Fra april og frem til slutningen af maj er det højsæson, hvis du vil fange de helt store brasen. Her genudsættes en flot fisk på 6,5 kilo+ af Jens Bursell.

 

Fiskeriet efter storbrasen har længe været omgæret med et slør af mystik, og det at fange en rigtig stor brasen har altid været regnet som en meget svær udfordring. Fiskene kan være utrolig sky – og spredt over meget store områder. Men – vælger man den rette teknik og finder fiskene, venter der mange spændende timer forude.

AF JENS BURSELL

 

VINDEN BLÆSER 7-8 sekundmeter fra nordøst, og på trods af et par timers resultatløst fiskeri, er tiltroen til min nye teknik stadig i top. Siden jeg for nogle år siden begyndte at eksperimentere med flådspin og orm efter store forårsbrasen, har jeg og en række andre danske og svenske fiskere fået mange gode fisk op til over 6 kilo på teknikken. Min oprindelige idé med flådspin efter storbrasen var, at det opsøgende spinnefiskeri med kraftige missile kasteflåd og en orm for enden af taklet, var måden at lokalisere storbrasenen i de ofte meget store vande med tilsvarende få fisk – og det virkede helt efter hensigten.

Mange og lange kast med en orm, der fiskes langsomt synkende »on the drop« uden nogen belastning på taklet – giver dels en effektiv afsøgning af store arealer, men også af hele vandsøjlen, idet ormen stiger i vandet ved indspinning – og daler lokkende, når man holder en pause på et par sekunder. Og – da forårsbrasen med legetanker kan være svære at lokke til traditionelle stationære fodringer, er den aktivt fiskede orm super attraktiv – og en nem godbid for en nysgerrig storbrasen, der egentlig ikke er aktivt fouragerende.

Men efter et par nulture i det nye år, havde jeg besluttet mig for at køre linen helt ud. Når grundidéen om effektiv afsøgning af store vande er opsøgende fiskeri, så er tanken om at eksperimentere med regulært dørgefiskeri med flere stænger temmelig nærliggende. Og som sagt så gjort.

 

Jens Bursell med brasen taget på brasentrolling

Opsøgende dørgefiskeri med orm og flådstænger er en effektiv teknik til storbrasen. Her er det en flot brasen på 6,7 kilo, der faldt for teknikken. Traditionelle matchflåd duer ikke til dørg – anvend i stedet 7-11 grams
predatorflåd som fx Pike Float.

 

BRASENTROLLING – det lyder sindssygt, tænker jeg, mens jeg agner mine str. 6 Prologic MP1 Wide Gape kroge med store sprælske tigerorm og søsætter to flåd samt en bundstang bag båden. Den store bugt, jeg er på vej ind i, har tidligere givet mig en del fisk over 5 kilo på flådspin – men ikke en eneste i år. Men – vinden, vejret og tidspunktet er helt rigtigt.

Dybden er cirka to meter, og i kalenderen står der den 10’ende maj. Inden længe vil brasenerne gå på leg, og mange af hunbrasnerne i den 300 hektar store sø er derfor at finde på 2-3 meters dybde umiddelbart uden for de lavvandede sivområder, hvor fiskene gyder et par uger senere.

Uden det store besvær får jeg lagt båden, så den driver med vinden vinkelret på bølgerne, hvilket giver den bedste kontrol over flådtaklerne. Fuld af forhåbninger driver jeg ned over bugten, mens jeg med jævne mellemrum bremser båden brat, så ormene stiger lokkende i vandet. Pludselig forsvinder det ene flåd og min venstre stang krummer massivt sammen over en god fisk, der har taget agnen i midtvandet. Jeg er lynhurtigt over stangen, som med at par massive rusk indikerer, at det er en god fisk.

Langsomt får jeg pumpet fisken hen mod båden på min 0,23 nylonline, men lige inden den burde komme til syne i overfladen, tager den et massivt udløb ind under kan jeg pludselig se en imponerende bredside fra en storbrasen. Krogen sidder rimelig yderligt, så det er med bankende hjerte, at jeg forsigtigt presser den store fisk ind mod netkanten. Først da jeg løfter nettet helt fri af vandet fatter jeg, hvor stor fisken er. Jeg skynder mig i land og får vejet den flotte fisk.

Jublen vil ingen ende tage, da det viser sig, at min første trollingbrasen vejer 6,7 kilo. Efter en hurtig fotosession genudsætter jeg forsigtigt fisken, inden jeg springer i båden – parat til at tage endnu et træk over området. Allerede i næste drev er der hug på bundstangen, som jeg fisker med et let paternostertakel med lang tavs og en luftinjiceret orm, der flakser lokkende rundt i midtvandet. Også denne fisk er stor – rigtig stor. men desværre mister jeg den flotte fisk i  omegnen af 7 kilo på netkanten.

Kort tid efter ebber fiskeriet ud og jeg får ikke et eneste hug resten af dagen. Men – taget i betragtning af, hvor langt der er imellem de store fisk i denne sø, har mit eksperiment helt klart været en succes.

 

Jens Bursell - flådspin efter brasen

En af de mest spændende metoder til storbrasen er opsøgende flådspin i april-maj med det lette matchgrej.

OPSØGENDE FISKERI som flådspin og dørg er oplagt på store søer med meget få fisk, hvor effektiv afsøgning er essentiel. Selvfølgelig kan man være heldig at finde fisken og få storfangster på traditionelt stationært fiskeri med en fodring – men man skal være både heldig og dygtig for at ramme plet.

Til alt held findes der også vande med relativt tætte bestande af flotte fisk – og især her kan den mere stationære taktik være helt suveræn. Et godt eksempel er en tur jeg var på et forår til en sø med en stor bestand af flotte fisk:

Allerede første aften ved søen ser jeg pludselig en stor stime kæmpebrasen helt oppe i overfladen et stykke fra, hvor jeg havde lagt mine bundtakler. Et hurtig beslutning bliver taget, og jeg flytter to af mine markører ud til området, hvortil der er for langt at kaste. Taktikken bliver derfor dikteret af situationen: Bundfiskeri med 90 grams method-feeders kombineret med en lille PVA-Stick for enden af taklet for at lokke brasenerne helt hen til krogagnen.

PVA-sticken fylder jeg med Browning Krazy Halibut 4-8 mm pellets. Formålet med at have pellets i forskellige diametre er, at de opløses med forskellig hastighed, hvorved man sikrer både en hurtig og mere langsigtet dufspredning. Denne effekt bliver yderlige forstærket af method-feederen, hvor mit feedermix, består af Browning Betain Mussel mix vædet med Prologic Mussel Juice. For at fiskene let skal få øje på agnen og suge den ind vælger jeg pop-up præsentationer, hvor den vægtløst afbalancerede agn – Quantum 16 mm Cream & Honey i hvid kombineret med CCMoore Mussel hookbaits – står et par centimeter over bunden.

Da der er meget få småfisk i søen, er det muligt at fiske med ekstremt lokkende bløde foderagn uden, at de bliver ædt af småfisk. Oven på hvert takel lægger jeg derfor et par hundrede gram mosede dåsemuslinger – Prologic Mussel – direkte oven i taklet. Da jeg kommer tilbage til land er jeg ikke i tvivl – kommer der en brasen ind i denne massive duftsky, vil de gå i ekstase og nappe krogagnen til forret. Og det viser sig at holde stik – på et døgns tid fiskeri får jeg 25 brasen over 5 kilo, med fire fisk over 6 kilo toppet af en fantastisk fisk på 7,3 kilo – og turen afsluttes med en enkelt femkilos et par timere senere.  Så – formår man at finde fiskene, er der ingen tvivl om at forskellige former for bundfiskeri med swimfeeders, method-feeders og PVA-sticks kan virke helt uovertruffent.

DANMARK rummer set i internationalt perspektiv virkelig gode muligheder for at komme i kontakt med storbrasen over 5 kilo. Efterhånden som folk er begyndt at bruge de rette metoder, kommer der flere og flere fisk på land. Og – mulighederne for ekstremt store fisk over 7 kilo er til stede i flere vande end man umiddelbart skulle tro. Selvfølgelig er der langt mellem de rigtig store, men jeg har personligt set fisk, på 40-50 centimeter vand i omegnen af 10 kilo – så tæt på at jeg kunne se hvert eneste skæl og klappe dem på ryggen.

Vælger du det rette vand og den rigtige teknik er det muligt for enhver at komme i kontakt med 5 kilo+ fisk – og hvem ved – måske bliver det dig der får den første danske 9-10 kilos brasen – muligheden er der.

Storbrasen sæsonen

Nogle af de bedste måneder at gå efter storbrasen er april-maj og september-oktober. I april er der en del fisk inde på 1-3 meter vand, men eftersom legen ikke er gået i gang, kan man også træffe mange fisk på større dybder som fx 4-6 meter. Legen finder ofte sted fra medio-ultimo maj i lavvande søer – og første halvdel af juni på de store dybe og kolde søer. Umiddelbart inden legen er fiskene især på 1-2 meter vand og legen foregår enten i siv på 30-50 centimenter dybde – eller under store udhængende træer, hvor grenene går helt ned i vandet. Her er dappefiskeri med løsline orm på fx 0,20 mm fluorocarbon og en str. 8-6 krog vejen frem.

Om sommeren trækker de udlegede og sultne fisk ud på dybere vand – på dybe søer ofte helt ud til 10-16 meters dybde, hvor de kan være svære at komme i kontakt med. Her færdes de enten helt ude på barbunden eller for foden af de dybe skrænter. Også efterår går de relativt dybt, og da fiskene er både sultne og i god kondition, er dette en god tid for storbrasenfiskeren.

Vinterfiskeriet på de store søer er der ikke mange der dyrker, måske fordi fiskene står så dybt, at de er svære at finde – og fiske til. Jeg har selv eksperimenteret en del og brugt masser af tid med ekkoloddet – hvor jeg på store søer som fx Esrum Sø har set hvad der med rimelig stor sikkerhed må have været storbrasen helt ud på 20 meter dybde langt fra land. Jeg har endnu ikke knækket

nødden på de store dybe søer sommer og vinter – indtil videre. Men jeg er overbevist om, at dybdetrolling med paternostertakler kan være vejen frem. Og – at dømme efter aborrefiskernes tilfældige fangster af storbrasen på dybt vand i disse perioder, er jeg overbevist om, at effektiv afsøgning med ekkolod kombineret med teknikker, hvor man dumper fx småpirke agnet med orm efter spottede fisk, ligeledes kan være en rigtig god ide at eksperimentere med. Alternativt måske varianter over dropshotting teknikken.

 

Brasen på orm

Orm er helt suverænt den bedste brasenagn til flådspin eller dørg. Krog 2 tigerorm på en str. 8-6 Wide Gape krog, så har du den perfekte agn.

 

Grej til storbrasen

Til normalt flådfiskeri eller flådspin er en kraftig matchstang som fx Drennan Tench Float et rigtig godt valg. Kombinerer du med et fastspolehjul med 0,20-0,23, så har du det, du skal bruge. Til flådspin med kraftige missilflåd i 12-20 grams klasen kan det være en fordel at montere flåddet på 50-80 cm slagline af fx 0,30 mmm, for at tage den værste slitage i kastet. Forfanget kan fx være 0,18-0,20 fluorocarbon og krogen en str. 8-6 krog Wide Gape krog – fx Drennan Wide Gape Specialist eller Prolocic MP1. Til brasentrolling anvender jeg Drennan Specialist Dou stænger i 1,25 lbs, 12 fod. Til de kraftigere bundtakler og method-feeder fiskeri er Drennan Power Barbel på 1,75-2 lbs et godt valg. Karpestænger kan selvfølgelig bruges, men det tager en temmelig stor del af fornøjelsen ved fighten, når man anvender for kraftigt grej. Suppler med de mindste baitrunners du kan finde, og du er klar til det tunge bundfiskeri med bivycamp og elektroniske bidmeldere i bedste karpestil.

Hugperioder

Storbrasenen hugger døgnet rundt – og under alle vejrforhold. Baseret på mine og andres fangster er det svært at sige noget endegyldigt, men der er ingen tvivl om, at fiskene i højere grad er at træffe på lavt vand, når det bliver mørkt. Men – det betyder ikke, at de ikke går dybt om natten. Det virker også som om, der er en tendens til, at aften, midt på natten, samt tidlig morgen og formiddag er klassiske hugperioder – især til stationært fiskede bundtakler.

Til dappefiskeri under legen har jeg haft bedst succes sen formiddag – og hvor jeg har dyrket flådspin/dorg har jeg fået flest fisk fra kl. 15-18, men det vil i høj grad afhænge af lokale faktorer. Ofte er områder, hvor en varm pålandsvind står på, et rigtig godt bud på større mængder af fisk.

 

Friluftsland

 

Brasen på bundtalek og boilie

Når der fiskes method-feeder, hvor foderet krammes om blyet, fås den sikreste prikning af fisken med 60-90 grams feederbly. Eksempler på storbrasenvande:
Esrum Sø, Sjælsø, Damhussøen, Arreskov Sø, Fussing Sø og Karlsgårde Sø.

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This