Rudi Bühl med sin fantastiske 17 kilos gedde – bemærk bredden over ryggen. Rudi vejer 115 kilo og er cirka 175 cm høj, hvilket siger lidt om bredden af ham – og fisken. Læs iøvrigt om en en endnu større dansk gedde i næste nummer af Fisk & Fri, der udkommer d. 3 april. KÆMPEGEDDEN fra Fyn på 17 kilo, som du kunne læse om i sidste nummer af Fisk & Fri, har af flere geddefiskere fået en hård medfart, fordi de mener at kunne bedømme, at fisken ikke ligner en på sytten kilo og 123 centimeter. Her på bladet løber vi ikke med en halv vind, og kan således dokumentere fotografisk, at fisken rent faktisk har de angivne mål. Både vægt og længdeafmåling blev bevidnet af artiklens forfatter, David Nielsen, og til alt held er begge dele gennemfotograferet, så det ikke efterlader nogen tvivl om sandfærdigheden.
Vi må indrømme, at fiskens størrelse ikke rigtig kommer til sin ret på billedet – måske fordi den almindelige læser ikke ved at fangeren – Rudi Bühl – vejer 115 kilo, er bred som en bjørn og har kæmpestore hænder – en faktor der betyder temmelig meget for hvor stor fisken ser ud på billedet. Det er klart – hvis manden, der holder fisken er 30 % større og bredere end en gennensnitlig lystfisker – ja så ser fisken naturligvis tilsvarende 30 % mindre ud…Redaktionen har selv besøgt manden – og kan med selvsyn konstatere, at hans 90 kilos kammerat ser temmelig lille ud, når de står og fisker sammen.
Men – for ikke at spilde din tid med sniksnak har vi nedenfor udlagt billder, der dels viser selve afvejningen og afmålningen af fisken. Vejningen foregik på følgende måde: Vægten blev nulstillet, hvorefter fisken blev vejet i den afdryppede vejeslynge. Herefter blev den afdryppede vejeslynge vejet til 1,4 kilo. Dette blev trukket fra vægten på 18,5 kilo – og der blev rundet ned til 17 kilo. Vejeslyngen er af selvlænsende pvc, hvor alt vandet løber af gennem et net i bunden. Materialet suger ikke vand på samme måde som en normal sack. Her er altså kun en ekstremt lille fejlmargin.
På målebåndsfotoet har Rudi kommet til at trække båndet ca 2-3 centimeter væk fra enden af halen, men som det ses på billdet er fisken 120 + ca. 3 centimeter ved halen= cirka 123 centimeter.
Afmålning – bemærk at vejeposen (Starbait) er af selvlænsende pvc og understøttet i hele længden, så fisken ikke bøjes og får skader. Bemærk blodet – det stammer fra Rudis forrevne hænder – ikke fisken.
Moralen er – at det selv for øvede fskere, kan være svært at bedømme en fisks størrelse. Faktorer som mandens- og hændernes størrelse, hvor langt fisken bliver holdt væk fra kroppen, samt kameraets brændvidde og billedets dybdeskarphed har stor betydning for, hvor stor fisken umiddelbart ser ud til at være.
En anden morale – fanger du selv en gigantfisk – som vi selvfølgelig gerne hører om her på Fisk & Fri, så vil der altid være folk der af en eller anden årsag ikke rigtig tror på den. Gør som Rudi og David – tag fotos af både afvejning og længdeafmåling – så er der nemlig – som i dette tilfælde – ikke noget som helst af rafle om.
Herfra et stort tillykke til Rudi med han flotte og velfortjente 17 kilos fisk.
Vægten viser 18,5 kilo incl vejeslynge, som vejer 1,4 kilo – herefter nedrundes til 17 kilo.