I efteråret 2021 moniterede DTU Aqua fiskebestandene ved elektrofiskeri 618 steder i ørredvandløb fra 22 kommuner i Nord-, Midt- og Sønderjylland. Deres resultater er nu blevet beskrevet i syv rapporter – ”Planer for fiskepleje”. Disse rapporter viser både de naturlige bestande af ørred fra gydning samt forekomsten af andre fiskearter.
Resultaterne viser flere ørred fra gydning, men også færre ældre ørred: – Overordnet set var der færre ældre ørreder i 2021 end tidligere, siger forskerne. – I de fleste vandløb var der under én ældre ørred pr. 100 m2 og medianværdien var generelt 0 og højst 2 ældre ørreder pr. 100 m2. Det samme er set i andre danske vandløb i de senere år.
– Tilbagegangen for ældre ørreder kræver en nærmere forklaring, idet vandløbenes miljøtilstand ikke er vurderet at være blevet dårligere, forklarer forskerne på fiskepleje.dk. – Tværtimod er der i de senere år bl.a. fjernet en del spærringer, som tidligere har forhindret ørrederne i at gyde i mange vandløb.
– Der er en dokumentation på, at fiskeædende rovdyr æder mange fisk, og i de senere år er der kommet mange flere fiskeædere ved vandløbene, uddybes det. – Det er f.eks. skarv, fiskehejre og odder. Den mest sandsynlige årsag til det reducerede antal ældre ørreder er derfor, at mange bliver ædt – særligt hvis fiskene er nemme at fange når de mangler basale naturlige skjul i form af nedfaldne grene, træer, trærødder, grøde, sten og anden variation.
Du kan læse meget mere om undersøgelsen her.