Pighvarren er en spændende fladfisk, som de fleste har hørt om, men kun de færreste har fanget. Og uanset om du allerede har fanget pighvar, eller du er ude efter at fange din allerførste, så er der her masser af inspiration til at komme i gang med eller forbedre fiskeriet.
Af Patrik Tjörnmark

Små jigs fisket lige ned i hovedet på en pighvar mens man ser den oppe fra båden er en ekstrem underholdende såvel som effektiv form for fiskeri.
PIGHVARREN er en fladfisk, som bliver stadigt mere populær, og den er både en fryd for øjnene og en fryd på køkkenbordet. Ofte fanges den som bifangst, når kystfiskeren spinnefisker efter havørred eller hornfisk, men der findes nogle metoder, som gør, at du kan målrette fiskeriet. Kystfiskeri i brændingerne er én metode. Drivfiskeri fra båd er en anden. Og den helt nye: sight fiskeri fra båd eller flydering er en tredje og yderst spændende metode. Det er en metode, som et slæng fiskere i Sverige har haft stor succes med i Havstenfjorden nord for Orust – den svenske vestkysts største ø. Givetvis fungerer denne metode ikke kun i Sverige, så prøv eventuelt at søsætte din båd eller flydering og tag ud og led efter fiskene. Måske finder du ikke fiskene første gang, men pludselig er de der. Pighvarren ligger ofte og lurer på bunden langs de grunde strandpartier. Find de allermest strømfyldte partier, for det er netop her, at pighvarren jager. Den har ofte hugperioder ligesom andre rovfisk, så hav lidt tålmodighed. Lige pludselig hugger fiskene.

Det er svært at slå en stor frisk tobis når det kommer til pighvar agn. Her er den gejlet op med lidt ekstra lir.
SIGHTFISHING efter pighvar er en utroligt spændende metode, som blot kræver lidt stille vand. Og hvis ikke du får adrenalinkick af dette, så får du det formentlig aldrig. At snige sig sagte rundt i båden eller flyderingen på lavt vand og lede efter pighvar, spænder enhver nerve i kroppen til bristepunktet. Når du finder pighvarren, så plumper du helt enkelt din agn ned ganske nært ved fisken og jigger forsigtigt. Ofte smælder pighvarren på med det samme uden at tøve, men der er også tilfælde, hvor den virker totalt uinteresseret. Og så gælder det om at tirre den til hugget
Små jigs, såsom Relax Ripper Kopyto på 7,5 centimeter fisker glimrende, hvilket egentlig er lidt selvmodsigende, eftersom pighvarren ofte jager store tobis. Men måske hænger det sammen med, at pighvarrer på lavt vand er lidt mere selektive, og at de typisk jager mindre fødeemner her – for eksempel kutlinger. Farve nummer 50 har vist sig at give flest pighvarrer, men også den såkaldte ’print laminat’ farve 002 har fanget masser af fine eksemplarer. Om det så er fordi denne farve ligner en kutling, eller om pighvarren blot synes godt om den hvid-sorte farve med røde indslag skal være usagt. I hvert fald synes denne jig godt i vandet, og så har den den helt rette størrelse. Relax jigs’ene har haler med tre led, som gør, at hver enkelt bevægelse med stangen aktiverer jiggens gang. Med andre ord fisker disse jigs enormt godt selv ved helt langsom indspinning. Vælg et 10 grams hoved med en 4/0 krog til denne jig – det fungerer perfekt. Pighvarren har en enorm mund, så denne krogstørrelse er på ingen måde for stor.
AGN I BEVÆGELSE fisker som regel bedst, og det gælder også medetakler. Tunge medetakler, som spinnes langsomt ind, er for eksempel effektive. Alternativt kan man fiske med takler, der er så lette, at bølgerne kan flytte dem. Det kræver lidt vind og rusk, men dage med sådanne forhold er jo ikke nogen decideret sjældenhed på kysterne. Et tips er at fiske, præcis når vandet begynder at klare op, efter vinden er vendt fra pålandsvind til fralandsvind, og gerne når tidevandet er på sit højeste. Dette kræver naturligvis lidt forarbejde, men alle de nødvendige informationer kan findes i farvandsudsigterne.
Her finder du pighvarren
Grundet Lappen i Øresund (båd kræves). Tips: Prøv at kystfiske fra Nordhavnen i Helsingør og hele strækningen op mod Ålsgårde
Ydermolen i Nordhavnen,
Helsingør
Glerup Strand
Glatved ved Djursland
Strækningen mellem Hvide Sande til Blåvand (lang strækning)
Vest og nordvest om Halskov (Storebælt). Her findes flere fine pladser (Båd anbefales)
Nord for Spodsbjerg i Langeland
PIGHVARRENS FAVORITFØDE er tobis, og derfor er tobis også min favoritagn – særligt levende tobis. Ikke desto mindre så eksperimenterer jeg gerne med andre agn også, for der er ingen regler uden undtagelser. Død agn fungerer også fint, men så skal agnen være helt frisk. Vær ikke bange for at sætte en stor tobis på. Flere gange har jeg fanget pighvar på omtrent kiloet, som har slugt tobis på 25-30 centimeter. Pighvarren er en rigtig rovfisk med en glubende appetit og en stor mund. Hvis du kan få fat i store tobis, så anvend dem. Mindre fungerer, men ikke lige så godt. Store sildestrimler fungerer også ganske godt, men husk blot at skifte agn ofte. Silden mister nemlig hurtigt sit duftspor. Kunstagn såsom GULP Tobis som er duft-imprægneret fisker faktisk rigtig godt og er et lækkert supplement til de friske levende agn
Jeg har engang fisket pighvar i Sortehavet og fangede såkaldte ’gobi fish’ – en slags kutling, som jeg agnfiskede med. Dem huggede pighvarrerne velvilligt på, så mon ikke også at levende kutlinger gør sig fortrinligt til dansk fiskeri. Et tip er at spraye eller indsmøre agnen i nogle af de duftpræparater, som findes på markedet. Pighvarren bruger flittigt sin lugtesans, og netop en skarp lugt kan være udslagsgivende på dage, hvor pighvarren er træg.
EN ATTRAKTOR, som jeg har brugt de sidste 15 år, er den amerikanske Spin-N-Glo, eller som fabrikanten Worden’s Lures kalder den: »The original winged drift bobber«. Denne attraktor findes i mængder af forskellige farver, og af dem foretrækker jeg Orange Fluorescent og Lime – begge med hvide vinger. Placér din Spin-N-Glo 20-30 centimeter ovenover den nederste enkeltkrog, hvis du bruger et to-krogs takel. Alternativt kan du vælge en trekrog nederst, men dette er ikke at anbefale, hvis du vil fiske catch and release. For at få en svævende effekt, når der agnfiskes, bør du anvende relativt lette kroge.
ØRESUNDSTAKLET har fået sit navn, fordi det som oftest anvendes på Øresunds-turbådene, når der fiskes efter fladfisk. Det består af en blyfri pirk på 100 gram og en tjavs på 50 centimeter under pirken, som forsynes med en enkelt krog og en ophænger. Til pig- og slethvar, som begge har store munde, vælger du en større krog – eksempelvis Gamakatsu Work i størrelse 3/0 eller 4/0. Linetykkelsen bør ligge omkring 0.40mm, på nær når der fiskes på helt lavt vand. Vælg da fluorocarbon som er mere usynligt for fisken. På dybere vand spiller linetykkelsen ingen større rolle, der er nemlig ikke meget lys.
Find flere fiskepladser
Gå ind på www.map.krak.dk og vælg luftfoto. Nu kan du ganske let se dybderne langs kysten. Led efter sandpartier og blandingsbunde, og krydsreferér med oversigten over, hvor pighvarudsætningerne finder sted: www.fiskepleje.dk/kyst/udsaetning/pighvar/Udsaetningssteder.asp
Tidevandstabeller kan findes på DMI’s hjemmeside: www.dmi.dk/dmi/index/danmark/vandstand.htm eller på farvandsudsigten: www.dmi.dk/dmi/index/danmark/farvandsudsigter.htm
Her finder du brugbare takler til pighvarfiskeriet: www.seafishingbaits.dk
Her kan du købe levende tobis i sæsonen i Helsingør: www.helsingorbaadudlejning.dk/?id=218955
Der er sat pighvar ud i de indre danske farvande siden 1991. Se: www.fiskepleje.dk/kyst/udsaetning/pighvar/Udsaetningssteder.aspx
GLIDENDE BOM-TAKLER er enkle men velfungerende. De består af et tilpas tungt lod og en tjavs på op mod 150 centimeter. I enden monteres en enkeltkrog, og endnu en krog monteres lige bag bommen. Ellers anvendes samme line, krogstørrelser og typer som i Øresundstaklet.
KUNDSKABER om, hvilke biotoper og specielle områder pighvarren favoriserer, er selvfølgelig en hjælpende hånd. Danmark har vældigt mange gode pladser, hvor der er masser af pighvar. Og generelt passer de danske farvande pighvarren ganske fint. Desuden sætter man på flere pladser masser af pighvaryngel ud, så alt i alt er der grundlag for et spændende fiskeri. Følger du et af links’ene sidst i artiklen, så kan du endda finde ud af, hvor udsætningerne foretages, hvor mange fisk der sættes ud samt hvor store fiskene er.
Pighvarren søger ind mod lavere vand i løbet af foråret. De største fisk fanges typisk mellem juni og september, og de findes på pladser med blandingsbund – gerne på såkaldt skalbund med dybder mellem 6 og 12 meter. Ren sandbund kan dog også holde masser af pighvar, men da oftest mindre fisk mellem 0,5 og 1,5 kilo. I aftentimerne og om natten trækker pighvarren tættere ind mod kysten, og i brændingen kan den ligge på så lavt vand, at den næsten er i fare for at skylle på land. Dette er også én af årsagerne til, at kystfiskere på jagt efter havørreder ind imellem fanger pighvar på deres blink og fluer.
PIGHVARREN er lidt som rødspætten. Den kan være vanskelig at finde, men når det lykkes, så finder man gerne flere indenfor samme område. Ellers er det faktisk også en god idé at gå nogle lange ture langs stranden og affiske løbende – særligt når det er vindstille og lavvandet. Egentlig er det meget lig det at søge efter havørreder, blot er pladserne forskellige. Vær på farten og få dækket en masse vand af. I sidste ende skal det nok lykkes dig at finde den perfekte pighvarplads, tro mig. Bare giv det en chance.
Pighvar fakta
Nordsjælland var udgangspunkt for et større, flerårigt projekt for at undersøge, om det var muligt at hjælpe marine fiskebestande gennem udsætninger. Over 580.000 individer af pighvar blev mellem 1991-1998 udsat. Af disse var omkring 460.000 omkring 5-7 centimeter og resten noget større: 10-15 centimeter. Fra 1994-1996 var udsætningerne medfinansieret gennem et EU-projekt, og i dag sættes der fortsat fisk ud. Bare i Begstrup Vig i Århus Bugt er der sat 79.482 pighvarrer ud siden 2001
Øresund er fritaget for trawl siden 1932 – noget som har gjort, at det er et af de få tilbageværende havområde med en spillevende bund. Når man fisker her, vil man kunne fornemme hvordan taklet trækker henover muslingerev, ålegræs og blæretang. Her bedrives en del erhvervs- og rekreativt fiskeri, men det har slet ikke samme skadelige effekt, som trawlfiskeri typisk har. Pighvarren har med andre ord gode levevilkår her.
SÆSONEN for fiskeriet efter pighvar starter som reger i maj, men de sidste sæsoner er der også blevet fanget flere store pighvarrer i april – blandt andet i det nordlige Orust i Sverige. Og hvorfor skulle tendensen være anderledes i Danmark? I april måned finder man pighvarren på lavt vand og tit og ofte helt inde på en til to meter, hvor sightfishing fra båd eller flydering er en mulighed. Er sightfiskeri ikke en mulighed, så husk at fiske aktivt og bevægeligt. Pighvarren er en glimrende spisefisk, men glem ikke at udvise mådehold, når først du finder fiskene. Det tjener vi alle på i længden.