En fin regnbue, der tog en sort og grøn ørreddej. Dejen blev fisket, så den roterede under et tremarellaflåd.

Et par glas med forskellige farver ørred-dej og et udstansningsværktøj er alt, hvad du skal bruge for at lave en super effektiv P&T-agn som vil booste din fangstrate i P&T.

 

AF KARSTEN BECH

 

AF OG TIL SER MAN en teknik, et stykke værktøj eller en agn, hvor man ikke er i tvivl om, at det bare fungerer. Sådan havde jeg det første gang, da jeg så tyske Fabian Frenzel demonstrere hvordan han fiskede med ørreddej. Med et specielt værktøj kunne han standse ørreddej ud i små cirkler, som han så pressede sammen til en tofarvet rund agn. Men det var ikke bare det, at han kunne lave en tofarvet agn, selve fisketeknikken var også speciel.

Ørreddej fiskes traditionelt ved at en stor klump dej præsenteres stationært lige over bunden – eller aktivt ved langsom indspinning bag et bombardaflåd. Fabian Frentzel fandt ud af, at han fangede væsentlig flere fisk ved at bruge mindre dej, samt at han ved indspinning kunne få dejen til at rotere gennem vandet. Og når en tofarvet agn roterer, skaber det en »on-off« effekt, hvor fisken ser en farve, så forsvinder farven, så kommer den igen osv. Denne effekt er super effektiv – ikke bare i P&T, og mange storfangeragn er netop baseret på to farver og rotation.

 

Jans Lystfiskershop

 

Fisken tager ofte den roterendedej ganske voldsomt, og kroges derfor dybt. Alligevel er det vigtigt at bruge landingsnet, da forfanget skal være 0,18-0,20 mm samt krogen tynd og let for at dejen roterer optimalt.

Fisken tager ofte den roterende dej ganske voldsomt, og kroges derfor dybt. Alligevel er det vigtigt at bruge landingsnet, da forfanget skal være 0,18-0,20 mm samt krogen tynd og let for at dejen roterer optimalt.

Tofarvet ørreddej – sådan fiskes den

Fisketeknikkerne til den tofarvede ørred-dej kan variere. Hovedreglerne er bare, at ørreddejen fiskes aktivt, at der benyttes forholdsvis tynde forfang, og der benyttes enkeltkrog i størrelse 6-10 til agnen. De tynde forfang og enkeltkrogen er med til at give agnen en bedre gang i vandet, og det giver væsentlig flere fisk. Med et flydende bombardaflåd og et forfang på 2-4 meter 0,18-0,23 mm flourocarbon, er det muligt at fiske helt oppe i overfladen. Man kan endda få ørreddejen til at lave en bule på overfladen. Ved at belaste taklet tæt på krogen med et splithagl eller to, og lave spinstop under fiskeriet, får man en agn der fisker op og ned gennem vandsøjlen.

Ved spinstop vil agnen flakse mod bunden, og når indspinningen startes, vil ørred-dejen stige roterende mod overfladen. Placeres belastningen derimod tættere på bombardaflåddet, ca. 0,5-1 meters afstand, kan man få ørreddejen til at »svæve« i vandet ved spinstop. Så med et bombardaflåd og lidt belastning, får man en agn, der kan fiske på tre helt forskellige måder. I stedet for et almindeligt bombardaflåd er det også en mulighed at benytte fx et Magic Trout Surface Rattle flåd.

Denne flådtype minder en del om bombardaflåd, men har indbyggede rasleperler, som er med til at tiltrække fiskene, fordi raslelyden minder om lyden fra de foderpiller fiskene er blevet fodret med hele deres liv. Hvis man benytter flåd af denne type, kan det være en god idé, at korte forfanget ned til 1-1,5meter. Desuden skal man huske, at give små ryk med stangen under indspinning, da rasleperlerne ellers ikke giver lyd fra sig.

Tofarvede agn har den force, atde skaber en tænd/sluk effekt, når de roterer, hvilket ofte kan lokke selv træge ørreder til at hugge.

Tofarvede agn har den force, at de skaber en tænd/sluk effekt, når de roterer, hvilket ofte kan lokke selv træge ørreder til at hugge.

Skal der fiskes dybt eller hurtigt?

Vil man fiske lidt dybere i vandet eller lidt hurtigere, er det bedst helt at droppe flåddet, og bruge ghosttubes, som du kunne læse om i Jens Bursells artikel: »Så godt som usynlig« på Fisk & Fri’s hjemmeside. De kan sammenlignes lidt med et synkende bombardaflåd, men de er bare ikke ret store, helt klare og skræmmer derfor ikke fisken. Ghost tuben trådes på hovedlinen, og der bindes en svirvel fast. Det kan være en god idé at bruge en Invisa Svirvel, som er lavet af flourocarbon, og derfor skulle være stort set usynlig for fisken. I svirvlen bindes et forfang på 40-100 cm af 0,18-0,23mm flourocarbon, hvorpå krogen monteres. Med dette takel er det muligt at fiske cirka 1 meter under overfladen. I stedet for ghost tubes, kan man benytte specielle kæder af glas eller tungsten. Disse laves af Zebco, og har den funktion, at de under indspinning afgiver lyd. Igen skal man dog huske at give små ryk med stangen. De små ryk, er også med til at give ørreddejen mere gang i vandet. Benytter man kæderne af glas, fiskes der ikke så dybt – fx cirka 0,5-1 meter under overfladen. Bruger man derimod kæderne med tungsten, kan man ved langsom indspinning, få agnen til at fiske 1-1,5 meter nede i vandet.

Når fiskene er ved bunden af put and take´en

Hvis fiskene er ved bunden, er det nødvendigt at benytte et belastet glidetakel. Monter en belastning på 10-20 gram på hovedlinen. Jeg bruger Quantum Specialist Magic Trout Bottom Detector, der vejer cirka 12 gram. Det synker lidt langsommere end normal belastning, og står på bunden under indspinning, hvilket nedsætter sandsynligheden for, at det sætter sig fast. Bind en svirvel fast, og et forfang på 0,20-0,25 mm flourocarbon.

Da der fiskes ved bunden, hvor linen får lidt knubs, når den rammer sten, grene og andet skidt, er det en god idé at bruge et lidt tykkere forfang. Forfangslængden bestemmer, hvor tæt på bundender fiskes, og hvordan ørreddejens gang bliver i vandet. Et kort forfang på 30-40 cm fisker lige over bunden, og agnen får en aggressiv og hurtig gang op og ned i vandet, mens et forfang på 0,5-1 meters længde fisker lidt højere og får en lidt mere rolig gang op og ned i vandet. Det kræver en lidt speciel indspinningsteknik.

Ved det korte forfang drejes en kvart til en halv omgang på hjulet. Dette vil få ørred-dejen til at dykke roterende ned mod bunden. Herefter holdes en pause på 1-2 sekunder, hvor ørred-dejen stiger op fra bunden, og så drejes der igen en kvart til en halv omgang på hjulet, hvorefter der holdes en kort pause osv. Ved det lange forfang skal der drejes 1-2 omgange på hjulet, og pauserne skal være 2-5 sekunder lange. Det giver en mere rolig og svævende gang i vandet.

Sådan former du den roterende ørreddej: 

a) Rul din ørred-dej ud, indtil dener 2-5mmtyk.Det er lettest at gøre hjemme på et stykke bagepapir og med en køkkenrulle, men kan også lade sig gøre ude ved fiskevandet. Her bruges et tomt glas.

a) Rul din ørred-dej ud, indtil den er 2-5mmtyk.Det er lettest at gøre hjemme på et stykke bagepapir og med en køkkenrulle, men kan også lade sig gøre ude ved fiskevandet. Her bruges et tomt glas. 

 

b) Brug stanseværktøjet – her erdet en model fra Zebco – til at lave to cirkler i forskellige farver.

                       b) Brug stanseværktøjet – her er det en model fra Zebco – til at lave to cirkler i forskellige farver. 

 

c) Sæt de to cirkler sammen.

c) Sæt de to cirkler sammen. 

 

d) Giv dem et lille tryk, så desidder fast sammen.

d) Giv dem et lille tryk, så de sidder fast sammen.

 

Roterende ørreddej

Tips til den roterende ørreddej .

Det ultra lette put and take fiskeri med ørreddej

Er man til UL-fiskeri, er den sjoveste metode at montere ørreddejen på et kort forfang af 0,18-0,20 mm fluorocarbon. Dejen vejer nok til at fungere som kastevægt. Hvis det er en flydende dej man bruger, fisker den helt oppe i overfladen, og det kan være nødvendigt med et lille splithagl for at tynge den lidt ned. Bruger man en synkende udgave af ørred-dej kan man undlade belastningen. Fiskeriet er mest effektivt, hvis man sniger sig rundt, og kaster til spottede fisk. Ofte kan man se hugget, og det er derfor vigtigt, at man ikke giver modhug, før man kan se fisken har lukket munden. Held og lykke med den roterende ørredej, der med garanti vil kunne give dig mange fisk.

 

Grejxperten

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This