenskaber – til gengæld smager den skønt.

Tag en lille gryde, og start med at sautere finthakkede løg, til de er blanke. Tag gryden af varmen, og lad den stå i cirka fem minutter, før du tilsætter karry, spidskommen og chili. Rør krydderierne godt rundt i olie og løg, før du stiller gryden over igen på varmen. Dette gør, at krydderierne ikke brænder, men bliver ristet og frigiver deres olier. Når krydderierne er klar, tilsættes æbler og peberfrugter skåret i fine tern. Lad det stå og simre i et par minutter, før du tilsætter fløden. Lad massen koge op og igennem, hvorefter den smages til. Den skal være en smule stærkere end du vil have den, da den senere skal vendes med creme fraiche.

Når saucen er klar, stilles den på køl, til den er godt afkølet. Vend nu massen med cremefraiche, og smag den til med salt og peber. Skær nu sild i tern på 1 x 1 centimeter, og vend dem i cremen. Stil den på køl i mindst et par timer, før den er klar. Den kan med fordel laves dagen før. Pynt silden af med hårdkogte æg og granatæbler før servering.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This