Der er ingen tvivl om, at makrellen er kommet – og det er lige nu, du skal ud og opleve den vilde action med en af vores aller stærkeste sportsfisk – kilo for kilo. Her får du en miniguide til makrelfiskeri fra båd.

AF MARTIN MILLINGE

MAKRELLEN er en super spisefisk – fed samt velsmagende, og mulighederne for at udfolde sine gastronomiske evner er langt fra begrænsede. Ud over dette, er makrellen også en fisk for alle, i alle aldre. Men hvordan får man så fat i denne fantastiske fisk?

Hold det enkelt! Det er det bedste råd jeg har. Makrellen er en hurtigsvømmende rovfisk, der hugger på alt hvad der minder om et let bytte. Den bruger ikke tid på at overveje byttet, da de som regel kommer i store stimer, så det er survival of the fittest.

På en god sommerdag her i slutningen af juli, havde jeg taget lidt let grej og min datter, Augusta, på 6 år under armen, og teamet op med min gode ven, Jakob, der er den stolte ejer af en Campion 542 Explorer. Vi stævnede ud fra Skovshoved havn, og satte kursen mod området omkring Ungdomsøen.

Et par gode råd

Når man fisker fra båd og bruger ekkolod til at lokalisere fisken, så husk på et par enkelte gode råd.
For det første har makreller en tendens til at følge i hinandens fodspor. Med det mener jeg, at når du først har mødt en stime på et spot, er der store chancer for, at en ny stime kommer igen på selvsamme spot. Makrellen er en pelagisk fisk, der svømmer i de øvre vandlag. Så som udgangspunkt, skal man kigge efter stimer af fisk, i den øvre halvdel på ekkoloddets skærm. Man finder ret ofte stimer ved bunden, men der er store chancer for det er andre fisk – f.eks. sild eller torsk.

Lad være med at jage stimerne! Det er i min optik spild af både tid og benzin. Selvfølgelig giver det en lidt mere aktionpræget dag på vandet, men mit råd til småbådsfolket er, at søge nogle områder af med skrænter/render og se om fisken trækker i det område. Når man er stødt på flere stimer inden for kort tid i et lille område, ankrer man op lige i udkanten af det, så man driver i retning af hvor man mødte stimerne.  Vi fandt fiskene i en gammel sejlrende i Øresund, og ankrede op på 10-14 meter, og drev så ud over 18-21 meter ved at give masser af ankertov. Der lå vi så og ventede på, at fiskestimer væltede forbi. Det tog en lille smule finjustering af vores plads, før vi fandt det helt perfekte spot, men derefter gik det stærkt.

1.Sildestykket monteret på longshank krog. 2. Kuglebly 3. Makrel der kommer ind fra siden og hugget. 4. Makrellen der fighter og blyloddet der troligt følger med.

1. Sildestykket monteret på longshank krog. 2. Kuglebly 3. Makrel der kommer ind fra siden og hugget. 4. Makrellen der fighter og blyloddet der troligt følger med.

 

To metoder, samme koncept

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er lige så mange måder at fange makrel på, som der er hollandske bomtrawlere i danske farvande, men de metoder vi kørte med, er nok af de mest simple man kan bruge fra båd.

Vores rig bestod af to set- ups:

– Et superlet jighoved på 5 gram eller mindre, en lang smal sildestrimmel samt en stinger trekrog i str. 10.  Dette var monteret på en 7’ 2-8g UL stang med et str. 1000 hjul med 0.08 fletline.

– Et 20 grams kuglebly monteret på hovedlinen, med en lille svirvel efter. Derpå blev der bundet ca. 1,5-2 meter FC line i 0.25 mm og en longshank krog med et sildestykke ”flettet” på. De blev monteret på helt almindelige kystspinnestænger i 9’ 7-21 gram. Sidstnævnte set-up, fungerede lidt som en downrigger i strømmen. Stængerne sad i stangholderne i siderne og passede sig selv. De blev primært sat i 8-10 meters dybde. Man kunne se de to rigs på ekkoloddet, og det var derfor nemt at styre dybden på dem.
Fordelen ved dem begge er, at de kan passe sig selv. Jig-rigget kan både fiskes passivt og aktivt. Vi fiskede dog primært aktivt med dem, da det gav os en chance for at øve os på den sagnomspundne teknik, kaldet ”makrelnyk”.

Fiskeriet – sådan gør du

Makrellen tager agnen – hurtigt, vildt og sjovt. Fisker man med det lette grej, og det behøver ikke at være UL, så er det noget af det sjoveste fiskeri, man kan få i Øresund. Makrellen er en lille fisk, men er bygget på ren rå muskelmasse – tilsat den samme proteindrik, Arnold Schwarzenegger bruger – skulle man tro. En makrel kan hurtigt hive nogle gode mængder line af hjulet, medmindre du står med et pirkesæt i den tunge klasse. Det er i hvert fald sjældent jeg griner så meget under fiskeriet, som jeg gjorde den dag, og der er sikkert også en bremseskive eller to, der er lidt trætte i vores hhv. str. 500 og 1000 hjul.

Set-up´et med kugleblyet er jo forklaret, og behøver ikke yderligere uddybelse. Jig-rigget var tæt på lige så simpelt. Det er selvfølgelig et rig, der kan kastes ud, og det gjorde vi også. Det er så her, man har to valgmuligheder. Enten at lade det ligge og blive båret af strømmen, eller at fiske det aktivt. Det lette set-up gjorde også, at det havde en lige så stor chance for at ramme bunden, som at jeg bliver krænket over navnet på en is. Jeg praktiserede primært det aktive fiskeri. Det er ikke raketvidenskab med spinstops, speedspins eller at ramme den rigtige dybde. Det handler i bund og grund om, at have grejet i vandet, når fiskene er der. Ligner det, og endnu bedre, lugter det af fisk – Ja, så hugger makrellerne altså.
Det er sket, at fisken er fundet, men at de bare ikke er i hugget. Dette er en ret atypisk adfærd for makreller på disse breddegrader, og det sker som regel kun, når de selv er byttet i en jagt. Ofte ser man enten sæler eller marsvin i området, og så kan man lige så godt stoppe. Så er makrellen skræmt. Nyt spot – nye stimer.

Makrellerne står i store stimer i den øverste halvdel af vandsøjlen. Stimen starter lige omkring de 3m og fortsætter helt ned til knapt 13m. Altså en stime på næsten 10m i højden. På bunden ses en mindre stime, som typisk kunne være småsild eller småtorsk.

Makrellerne står i store stimer i den øverste halvdel af vandsøjlen. Stimen starter lige omkring de 3m og fortsætter helt ned til knapt 13m. Altså en stime på næsten 10m i højden. På bunden ses en mindre stime, som typisk kunne være småsild eller småtorsk.

 

Flådfiskeri

Af andre metoder jeg kan nævne, er der selvfølgelig altid flådfiskeriet. Det er typisk også noget med sild, hornfisk eller makrel på krogen under den lille prop i vandet. Det er dog en metode, jeg ville vælge, hvis jeg fiskede fra land, eller hvis vi havde en grum chummaskine ombord.

”Makrelpirken” med makrelforfang efter. Dette er også en klassiker af de helt store. Forfanget imiterer små rejer eller småfisk, og fiskes gerne hurtigt igennem vandet med det notoriske ”makrelnyk”, der får forfangets små kroge til at hoppe og danse, og ligne små forvirrede byttedyr. Til dette skal det nævnes, at makrellen er en voldsom god fighter når det er ”én-til-én”, men den er en elendig teamplayer, når det kommer til at fighte flere på samme makrelforfang. De mangler ligesom noget taktik og kommunikation om, hvilken vej man skal trække. Det svare lidt til at nogle står og skubber i hver ende af en bil, og derved går det sjove lidt af. Skal man bare ud og have fyldt fryseren, er makrelforfanget et konge redskab.

Det gode makrelfiskeri fortsætter typisk til en gang her i august, så det er om at komme på vandet og prøve lykken. Det behøver ikke at være på det åbne hav, da makrellerne er yndede gæster i diverse fjorde rundt omkring i landet. Er der en sejlrende og lidt strøm, så er makrellen der også. Knæk og bræk.

Jans Lystfiskershop

 

Her ses det lille jighoved samt stingeren i str. 10 monteret på et smalt konisk sildestykke. Silden er skåret sådan, for at få det til at flakse lidt i strømmen. Jeg bruger primært stykker fra den nederste halvdel af silden, da det har den lyseste farve, og derved skinner mest i vandet.

Her ses det lille jighoved samt stingertrekrogen monteret på et smalt konisk sildestykke. På dette takel er krogen lidt for stor, det er en str 8 – str 10-12 er bedre. Silden er skåret sådan, for at få det til at flakse lidt i strømmen. Jeg bruger primært stykker fra den nederste halvdel af silden, da det har den lyseste farve, og derved skinner mest i vandet.

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This