En helt almindelige galge i rustrit stål fungerer upåklageligt – og egner sig fint til en knippe fine havørred som her.

Når fisken er sikkert landet, og den skal slæbes hjem, skal det være praktisk at bære den – men det gør heller ikke noget, at den præsenterer sig så godt, at den får den sidste ære og værdighed, som den fortjener. Vi har kigget på en håndfuld af markedets fedeste fiskegalger.

AF JENS BURSELL

DEN PERFEKTE FISKEGALGE – hvad er det egentlig? Når sandheden skal frem, så afhænger det ikke blot af, hvad man fisker efter – og hvordan, men også hvem man er som person. Skal den være neutral og praktisk, tjekket og klassisk – eller bare moderne og cool? Kigger man efter i butikkerne er det let at finde alle kategorier – og man kan også lave sine fiskegalger selv, så man får det præcis som man vil have det.

Jans Lystfiskershop

Hvilken fiskegalge skal jeg vælge?

Hvad man fisker efter – og hvor store fiskene er, har selvfølgelig noget at sige, når man skal vælge fiskegalge. Hvis ens primære mission er ture på kysten, hvor der især handler om at få en stribe mindre og knapt så tunge fisk med hjem til gryden, så stilles der ikke så store krav. Her kan man sagtens klare sig med en simpel og billig galge af eksempelvis kraftig pianowire (1).
Fordelen ved disse er at de ikke optager lugt fra fisken og er lette at skylle uden at der sidder slimrester i galgen. Man kan let have den i vadebæltet eller bag på rygsækken, og skulle man miste den, har den ikke kostet alverden. Ulempen er, at hvis man vadefisker, så hænger de ofte og slasker ubehjælpsomt i bæltet over vandlinjen, mens man affisker kysten – i hvert fald hvis man vader lavt eller fisken bare ikke er store nok… Af samme årsag er denne galgetype mest velegnet til stationært fiskeri eller fiskeri, hvor man affisker vandet stående i forskellige positioner, og hvor man ikke fisker samtidigt med at man vader eller går. Det kan fx være Put and Take fiskeri eller kystfiskeri, hvor man går 50 meter, kaster i vifte, går videre og kaster fra en ny po0psition og så videre.

Fiskegalger

Fiskegalgen behøver ikke at være avanceret

Til vadefiskeriet, hvor man bare maskinfisker derud af, er det ofte bedre bare at bruge en stump tov, der reguleres i længden med den knude, man binder. Herved kan man let tilpasse snoregalgen, så fisken trækkes igennem vandet i stedet for at blive slæbt over vandet. 1-1,3 meter 5-10 mm klatretov er perfekt til dette formål, og kan købes i butikker som fx www.friluftsland.dk.
Ulempen ved den klassiske metalgalge er at den relativt tynde wire er dårlige at bære, hvis fisk-ene er tunge. Det har U.L. Rustfri Springringe (2) gjort noget ved med deres Fiskering, hvor galgen af rustfrit fjederstål er
monteret med et flot håndtag af brændt, ulakeret fyrretræ, som ikke suger vand.

Kobberledning af den lidt tykkere og velisolerede slags er en anden type materiale, der kan fungere perfekt som en hjemmelavet galge til mange formål. Vælger man den kraftig nok skærer den ikke i hånden – samtidig med, at den former sig efter det man snor den om. Inspireret af denne faldt jeg over en sublim variant over dette tema i Walmart i USA. Her er tale om den største udgave af GearTie fra Nite Ize (3), som blot stikkes igennem gællelåget og snos om sig selv så den lukker. Den kan selvfølgelig også snoes om vadebæltet eller et øje på din drybag. Den er slet ikke lavet som fiskegalge – faktisk er den normale brugsformål at kunne bundte eller sætte ting sammen. De alsidige formål gør den derfor til et godt køb – og den kan også bruges fint til at fastgøre din stang til rælingen ved fx turbådsfiskeri eller på frontbarren på en flydering.

Woodfish er en danskproduceret galge - håndlavet af Søren Lørup.

Woodfish er en danskproduceret galge – håndlavet af Søren Lørup.

De klassiske ædelfiskgalger

Den klassiske laksegalge er med til at fuldende looket – og den findes der mange varianter af. Ofte bruges en tak fra rådyr (4) eller kronvildt (5) og der anvendes ofte læder som snor. Takken fordeler vægten fra fisken godt – så den er som skabt til at slæbe en stor tung laks et par kilometer ned langs med åen. Ulempen er at læderet kan have en tendens til at tage lugt fra slimen, men det kan man selvfølge deale med, hvis man er lidt mere omhyggelige med at rengøre sit grej i varmt vand efter brug.

 

Hobie Outback fiskekajakker.dk

 

En fiskegalge er god at have, når fangsten skal slæbes hjem - her er det Woodfish galgen, som er i aktion

En fiskegalge er god at have, når fangsten skal slæbes hjem – her er det Woodfish galgen, som er i aktion.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This